ÖIS klart för Allsvenskan, hård kamp om andra och tredje platsen
ÖIS tillbaka i Allsvenskan

Så gick det i den 29:e omgången av Superettan

Nu är nästsista omgången färdigspelat i Superettan. Den här sammattningen inleder jag med toppstriden.

Örgryte säkrade en plats i nästa års Allsvenskan efter seger på hemmaplan mot Väsby. Inför drygt 4000-åskådare så gav Marcus Allbäck ÖIS ledningen redan efter två minuters spel. Publikens firande gjorde att ett räcke brast, och 40-tal personer föll till marken. Matchen avbröts i en timme. Det rapporteras att två personer skadades lindrigt. När matchen återupptogs så var Väsby nära att kvittera. Viktor Lundberg skot i stolpen i den 7:e minuten. I den andra halvleken så var det ÖIS som var det bättre laget. Marcus Allbäck ökade på till 2-0 efter en fin nick i den 63:e minuten. Väsby orkade inte hota ÖIS under den andra halvleken. I den 74:e minuten dundrade Magnus Källander slutresultatet och skickade definitivt ÖIS till Allsvenskan. Vi säger grattis till ÖIS.

Häcken hade chansen att befästa sin andra plats vid en seger på bortaplan mot Falkenberg. Det var hemmalaget som var nära att ta ledningen i den 4:e minuten på en frispark. Istället gav Daniel Larsson Häcken ledningen i den 11:e minuten. Jonas Henriksson ökade på till 2-0 i den 22:e minuten. Falkenberg kom dock tillbaka i den andra halvleken. I den 70:e minuten så reducerade Mikael Broman för Falkenberg. I matchens sista minut så kvitterade hemmalaget genom Kristoffer Fagercrantz. I och med bara en poäng så måste Häcken vinna i den sista omgången för att inte tappa direktplatsen till Allsvenskan.

Det tredje topplaget Assyriska hade i sin tur en svårtbortamatch mot Landskrona. Assyriska var det bättre laget redan från början. I mitten av den första halvleken så tog man rättvist ledningen genom Dennis Östlundh. I den 35:e minuten ökade man på till 2-0 genom Xhevdet Llumnica. Assyriska visade under hela matchen bra passningsspel och bra anfallsfotboll. Stefan Batan fastställde slutresultatet med fem minuter kvar av matchen. Assyriska behåller i och med segern sin tredjeplats.

Åtvidaberg och Brommapojkarna hade inför den här omgången chansen att haka på toppstriden vid en seger. Båda lagen inledde nervöst, och både tempot och passningsspelet var mer att önska. Hemmalaget skapade det bästa i chansväg i den första halvleken, men det var bortalaget som gjorde målen. I den 17:e minuten bjöd Åtvidabergs försvar på BP-s första chans i matchen. Bollen gick fram till Joakim Hagernäs, som dundrade in ledningsmålet. Efter det så hade Åtvidaberg ett par bra lägen att kvittera, men Ricardo Santos i hemmalaget missade tre fyra lägen. Med fem minuter kvar av den första halvleken så bjöd hemmamålvakten Brommapojkarna på nästa mål. Gustavsson i målet hamnade under press från Joakim Runnemo som lyckades ta bollen, och rulla in den i det övergivna målet. I inledningen av den andra halvleken träffade Ricardo Santos underkant av ribban, och det var det bästa som hemmalaget skapade i den andra halvleken. BP vann matchen och hakade på toppstriden. Laget ligger nu bara en poäng efter Häcken på andra och Assyriska på tredjeplatsen.

Mjällby och Qviding delade på poängen i mittenmötet. Båda lagen skapade en hel del chanser, men publiken bjöds på bara två mål. Den första gjordes av Qviding och gjordes av Josef Karlsson och det i den 39:e minuten. I den 67:e minuten kvitterade MAIF genom Erton Fejzullahu. Det blev även slutresultatet i matchen.

I botten striden spelades viktiga matcher. Sirius hade chansen att på bortaplan säkra ett nytt kontrakt mot LB 07. LB 07 i sin tur jagade viktiga poäng för att hålla sig kvar på en kvalplats. Sirius tog ledningen i matchens 8:e minut, och det var Mani Tourang som gav gästerna ledningen. I den andra halvleken jagade hemmalaget en kvittering, och i den 92:a minuten kom kvitteringen. Patrik Svensson hittade fram till Erol Bekir som räddade en poäng åt LB. I och med en poäng så har LB två poäng till godo till Enköping som ligger sist, och en poäng på Degerfors som ligger nästsist. J-Södra har även dem samma poäng som LB 07.

J-Södra åkte på en tungt förslut på bortaplan mot Ängelholm. Redan i den första minuten tog Ängelholm ledningen i matchen. Emil Salomonsson gjorde målet, och det efter passning från Gabriel Ucar. Sex minuter senare gjorde Salomonsson 2-0. Efter drygt en halvtimme spel så kom även 3-0, och det efter mål av Patrik Larsson. I den andra halvleken så fortsatte hemmalaget att göra mål. Salomonsson gjorde hattrick fem minuter in i den andra halvleken. Marcus Holgersson ökade på till 5-0 i den 67:e minuten. Mattias Adelstam fastställde slutresultatet med åtta minuter kvar av matchen. J-Södra möter LB 07 i den sista omgången.

Degerfors tog sista chansen i sin match. Laget besegrade Enköping på hemmaplan. Det var dock Enköping som började matchen bäst och skapade ett par bra lägen i den första halvleken. Magnus Tappert gav hemmalaget ledningen i matchen. Målet kom i den 32:a minuten, och åtta minuter senare så fick ESK en man utvisad. I den andra halvleken så var det hemmalaget som hade det mesta av spelet. I den 77:e minuten gjorde man 2-0 genom Pär Eriksson. Tre minuter senare så ökade Degerfors på till 3-0 genom Tobias Solberg. I den sista minuten så gjorde Solberg sitt och hemmalagets fjärde mål i matchen. Degerfors möter Brommapojkarna i den sista omgången, och laget måste vinna för att undvika en nedflyttning.

Den 29:a omgången bjöd på tre hemmasegrar. Det blev två bortasegrar och tre matcher slutade utan vinnare. Hemmalagen gjorde 17- mål, och det gjordes sammanlagt 26-mål. 29:e omgången sågs av 14563 personer. Matchen mellan Örgryte och Väsby hade mest publik. Där var det 4091 personer på plats. Minst publik var på matchen mellan LB 07 och Sirius. Där var det bara 988 personer på plats. Bara två matchen hade under 1000 personer på plats.