Michael Andersson: "Vi måste behålla talangerna"
Hammarbys VD, här i Norrköpingskläder..

Michael Andersson: "Vi måste behålla talangerna"

Hammarbys VD Michael Andersson ger här sin syn på vad som kan och bör göras för att vända den negativa trenden som vi ser i Allsvenskan.

Vilka faktorer, tror du, är avgörande för att intresset för allsvenskan just nu sviktar?
- Jag tror att det dels beror på att vi tappat flera duktiga spelare från allsvenskan. Antalet profiler har blivit färre. Det positiva med det är att det just nu ges plats för unga, talangfulla spelare på ett helt annat sätt än vad vi såg för ett par år sedan. Då var det många som morrade över att klubbarna satsade på äldre, utländska spelare istället för att plocka fram unga talanger något vi idag har ändrat på. Nu är vi i den processen där många unga spelare får chansen i olika lag. De kanske ännu inte är färdiga att leverera den fantastiska fotboll som supportrarna önskar men ge dem ett par så har de här spelarna vuxit till sig och då kommer vi få se en bättre fotboll i allsvenskan igen. Vi är kvalitetsmässigt i en dipp i allsvenskan.

- Dessutom har vi efter en period med ständigt stigande publikkurva där kvalitén nu inte motsvarar folks förväntningar, särskilt kanske med det stora utbud av toppfotboll som enkelt finns att tillgå på TV. Arenorna håller generellt en dålig klass i Sverige vilket försvårar arbetet på marknadssidan. Föreningarna får svårare att locka till sig sponsorerna och i viss mån även nyrekryteringar av supportrar som vill ha det bekvämt när det går på fotboll. Det är svårt att utveckla produkten ytterliggare.

- Omvärldsekonomin och lågkonjukturen kan också vara en orsak.

- Nu står vi inför en stor utmaning att behålla dessa unga, talangfulla spelare i allsvenskan så att de inte försvinner från oss så fort de är flygfärdiga. Det handlar inte om att spelarna inte ska ut i Europa utan det handlar om att kanske behålla dem en säsong till och på så sätt dels kunna dra nytta av deras kompetens, men samtidigt även utveckla dem ytterliggare och på så sätt kunna få ännu bättre betalt. Dessutom då kanske direkt till de stora ligorna i Spanien, Italien eller England.

- Vi har levt ett antal år på att Allsvenskan har varit oerhört jämn och därmed har intresset ökat. Det i sin tur har genererat publik. Storstadsklubbarna har agerat loken i det här, och då i synnerhet kanske Stockholmlagen. Jag syftar då närmast på inledningen av 2000-talet där alla tre var med och slogs om medaljerna.

- Nu är vi inte riktigt där. Stockholmsklubbarna är inte med och slåss om medaljerna och det tror jag är en av orsakerna till att publikantalet minskat. Det är viktigt för Stockholmslagen att hitta tillbaka till det konkurrensförhållande som fanns i början på 2000-talet. Det är viktigt för Allsvenskan att de derbyn som spelas är väl besatta och att det är bra stämning.


Vad anser du att SvFF och andra aktörer kan och ska göra så att trenden vänder?
- Jag tror att SEF, som är en viktig del av svensk elitfotboll, måste börja arbeta mer självständigt så som andra ligaföreningar gör ute i Europa. Att utveckla produkten allsvensk fotboll men försöka stå mer självständigt och ibland även mer tuffare gentemot förbundet. Ibland anser jag att dessa två står lite för nära varandra och därmed inte kan ställa de krav på varandra som krävs för att utveckla fotbollen i Sverige. Då syftar jag t.ex. på TV-avtalen där både förbundet och SEF är parter så måste SEF tydligare tillvara ta ligans intressen snarare än landslagets. Svenska Fotboll Förbundet ska tillvara ta landslagets intressen men jag tror att man måste särskilja det här. SEF måste bli bättre på att sälja allsvensk fotboll.

Om du fick helt fria händer inom svensk politik och svensk fotboll, vad skulle du ändra på då?
- Om jag vore politiker för en dag eller två skulle jag göra som de gjort på Island. Island är ett väldigt litet land men lyckas ändå leverera världsspelare inom flera olika idrotter. Det beror till stor del på den stora tillgängligheten av idrottsanläggningar. Jag skulle bygga idrottsanläggningar runt om i hela Sverige. Det skulle gynna fotbollen men även samhället i stort. Jag anser att idrotten är den del i samhället som är bäst på integration, som är oerhört duktiga på att fostra ungdomar och där man tidigare låg på en hög nivå i tillgänglighet. Idag ser det inte alls ut så. Jag tycker till exempel att det är pinsamt att det i Stockholmsområdet inte finns ett flertal stora, och små, fotbollshallar. Kommuner är idag inte alls lika generösa gällande anslag till idrotten och det är verkligen något jag skulle vilja ändra på om jag vore politiker.

Hur ser du på det uppdrag som du fått i SEF att ingå i den grupp som har dialog med supportrarna?
- Vi är fyra stycken som fått uppdraget; jag själv, Bosse Johansson från Elfsborg, Sten-Inge Fredin från Helsingborg och Johan Sterner ifrån Sundsvall. Jag ser detta som ett väldigt spännande och viktigt uppdrag. De klubbar som finns representerade i SEF är positiva till ett samarbete med supporterunionen och supporterrepresentanter för att förbättra produkten svensk fotboll men även för att förbättra klimatet på våra läktare. Att hitta ett samspel mellan våra supportrar och klubbarna. Detta första steg är oerhört viktigt och nu gäller det att hitta former för den här dialogen, samt att hitta vilka forum vi ska diskutera det i. Jag tror att om vi tillsammans jobbar med de här frågorna kan vi öka förståelsen från båda hållen. Det i sin tur kommer att förbättra svensk fotboll i stort.

Undertecknad har gjort en längre intervju med Michael Andersson, dock klart bajenrelaterad. Vill du läsa mer om Micke, klicka här.


Pernilla Olsson2008-10-09 10:15:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans