26 mestadels framgångsrika år

Nu är turen kommen till den siste i raden, mannen med 26 års tjänst hos Huddinge IF. Därefter tränarjobb hos flera allsvenska klubbar och nu är han förbundskapten. Inom klubben kan jag inte finna någon som överträffar dessa meriter.


Guldfemman 1: Roger Franzén

ROGER FRANZÉN har, som spelare och tränare, medverkat till fyra seriesegrar och en cupseger men det mest bestående efter hans 26 år hos Huddinge IF är att han under sin ledargärning var med och byggde upp grunderna för klubbens fotbollsskola och ungdomsverksamhet. Under hans ledarskap mer än fördubblade klubben antalet ungdomslag i seriespel.

Jag måste inleda med att erkänna att Huddinge IF faktiskt inte är Roger Franzéns moderklubb. Han började spela i Wårby SK ty han bodde i ”Ormen långe” och WSK var han lokala lag. Han gick till Huddinge IF som 15-åring och årets därpå lade han ner hockeyn som han lirat med Norsborgs IF.

Med Huddinge IF matchade ”Frasse” intensivt från första stund. Han spelade med 63-orna, 64-orna och juniorlaget. Som 17-åring tog han klivet in i A-lagstruppen. Han var tuff – "tuff mot mig själv", flikar Roger in - och orädd, fann sig tillrätta i de flesta positioner.

”Jag har spelat på alla positioner i A-laget”, berättar Roger.  ”Jag debuterade som vänsterback. Min sista match spelade jag som högerback. De flesta matcherna spelade jag centralt på mittfältet. En tid bildade jag forwardspar med Matte Sjöstrand.”
Men målvakt spelade han aldrig.

Vid 23 års ålder fick han jobb som kanslichef hos Huddinge IF. Han tränade knattar på kvällarna när han inte tränade själv med A-laget. Det mesta om och kring klubben vilade på Frasses axlar. Under 90-talets mitt tränade han klubbens A-juniorer, som han guidade upp till J-Allsvenskan. Efter två år som juniortränare tog han 1996 över damlaget. Serieseger på tredje nivån direkt, följt av två topplaceringar på näst högsta nivån. Laget ledde till och med serien under en period. Så nära allsvenskt spel har Huddinge IF aldrig varit.

Nästa uppdrag blev att lotsa A-laget tillbaka upp till division 3 (nivå 4). Det blev serieseger direkt! Efter att laget etablerat sig med en fjärdeplats året därpå slutade Frasse som tränare – för A-laget! Han ville följa sina söner närmare i deras matcher i olika pojklag. I Huddinge IF, förstås! Då blev han direkt enrollerad som ungdomstränare, något han fortsatte med under fyra år innan han lämnade oss för en helt ny utmaning.

Roger Franzén fick jobb som assisterande till Claes Eriksson, en annan f d Huddinge-tränare, nu hos Brommapojkarna. Duon lyckas – naturligtvis! – ta upp BP till Allsvenskan för första gången i klubbens historia.

Hammarby TFF, Hammarby IF och GIF Sundsvall står också att finna på Frasses CV. Sedan 2017 är han förbundskapten för svenska P16-landslaget som under 2019 tog sig vidare från första EM-kvalspelet och kvalificerade sig för det avgörande kvalspelet, Elite Round 2020.

Roger Franzén lyckas till synes med det mesta han företar sig inom fotbollen, både som spelare och ledare. Med 26 år hos Huddinge IF följt av en stor ledargärning hos andra klubbar och nu för ett svenskt landslag är han en god förebild och representant för Huddinge IF i fotbollens värld. Han är säkert inte klar än, på långa vägar. I förlängningen är Frasse värd en egen bok. Fram till dess får han nöja sig med skribentens personliga uppfattning, att Roger Franzén är den främste inom Huddinge IF genom tiderna.

Fotot på Roger Franzén är hämtat från Huddinge IFs årsprogram 1993. Frasse ställer till med oreda i Nacka FFs försvar.

Totalt har jag presenterat 21 spelare i den här serien. 21 lär ju vara ostraffbart! Det är mitt enda försvar. Någon fortsättning lär det knappast bli.

Robert Lindberg2020-03-21 14:27:00
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger