Publiksnittet sjunker – men fler går på match
Inte så illa som det ser ut.

Publiksnittet sjunker – men fler går på match

SvenskaFans temaserie Rädda Allsvenskan nu rullar vidare med ett samtal med SEF:s generalsekreterare Tommy Theorin som inte är särskilt bekymrad över det sjunkande publiksnittet i Allsvenskan. – Snittet sjunker, men egentligen är det faktiskt så att det är fler folk som går på fotboll, säger han.

Under 2000-talet har publiksiffrorna i Allsvenskan legat på ovanligt höga nivåer, med tre toppar -02, -03 och - 07 då snittet legat på över 10 000 åskådare. Men nu har det kommit ett bakslag och årets publiksnitt är det sämsta sedan 2000.
Många bland klubbarna oroar sig, och det med fog. I stort sett alla klubbar som spelade i Allsvenskan i fjol har tappat publik den här säsongen. AIK och Djurgården har tappat ca 3 000 per match. MFF, Bajen, Helsingborg, Elfsborg mellan 1 500-2 000 och IFK Göteborg hela 6 000. Alarmerande siffror, kan man tycka.
– Snittet har sjunkit, det är riktigt. Men det vi har sett är att vi kanske når upp i samma totalpublik som i fjol, och kanske till och med lite mer beroende på hur många som går under de sista omgångarna, säger Tommy Theorin, generalsekreterare på Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF).
– Så totalpubliken i Allsvenskan i år kan faktiskt bli större, men snittet blir lägre eftersom det är sexton lag numera istället för fjorton som tidigare.
Trots denna lite mer positiva syn på utvecklingen har SEF ändå dragit igång en stor undersökning för att titta närmare på publiksituationen, och för att kunna lägga fram ett program som skall locka än mer folk till arenorna framöver.

Att de förväntade topplagens dåliga insatser får folk att stanna hemma är ett spår som många är inne på. Ett annat handlar om att den utökade TV-bevakningen av Allsvenskan nu slår tillbaka. Folk väljer helt enkelt att se matcherna hemma i soffan eller på krogen istället.
– Lättillgängligheten gör såklart att en del föredrar att se matchen på en pub eller någonting istället för att se den på plats. Å andra sidan så måste vi lyfta fram att det är just den stora TV-utvecklingen som gjort att vi åter fått folk till arenorna. Så det där går hand i hand, menar Theorin.

Hammarbys VD Michael Andersson för i en intervju här på SvenskaFans fram synpunkten att SEF borde blir mer självständigt för att bättre kunna bidra till elitklubbarnas utvecklingsmöjligheter. Klubbarna behöver mer pengar för att kunna erbjuda en tillräckligt attraktiv produkt till den stora publiken. Han säger bland annat att SEF och SvFF ”… står lite för nära varandra och därmed inte kan ställa de krav på varandra som krävs för att utveckla fotbollen i Sverige.” Men det resonemanget köper inte Tommy Theorin.
– TV-avtalet, till exempel, är tecknat mellan SEF och Kentaro direkt. Vi håller också på med förhandlingar med Svenska Spel och där kommer vi att ha ett eget avtal. Detta är våra två stora tunga poster då vi pratar om intäkter i svensk fotboll. Och de har vi själva hand om inom svensk elitfotboll.
– Samtidigt skall man komma ihåg att vi är ett litet land, och det gäller att hålla ihop. Och vad var det som en gång lyfte vår publikutveckling? Jo, det var det goda samarbetet mellan SvFF, SEF, klubbarna och alla distriktsförbunden. Att man jobbade tillsammans och hjälptes åt.

Att arenastandarden har betydelse för publikutvecklingen skriver nog de flesta under på. Nya, moderna arenor verkar just nu vara det som vill till för att marginalåskådarna skall vilja se mer än två-tre matcher på säsong. Komfort och utbud är en viktig del för den här gruppen
– En gammal arenas standard blir mer påtaglig ju fler folk som kommer till matcherna. Då, om någon gång, blir man varse trängsel, brist på toaletter och annat… Så visst har standarden en stor betydelse.
– Vi fick nyligen siffror från Norge – som ligger mycket längre fram än oss på det här området – som visar hur deras publiktal har ökat i takt med att arenorna moderniserats. Så det finns ett tydligt samband, säger Theorin, och fortsätter: Men samtidigt kan inte arenan i sig gör allting. Du måste ju fylla den med någonting. Och då gäller det att fylla den med spännande fotboll.

Och spännande fotboll är ju något som alla fotbollsälskare vill ha. Man kan fråga sig om utökningen av Allsvenskan till sexton lag gagnar detta. IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild var i en tidigare intervju på SvenskaFans inne på linjen att det blir för många mellanmatcher som är ointressanta både för publik och för spelare.
– Skälet till att det blev sexton lag var av sportsliga orsaker. Det handlade om att få fler tävlingsmatcher för våra lag. Så sexton lag får vi nog leva med, säger Theorin.
– Sen kan man beskylla det ena eller andra laget för att de inte drar någon publik, men de hade kanske gått upp i Allsvenskan ändå, även om den bara hade bestått av 14 lag. Ta Norrköping som ett exempel. De hade kanonsiffror i Superettan i fjol, och de trodde säkert att det skulle bli samma tryck i Allsvenskan. Men så blev det inte. Och det hänger såklart samman med deras dåliga sportsliga resultat.
– Så att skylla på sexton lag och att det skulle vara förklaringen till att snittet sjunker, det tycker jag är att gå för långt – i synnerhet år 1. Och, som sagt, orsaken till utökningen var inte för att lyfta publiktalen utan för att ge lagen fler tävlingsmatcher.

Kan det väl vara så att folk börjar ledsna på grund av kvaliteten på spelet, och av den anledningen så sakteliga väljer bort den inhemska fotbollen? Kan det vara så att svensk elitfotboll helt enkelt börjar bli för tråkig att titta på?
– Jag vill inte tro att det är så. Om man älskar sitt lag så går man ju på matcherna oavsett, säger Tommy Theorin.

Så för att försöka summera: den allsvenska publikkrisen är egentligen ingen kris på riktigt. Det är snarare en mindre nedgång som mest verkar hänga samman med storstadslagens dåliga resultat. Och kanske är det inte ens en nedgång? För trots att snittet sjunker så verkar det vara lika många, om inte fler, som går på allsvensk fotboll.
Det är lite snårigt det där, och kanske handlar det om en sådan enkel sak som om hur man läser siffrorna. Och varför man läser dem som man gör.
Tommy Theorin läser dem på sitt sätt. Och lyfter fram det positiva. Krisen är ingen kris. Och nästa år blir ännu bättre. Med nya arenor i Malmö och Göteborg.
Jag hoppas han har rätt.

Mickael Möllerinfo@svenskafans.com2008-10-16 15:35:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans