ÄNTLIGEN FREDAG – Gemenskapens anarki

Gör alla fel blir det helt plötsligt rätt. Att sätta eld på sopptunnor, dricka öl på tunnelbanan och kasta sten på polisen – allt är regelrätt inom rätt gemenskap.

Gruppåverkan är ett ord du förmodligen exponerats för ett flertal gånger. Det skrämmande av allt är att så många ändå inte har förstått innebörden fullt ut. Gruppens påverkan på individen kan i vissa fall gå så långt att individen gör något den aldrig annars skulle göra. Exempel på gruppens påverkan hittar vi överallt och på alla nivåer inom samhället.

I artikeln ”Groupthink” av Irving Janis diskuteras varför Grisbuktsinvasionen (en invasion av Kuba 1961 av 1500 exilkubaner som planerades av USA och genomfördes efter beslut av John F Kennedy) kunde gå så fel. Slutsatserna av den analyserande artikeln pekar just på hur gruppen påverkat beslutstagandet.

Så fort internationella politiska toppmöten ska genomföras samlas radikala politiska organisationer för att protestera. En stor uppslutning renderar nästan alltid i skadegörelse och konfrontationer med polisen – något som oftast inte alls har med grundidéerna för protesterna att göra.

Att ladda ner kopieringsskyddat material från Internet har alltid varit olagligt. Trots detta är det många som utnyttjar möjligheten att slippa betala för musik, filmer och dataprogram. I studentområdena i Uppsala kostar det 10 kronor att hyra en film under sommaren och 20 kronor under resterande tid på året. Jämför man detta med de 55 kronorna det kostar att hyra film i familjetäta området kring Täby centrum förstår man att Internets substitut slår olika mot olika grupper.

Efter varje derby kan du läsa i tidningarna om ett hundratal supportrar som träffats och slagits med uteblivna påföljder. Misshandel i andra sammanhang leder nästan alltid till anmälan och ibland också fällande dom. Men när det gäller derbyslagsmålen är det ingen som anmäler och då inte heller någon som döms och slagsmålen kan upprepas igen vid nästa derby.

Anarkin, iscensatt av gruppen, går inte alltid att förutspå. I måndagens derby mot Hammarby blev den supportern som kastade in bengalen på planen mål för hela norras hat vilket också resulterade i att individen som kastat in bengalen fick ta emot både hot och fysiskt påhopp. Att grupper som inte bryr sig om vanliga samhällsnormer och regler får möjligheten att utvecklas åt vilket håll som helst är självklart oroväckande – speciellt när både alkohol och narkotika är vanligt förekommande.

Ju större gruppen är desto enklare är det att applicera gruppens möjlighet till anarki. Att det politiska styret tillsammans med fotbollsklubbar och polisen ägnar mer tid åt att döma ut beteende, genom lagar och regler, bidrar snarar till att förstärka och identifiera supportergrupperingarna än att lösa roten till varför problemen uppstår.

Niklas Jogsten2008-10-24 09:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården