Michael Andersson "Det kommer att bli tuffa år framöver"

Michael Andersson "Det kommer att bli tuffa år framöver"

I en längre intervju får Hammarbys relativt nye VD frågor kring spelarförsäljningar, budget, derbybiljetter och klausuler. Micke avslutar dessutom med en vädjan till alla bajenfans.

Michael Andersson är VD i Hammarby Fotboll sedan sista april detta år. Michael spelade som bekant i klubben i två omgångar, dels mellan åren ’77-’85 men även åren ’89-’91. Michael spelade framförallt som central mittfältare och gjorde faktiskt mål alla sina säsonger i Hammarby. Micke har bland annat tränat Malmö FF, Djurgården och Spårvägen. Innan han fick jobbet som VD i Hammarby Fotboll var han under fyra år klubbdirektör i IFK Norrköping. Micke berättar att han förutom sin aktiva karriär även utbildat sig till både naprapat och fastighetsmäklare. Han har haft egna företag i bägge dessa branscher. Under en tvåårsperiod arbetade Micke som projektledare och drev turneringen ”Nackas minne” åt Hammarby, AIK och Djurgården.

Beskriv din första tid som VD för Hammarby Fotboll?
- Det har varit en spännande tid. Det har funnits mycket positivt men även en del tuffa tider. Framförallt nu på slutet och då syftar jag dels på de sportsliga resultaten samt även de tråkigheter som skedde på det senaste derbyt och även derbyt innan dess. Jag tycker att jag har fått känna på både positiva och negativa saker. Jag trivs utmärkt och tycker nu att vi känner varandra i organisationen och börjar se vad vi gör bra men även se saker som vi kan göra bättre.

En VD i Hammarby fotboll har säkert ett hektiskt schema. Hur skulle du vilja beskriva den vanliga arbetsdagen?
- Jag skulle vilja beskriva den som mångfasetterad. Det är allt ifrån sport, ekonomi till marknadsfrågor som dyker upp. Dessutom avhandlar jag förbundsfrågor och SEF-frågor. Jag trivs i den miljön där jag får arbeta väldigt brett, med många olika typer av uppgifter. Det är ett spännande och väldigt roligt jobb. Det passar mig då jag kan förena mina erfarenheter från fotbollen med det som handlar om organisation, näringsliv och marknadsföring. Utmaningen är ju att väva samman alla dessa erfarenheter och den utmaningen passar mig.

Att ha det jobb du har måste vara speciellt. Ibland kan jag, i mitt yrke som lärare, känna mig oerhört granskad av exempelvis alla föräldrar. Det är ju dock ingenting jämfört med den granskning som du och dina kollegor utsätts för. Hur är det att ha ett sådant jobb där varje steg man tar nagelfars?
- Jag tror att det kanske är lite enklare för mig eftersom jag har levt i den här miljön i snart 30 år. Dels som spelare, sen som tränare och nu då i en administrativ roll. Jag måste nog få säga att jag är relativt van vid den här miljön och själv ser jag det som en stor fördel. Jag kanske är lite mer stresstålig än folk som aldrig varit i just fotbollsmiljön. Det är kanske en av de viktigaste egenskaperna som jag har med mig. Naturligtvis i kombinationen med de kunskaper jag inom t.ex. ekonomi och organisation.

Hur ofta har du som VD diskussioner med Lasse Eriksson som är den sportsligt ansvarige?
- Som alltid när man kommer in i en ny organisation så känner man lite på varandra inledningsvis. Det gäller att hitta bra arbetsformer. Vi vet var gränserna går i organisationen och vilka gränser och befogenheter vi alla har. Utöver det så ska man ju dessutom få ihop olika personligheter. När det gäller Lasses och mitt samarbete känns det oerhört bra. Jag känner Lasse sedan tidigare och det har förmodligen snabbat på inkörningsperioden. Vi har en daglig dialog där vi stämmer av och bollar olika saker med varandra. Lasse arbetar ju dock mer dagligt mot den sportsliga verksamheten och är mer insatt på detaljnivå när det gäller det sportsliga. Mitt ansvar är dels att förena de olika avdelningarna men även att agera bollplank för Lasse.

Du har varit spelare i klubben mellan åren 77-85. Går det att jämföra då och nu?
- Att jämföra organisationen går inte. Det är något helt annat idag än vad det var på den tiden jag spelade här. Idag är Hammarby Fotboll ett företag. På den tiden var det en klubb med framförallt en genuin klubbkänsla. Hammarby var en storstadsklubb med småklubbsatmosfär. Det som finns kvar idag är hammarbymentaliteten. Den känslan finns fortfarande och då framförallt ute bland supportrar och hos vår publik. Där tror jag inte att skillnaderna är så stora från tiden jag spelade här, snarare ser jag stora likheter då som nu. Själva verksamheten upplever jag dock som väsenskilt från när jag själv spelade här.

Vilka arbetsområden anser du som VD är mest angelägna just nu?
- Ekonomin, naturligtvis. I min position handlar det oerhört mycket om ekonomin. Naturligtvis är organisationsfrågorna väldigt viktigt men just nu är det budgettider och då är det än mer intensivt kring ekonomin.

Apropå just budget-tider. Tar Hammarby Fotboll hänsyn till det som sker i omvärlden, den ekonomiska turbulensen och hur det kan påverka de allsvenska klubbars intjäningsförmåga de närmast kommande åren?
- Självklart måste vi ta hänsyn till det. Det påverkar oss på flera nivåer. Dels måste vi ta hänsyn till det publikbortfall vi sett i Allsvenskan på sista tiden. Dels måste vi ta hänsyn det som drabbar oss ekonomiskt på grund av de oroligheter vi sett i samband med derbymatcherna. Dessutom måste vi då ta hänsyn till konjunkturen som naturligtvis påverkar våra samarbetspartners och oss. Alla dessa aspekter måste vi naturligtvis ta hänsyn till i vårt budgetarbete och det är ingen lätt uppgift att få ihop alla bitarna.

- Vi är just nu startat processen inför nästa år med våra samarbetspartners och jag upplever att det finns försiktighet därute. Vi måste naturligtvis vara skickliga på att sälja in Hammarby. Vi har många trogna samarbetspartners som följt oss genom åren och jag hoppas och tror att de vill fortsätta stötta oss, bara de kan. De har ju sin verklighet att ta hänsyn till. 

- Det är viktigt för oss att bygga relationer och hitta fler samarbetspartners som vill stötta oss och som kan se ett mervärde i att samarbeta med Hammarby. Att hitta företag som köper vårt sätt att arbeta, att vi är en klubb som utvecklas och att vi har ambitioner att vara ett topplag. Att vi om ett par år skall ha en ny arena som vi kan spela på.

Nu pratar du själv om att vi ska vara ett topplag vilket inte osökt får in mig på den sportsliga biten. Vad har du själv att säga om det vi sett under 2008?
- Jag tycker att vi har en position i tabellen som ligger i nivå med de förutsättningar vi har just nu. Vi har legat mellan 3e och 6e plats stora delar av den här säsongen och vi har blivit av med några väldigt duktiga spelare. Det är realistiskt att i år hamna precis bakom de här topplagen som slåss om medaljerna.

Men när man kommunicerar med supportrarna så pratar man om topp-placeringar och spel i Europa vilket man sedan inte kan leva upp till i och med att man saknar tillräcklig kompetens bland spelare och det får mig att fundera inför 2009 då? Hur resonerar ni där?
- Vi håller på och diskuterar detta internt precis just nu och jag vill därför inte förekomma den diskussionen här. Däremot vet jag att vi inom kort kommer att presentera den för er supportrar. Jag tror personligen att det är lite farligt att göra som flera klubbar, däribland Hammarby, att gå ut varje år och säga att vi ska vara ett topplag och vara med och slåss om medaljerna om det inte finns de ekonomiska förutsättningarna för att leva upp till det. Jag skulle själv tro att många klubbar kanske skulle må bättre av att göra en mer realistisk analys och sätta upp en målsättning under en fleraårs period. Och då ha målsättningen att stanna kvar i toppen.

- Jag tror att det handlar mycket om att kommunicera ut en målsättning som är rimlig för den trupp man har att tillgå och de förutsättningar som finns i klubben. Jag lovar att vi återkommer med vilken målsättning vi har för 2009 samt vilka visioner vi har för de närmaste åren och jag lovar att vi då ska kommunicera det tydligt. Det är väldigt angeläget för mig att vi lyckas enas kring en realistisk målsättning i förhållande till den ekonomin vi har att förhålla oss till.

- Ekonomin styr oss hårt på kort sikt. På lång sikt är det lite lättare att sätta upp visioner och målsättningar för då kan vi sätta stort hopp mycket på den egna talangverksamheten

- Det handlar om en helhet, om hur vi ska arbeta i klubben. Vad Hammarby ska stå för både gällande vår rekrytering och hur vår talangutveckling ska se ut. Dessutom handlar det ju om vilken fotboll vi ska spela. Vi har ju stått för och vill fortsätta spela tekniskt och snabbt. Det kräver naturligtvis en viss typ av spelare och då handlar det ju om att skaffa dem spelarna. Det som också krävs är konsten att förena den vackra fotbollen med den effektiva fotbollen vilket historiskt har visat sig vara väldigt svårt för många klubbar. Och där har vi ännu inte lyckats.

I supporterled finns det stor besvikelse över vad vi fått se framförallt under hösten här 2008. Känner du också den besvikelsen?
- Jag är så pass ny och har inte varit med från början det här året. Jag tycker säsongen haft två ansikten. Jag är oerhört positiv över den perioden då vi hade många skador och vi kunde låta unga, egna spelare få chansen att spela och de gjorde det på ett bra sätt. Resultaten gick vår väg under den här tiden och det gav dessa spelare en stor erfarenhet. Med lite distans kanske fler kan hitta positiva delar av den här säsongen men jag håller med om att det nu mot slutet varit kämpigt och lite väl negativt då beroende på att vi förlorat många matcher. Säsongen är dock inte slut än. Det finns fortfarande många viktiga poäng att spela om.

- Ur ett ekonomiskt perspektiv är det extremt viktigt att vi avslutar den här säsongen på ett bra sportsligt sätt. Vi har TV-avtalet och samarbetsavtal, som baserar sig på tabellplaceringen så det krävs att alla knyter näven i fickan och gör sitt yppersta.

Kommer Hammarby att värva spelare inför 2009?
- Ja, det kommer vi absolut att göra. Sedan handlar det naturligtvis om huruvida vi har de ekonomiska möjligheterna att värva de spelare vi vill värva.

I somras sålde vi vår bäste spelare Petter Andersson. Vi supportrar är frustrerade eftersom han såldes för vad som i sammanhanget känns som en struntsumma. Vad har du för kommentarer kring det?
- Det vi kan uttala oss om är att utifrån den kontraktssituation vi var i så har vi, enligt mig, lyckats så bra vi kan lyckas i den förhandlingen.

Då blir ju följdfrågan; finns det många spelare som sitter på klausuler idag?
- Det är ingenting jag kan kommentera. Vår målsättning är att sitta så fritt som möjligt från den typen av situationer i framtiden. Sen kan jag inte säga att det aldrig kommer att inträffa. Det är ju så att vi på grund av t.ex. konkurrens från andra klubbar, ibland behöver köpa läget. Ambitionen hos Hammarby är dock att själva kunna bestämma villkoren. Naturligtvis handlar det om vad man kan ge spelaren för kontrakt, då pratar vi ren ekonomi. Man ska inte glömma bort att spelarna själva vill vidare ut i Europa och det är en aspekt både vid förlängning av kontrakt samt nyrekrytering. Vi är ständigt utsatta för konkurrens.

Finns det något du är direkt missnöjd med? Och vad görs i så fall åt det?
- Vi har en ekonomisk situation som kommer att bli tuff. Vi har en kostnadssida som är relativt hög och vi vet att intäktssidan kommer att bli tuffare här under ett par år. Alla klubbar kämpar med det och våra stockholmskonkurrenter har också aviserat att de är tvingade att se över sina organisationer och kostnader. Jag tror att svensk fotboll står inför ett par tuffa år. Jag hoppas och tror att trenden kommer att vända. Jag sätter stort hopp till de nya arenor som kommer att byggas. Det är naturligtvis inte lösningen på allt, men tittar man i ett internationellt perspektiv så ser man att nya arenor lockar folk. Det är roligt att gå på fotboll på en modern arena. Jag tror att arenan i sig kan hjälpa Hammarby att ta nästa kliv. Det krävs oerhört mycket av oss att se till att vi är redo att kliva in på den här arenan. Det är inget arbete som kommer att ske av sig själv utan där måste vi som klubb arbeta stenhårt. Detta är ett arbete som redan har initierats och det förs diskussioner både i förening och aktiebolag kring de här frågorna.

Det måste vara en enorm avvägning där, då sportsliga framgångar också borgar för ökad publiktilltrömmning. Kan man kanske satsa sig ur krisen med riktigt bra nyförvärv för att öka de sportliga framgångarna och på det sättet locka mer publik?
- Ja, det är naturligtvis en väg att vandra och självklart ska Hammarby sträva efter att värva så bra spelare som möjligt. Vi har dock en ekonomi att ta hänsyn till.

Marknadsundersökningar visar på att Hammarby har flest anhängare i Stockholm, men överlägset minst i åldersgruppen 15-29 år.  Finns det någon konkret plan för detta arbete?
- Jag kan inte tolka dessa siffror annat än att vi sannolikt varit väldigt svaga i rekryteringen av nya supportrar i det åldersspannet. Vi har haft ett litet problem jämfört med andra klubbar då vår arena, Söderstadion, varit rätt så fullsatt under flera år. Då har det istället handlat om att tagit bra betalt av den publik som finns på arenan eftersom det funnits en begränsning i antalet platser. Vi måste, under de här sista åren vi spelar på Söderstadion, hitta formen för att rekrytera ny publik. En publik som vi sen ska följa med oss in på nya arenan. Vi för absolut en diskussion kring dessa frågor internt och det är ju ingen hemlighet att vi måste vända oss mot ny publik, t.ex. barnfamiljerna i större utsträckning. Det har ju i sin tur fått oss att se över speldagarna och speltiderna för derbymatcherna.

När vi ändå pratar derbyn så finns det ju anledning att diskutera den prissättning som idag är. Personligen tycker jag att det är oerhört höga priser för att se ett allsvenskt stockholmsderby från långsidan och det får mig att fundera hur klubben nu resonerar när man inte längre säljer slut på derbymatcherna. Vi ser inte längre över 30 000 personer på Råsunda och många stolar gapar tomma. Hur går resonemanget?
- Den diskussionen förs mellan AIK, Djurgården och oss. Dessa priser är ju en följd av att det varit väldigt populärt att se ett stockholmsderby. Det är onekligen dyrt för en familj att gå på fotboll men man ska samtidigt komma ihåg att Sverige inte är extremt dyrt om man jämför med vad det kostar i länderna nere på kontinenten. Men vi måste ju också leverera en produkt som människor tycker är värt den här pengen. Det tror jag att man under ett par år också har gjort. Med mycket publik på läktarna, bra drag i klackarna och även en bra fotboll på planen så har folk varit beredda att betala höga priser för underhållningen. Stockholmslagen har ofta legat i toppen och slagits om medaljerna vilket naturligtvis bidrar till att höja temperaturen. Nu står vi i en situation där Stockholmlagen inte ligger i toppen, mindre folk på läktaren då förstår jag att man ifrågasätter prislappen på produkten. Men som jag sa, vi för diskussioner kring just de här frågorna tillsammans med AIK och Djurgården.

Hur skulle du vilja beskriva arenafrågan precis just nu?
- Den är precis i uppstarten med allt vad det innebär; arbetsgrupper, diskussioner med kommunen, diskussioner med AEG, diskussioner kring vilka grupper Hammarby ska vara representerade i. Vi kommer att jobba hårt med att få in representanter i de olika arbetsgrupperna på alla olika nivåer. Vi har internt skapat en organisation där vi har representanter från våra olika områden; marknad, evenemang, sport m.m. Det är också ett jättearbete för klubben att hinna med det för de människor som redan finns i klubben.

Har du något du kan berätta om nästa års säsongskortspriser?
- Det är något som är klart inom kort. Allt är inte helt hundra än, vi filar på det sista. Vår ambition är att det ska komma ut i god tid inför årets slut så att ni supportrar får god tid på er. Internt arbetar vi även stenhårt på att få till bättre rutiner kring säsongskortet i kombination med medlemskapet. Detta har vi haft problem med och vi måste få dessa rutiner att fungera. Det får inte bli de irritationer som blev förra året med säsongskorten och medlemsskapen.

Har du, innan vi avslutar intervjun, någon uppmaning till bajenfansen just nu?
- Ja, det är en önskan om att Hammarbyarna tar sig ut till Råsunda i derbyt mot Djurgården trots att man just nu genomlider en period av sämre sportsliga resultat. Det är ur ett sportsligt perspektiv väldigt viktigt med stödet från läktarplats. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det också väldigt viktigt och i slutändan även helt avgörande för med vilken ekonomi vi går in i 2009. Konkret så är det ju så att derbyts publiksiffror påverkar vilka pengar vi kan gå in i jakten på nya spelare med. Jag hoppas därför att vi tillsammans kan se till att få så många som möjligt att gå på derbyt.

Stort tack för att du tog dig tid för intervjun Michael!
Läs gärna den delen där Michael uttalar sig om allsvenskan i stort. Du hittar den här.

Pernilla Olsson2008-10-09 10:10:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö