Allsvenskans fem bästa målvakter

Allsvenskans fem bästa målvakter

Stenhårt om platserna när SvenskaFans rankar Allsvenskans fem bästa målvakter denna säsong. Som brukligt bjuder listan på utländska inslag där vi förutom en svensk landslagsman finner en dansk straffläggare, en finsk comeback:are och en gambier.

1. Johan Wiland, Elfsborg
Det är svårt att förbise en målvakt som håller nollan i mer än två av tre matcher och vars lag har släppt in 11 mål på 25 matcher. Johan Wiland har i år växt ut till den toppmålvakt han alltid förväntats bli, och det är inte för intet FC Köpenhamn har varit snabba att lägga vantarna på honom. De få tillfällen Elfsborgs försvar har sviktat, har Johan funnits där med sina långa armar, sin pondus och trygghet - och räddat sitt lag - undantagsvis i seriefinalen mot Kalmar. Kritiker till utmärkelsen menar att Wiland just har haft för stor hjälp av sitt försvar. Titta då på räddningsprocenten och ni har en överlägsen Boråsare med 89%.

2. Kim Christensen, IFK Göteborg
Ständigt omtalade Christensen sågades redan i sin andra match av "experten" Magnus Hedman, som menade att dansken var på tok för dålig i luftrummen för att spela i ett lag som IFK Göteborg. Visst, Kim släppte ett par enkla bollar under våren, men växte enormt under sommaren och har varit bäst i ligan under hösten. Kronan på verket var cupsegern mot Kalmar som Kim avgjorde på egen hand, dagen efter att han blivit pappa. Reaktionssnabb som få och en femte försvarare tack vare sina fina fötter.

3. John Alvbåge, Örebro
Har gjort en fantastisk comeback i Örebro och är starkt bidragande till Närkelagets uppryckning efter EM-uppehållet där nio matcher utan förlust höll sig fram till förlusten mot Norrköping. På 13 matcher har det blivit 17 insläppta och tre nollor, vilket är ett bra facit sett till hur Örebros försvar har presterat under våren. Mest minnesvärd är insatsen på Stockholm Stadion, där Alvbåge räddade sitt lag med 4-5 tokräddningar - framför ögonen på Lagerbäck. Lugn, säker och med fantastiska reflexer.

4. Dembo Touray, Djurgården
Bygger vidare på den fina målvaktstrend Djurgården har haft med Andreas Isaksson och Rami Shaaban. Dembo har alltid haft de fysiska förutsättningar att bli en toppmålvakt och efter en stadig utveckling sedan 2003, då han tog över som förstemålvakt, fick han sitt riktiga erkännande i fjol då han kanske var bäst i ligan. I år har han gjort några fantastiska matcher men också hittat tillbaka till gamla synder med enkla misstag och tappar därför på listan. Samtidigt har konkurrensen hårdnat betänkligt. Besitter fortfarande högst högstanivå i hela serien, men också lägst lägstanivå av samtliga fem målvakter på denna lista.

5. Magnus Bahne, Halmstad
Succémålvakten från Finland tog Allsvenskan med storm i fjol och var tillsammans med ovan nämde listfyran bäst i Allsvenskan. En otäck korsbandsskada förstörde dock slutet på säsongen och inledningen på denna. I juli var Bahne tillbaka och sedan dess har Halmstad tagit en vandring uppåt i tabellen. Fyra nollor och 18 insläppta på 14 matcher är Bahnes facit, men framför allt har han spridit en trygghet i HBK:s försvar. Skicklig med fötterna och kan göra riktiga idioträddningar.

Bubblare: Marcus Sahlman, Trelleborg/Halmstad; Dime Jankulovski, GAIS; Petter Wastå, Kalmar

SvenskaFans // LSlinus.sunnervik@svenskafans.com2008-10-17 09:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans