Både topp och bottenstriden lever i Superettan

Allt om den 28:e omgången i Superettan

Brommapojkarna besegrade Örgryte och hakade på toppstriden. Assyriska tappade poäng på hemmaplan, och Åtvidaberg tog sista chansen i kampen om kvalplatsen till Allsvenskan. I bottenstriden tog LB 07 en poäng, och J-Södra tappade ledning på bortaplan. Degerfors föll och laget ligger sist i tabellen. Här kan ni läsa hur det gick i den 28:e omgången.

Två pressade lag möttes på Enavallen. Hemmalaget Enköping jagade poäng i bottenstriden medan Åtvidaberg hade chansen att haka på toppstriden vid en seger. Matchen inleddes nervöst från båda lagen, Åtvidaberg tog dock tag i matchen efter tiotal minuter. I den 19:e minuten så tog man lednigen genom Pontus Karlsson. Hemmalaget hade svårt att få igång sitt spel. ESK saknade sex ordinarie spelare och det märktes på plan. I den andra halvleken så lyckades man kvittera och det genom Mats Lundin, som fick friläge och överlistade Henrik Gustavsson i ÅFF-målet. Efter målet fick hemmalaget nytt energi, och var vid två tillfällen nära att ta ledningen. Med fem minuter kvar av matchen så fick Åtvidaberg en frispark. Bollen lyftes in i straffområdet och där dök mittbacken Erik Moberg upp och satte segermålet för Åtvidaberg. I och med seger så hakade Åtvidaberg på toppstriden.

Assyriska tog emot Falkenberg på hemmaplan. Falkenberg hade inte mycket att spela för i den här matchen, medan hemmalaget var pressade att vinna för att inte tappa i toppen. Assyriska var klart det bättre laget under hela matchen. Stundtals var det spel mot ett mål. Hemmalaget skapade mängder med målchanser, men Falkenbergs målvakt Joakim Wolff gjorde en kanon match. Det var hans debut i superettan. Hemmalaget hade svårt att få in bollen i mål. Laget tog dock ledningen i den 40:e minuten genom Xhevedet Llumnica, efter fin passning från Göran Marklund. Även i den andra halvleken var det hemmalaget som skapade mest. Hemmalagets ineffektivitet kostade laget viktiga poäng. I den 90:e minuten lyckades Falkenberg kvitterade på sitt tredje avslut på mål. Det var Kristoffer Fagercrantzs som sköt, och bollen tog på en hemmaspelare och gick in i mål. Assyriska tappade där med två poäng i toppstriden.

Brommapojkarna hade en svår match på hemmaplan mot serieledande Örgryte. Örgryte som kunde vid en seger säkra plats i Allsvenskan. Den första halvleken bjöd inte på något vidare bra spel från nåt av lagen. Det var nervöst och passningstempot var låg. Ingen av lagen vågade ta för sig i den första halvleken. Man märkte att matchen betydde otroligt mycket för båda lagen. I den andra halvleken så bjöd lagen på mycket kamp i inledningen. I den 59:e minuten passade Christer Youssef fram Joakim Hagernäs som satte dit segermålet. Och med segern så hakade BP på toppstriden.

I bottenstriden så jagade Degerfors viktiga poäng på bortaplan mot Qviding. Det var hemmalaget som tog lednigen i den 14:e minuten genom Hennes Stiller. Sju minuter senare så fick Degerfors en straff, som sattes säkert i mål av Shpetim Hassani. På två minuters stopptid i den första halvleken, så gav Josef Karlsson hemmalaget ledningen. I den andra skapades få målchanser, och Degerfors gick miste om viktiga poäng i bottenstriden.

Landskrona tog emot Ängelholm i hett Skånederby. Landskrona som tippades vara ett topplag hade inte mycket att spela för, medan nykomlingen Ängelholm har chansen att blanda sig i toppstriden. Per Cederqvist gav BoIS ledningen i matchen efter en målvaktsretur. Efter det så var det gästade Ängelholm som skapade lägen. I den 36:e minuten så kom kvitteringen, och det genom Patrik Larsson. I den andra halvleken var Ängelholm det laget som skapade dem vassaste lägen. Med tio minuter kvar av matchen gjorde Emil Salomonsson segermålet för sitt Ängelholm. I och med seger har Ängelholm en liten chans att ta en kvalplats till Allsvenskan.

Häcken jagade sin tredje raka seger och en andra plats i tabellen. Mjällby som stod för motståndet hade vid en seger en chans att nå kvalplatsen. Redan i den andra minuten kom matchens första mål. Efter en hörna så bet sig Häcken kvar i anfallet, och ett inlägg nickades i mål av Johan Lind. Det var hemmalaget som var det bättre laget i den första halvleken. I den 23:e minuten slog Paulinho till och ökade på till 2-0. Mjällby skulle dock komma tillbaka. Med fem minuter kvar av den första halvleken så reducerade Niklas Skoog, efter en rörig situation framför Häcken målet. Direkt på avspark så vann Mjällby bollen på mitten, och Patrick Osiako frispelade Erton Fejzullahu som satte dit kvitteringen. I den andra halvleken så dominerade hemmalaget, och segermålet kom i den 54:e minuten. Johan Lind hittade fram till Daniel Larsson som dundrade in bollen bakom en chanslös Mattias Asper. Hemmalaget hade sedan flertal lägen att punktera matchen, men 3-2 blev slutresultatet.

Sirius tog emot J-Södra i bottenmötet. J-Södra var tvungna att vinna för att minska avståndet till just Sirius som ligger på den rätta sidan av kvalsträcket. J-Södra var något bättre laget i den första halvleken. Södra tog ledningen i den 25:e minuten. Ett inkast nickskarvades fram till Tomas Beckman som nickade in ledningsmålet. Det var halvlekens ända mål. Tio minuter in i den andra halvleken så kvitterade hemmalaget, och det genom Jonas Lundmark. Båda lagen skapade chanser i den andra halvleken. I den 73:e minuten gav Kristian Viikmäe bortalaget ledningen på nytt. I anfallet efter så kom kvitteringen för Sirius. Det var inhopparen Demba Traore som kvitterade. Det blev även slutresultatet, och där med missade Södra att närma sig Sirius i tabellen.

LB 07 var ett annat lag som var pressade att ta poäng för att inte tappa i botten striden. Laget hamnade i underläge mot Väsby på bortaplan. I den 11:e minuten så gav Mikael Thorstensson Väsby ledningen. LB 07 kämpade under hela matchen, och med sju minuter kvar av matchen kvitterade Richard Henriksson. I och med en poäng så tog sig LB 07 upp på kvalplats.

Den 28:a omgången bjöd på tre hemmasegrar. Det blev två bortasegrar och tre matcher slutade utan vinnare. Hemmalagen gjorde 12- mål, och det gjordes sammanlagt 23-mål. 28:e omgången sågs av 12130 personer. Matchen mellan Landskrona och Ängelholm hade mest publik. Där var det 2719 personer på plats. Minst publik var på matchen mellan Väsby och LB 07. Där var det bara 266 personer på plats.