Paul Lindholm: Vi måste öka totalupplevelsen för publiken
- Det är jättetråkigt att vi har en produkt som inte är lika eftertraktad längre. Fotboll är inte bara något idrottsligt, det handlar också om underhållning, och fotboll utan publik blir meningslöst, säger Paul Lindholm till SvenskaFans angående publikutvecklingen i Alllsvenskan.

Paul Lindholm: Vi måste öka totalupplevelsen för publiken

SvenskaFans har sökt upp allsvenska tränare för att höra hur de ser på publiknedgången och vilka lösningar de sitter på. Djurgårdens assisterande tränare Paul Lindholm ser inte alltför dystert på situationen, utan tror på en snabb uppgång igen när Stockholmslagen är tillbaka i toppen igen men bekymras över medias skriverier om fotbollsvåldet.

Paul Lindholm, tränare i Djurgården, vad är din syn på den publiknedgång vi har haft denna säsong?
- Givetvis har vi märkt av den. Det är jättetråkigt att vi har en produkt som inte är lika eftertraktad längre. Fotboll är inte bara något idrottsligt, det handlar också om underhållning, och fotboll utan publik blir meningslöst. Publiken är en väldigt viktig faktor för inramning, trycket på matcherna men också ekonomiskt för klubbarna. Ju mindre intänkter, ju mindre resurser har vi till att nå sportsliga framgångar.

Vilka orsaker ser du till det minskade intresset?
- Det finns många orsaker. Det täta matchprogrammet som vi har haft under nästan hela säsongen med två matcher i veckan tror jag ger en viss mättnad hos publiken. EM-uppehållet gjorde nog att många "tappade vanan" att gå på matcher. Att Stockholmslagen samt Malmö, som drar mest publik i landet, inte finns med i toppen är självklart en stor faktor som spelar in, samt att det är 16 lag i Allsvenskan. Det blir många matcher mot lag som ligger i mitten - där vi också befinner oss just nu - som kanske inte är så spännande.


DIF - ett mittenlag

Många menar också att fotbollsvåldet som flitigt uppmärksammas i media har bidragit till dippen. Vad tror du om det? Skulle du våga ta med din familj på derbyn om du gick som åskådare?
- Jag tror att det kan påverka en viss typ av publik, barnfamiljer, och vid en viss typ av matcher, högriskmatcher som derbyn. Jag kan dock inte säga att jag själv tycker det är farligt; mina barn fanns på plats i derbyt mot AIK senast och jag skulle inte låta dem gå om jag inte kände att det var säkert. 

- Media har till viss del målat upp den här bilden, kan jag tycka. Visst, allt våld är för mycket våld, och det som sker utanför och på arenan innan och under matcherna är inte bra för fotbollen. Samtidigt vill bråkstakarna kanske ha den här uppmärksamheten som media ger dem, och media tycker att det säljer tidningar att skriva om dem. Vi hamnar i moment 22. Det var precis likadant fast tvärtom när vi hade uppgången i svensk fotboll; då blåste det positiva vindar och det skrevs massa positivt; folk strömmade till matcherna fast produkten kanske inte höll hög kvalité.

Trenden att Allsvenskan inte är "het" längre kanske är en helt vanlig konjuktur, som på vilka marknader som helst, som vi inte kan förhindra?
- Inte kan förhindra vet jag inte.. Men ge det ett år och så är Stockholmslagen tillbaka i toppen, då har allting ändrats i ett huj. Om AIK:s och Hammarbys bortabojkott dessutom skulle upphöra skulle publiksnittet öka med en gång. Mer bortapublik lockar mer hemmapublik till matcherna. Vi kan inte lägga oss ner och dö för den här nedgången. Jag tror vi måste jobba för att förbättra totalkänslan för fotbollspubliken.

Utveckla gärna det.
- Jag tror som sagt att vi behöver skapa en bättre helhetskänsla för publiken med kringaktiviteter innan, under och kanske efter matchen. Vi behöver nya arenor för att kunna erbjuda bättre komfort för vår publik. Titta på England där fotboll tidigare var en arbetarsport, nu finns det VIP-loger och restauranger och jag tror vi går mot en sådan utveckling. Samtidigt får man inte glömma den gemene mannen som fortfarande ska kunna gå på fotboll och vara en del av allting. Det är viktigt att värna om den publik vi har, de kan i sin tur värva ny publik och återväxten är också väldigt viktig.

Många menar att tillgången till de allsvenska matcherna i TV:n är en bov i dramat. Folk sätter sig hellre med en öl i soffan än på en allsvensk arena idag.
- Det är klart att det finns en hel del potentiella åskådare som stannar hemma och kollar på TV istället, speciellt idag då man kan se alla allsvenska matcher på TV. Men det är en del av dealen, där TV-bolagen tjänar pengar på de som betalar för att se matcherna och klubbarna också får viktiga intäkter genom dealen. TV-avtalet är ändå så pass viktigt för sponsorer att synas med mera, att vi behöver det. Åskådarantalet påverkas negativt men fördelarna är många.

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2008-10-03 15:44:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans