Allsvenskans hetaste tonåringar

Allsvenskans hetaste tonåringar

Det har gnällts mycket på svensk fotbolls framtid och återväxten på talanger men under sommaren har Allsvenskan drabbats av en riktig tonårsfeber. Nya namn har poppat upp från ingenstans och numera är det "inne" att ha en eller annan 18-åring i startuppställningen. SvenskaFans har listat Allsvenskans fem hetaste tonåringar.

1. Robin Söder, IFK Göteborg
Med sina 17 år går han i täten för den allsvenska tonårshysterin som just nu råder. Under uppmärksammade former och utan A-lagskontrakt gjorde han debut mot Ljungskile i Svenska Cupen i juni. Månaden senare slog han igenom på allvar när han avgjorde matchen mot Djurgården i sista minuten och satte IFK Göteborgs första Champions League-mål på 11 år. Därefter har succén fortsatt och Robin är nu uppe i fem mål på 14 allsvenska matcher. Fin teknik, speluppfattning och fantastisk balans. Dessutom ett grymt målsinne. Coolast av allt med 91:an är ändå att han behåller båda fötterna på jorden.

2. Rasmus Jönsson, Helsingborg
Listans andra 90-talist är liksom sin ett år yngre anfallsantagonist från Göteborg en rapp och giftig avslutare med fin teknik. Har lovordats av Henrik Larsson och Rasmus kan tillskriva just "Henke" stora delar av sin succé. Två mål och en assist i segermatchen mot Norrköping blev det stora genombrottet. Har därefter hunnit med att avgöra det laddade derbyt mot Malmö. Unga, målfarliga anfallstalanger är de hetaste villebråden på spelarmarknaden och Helsingborg får se till att hålla hårt i sin guldklimp.

3. Andreas Landgren, Helsingborg
Lugn, klok och passningsskicklig innermittfältare som fick gott om speltid i fjol på olika positioner men som på allvar har växt in i den allsvenska kostymen i år och tagit en given plats på mitten. Har gått från att vara lagkapten i P89-landslaget till spel på U21-nivå. Fixade tre oerhört viktiga poäng mot Djurgården på Råsunda med sitt första mål i A-lagssammanahng i somras. Son till Helsingborgslegendaren Sven-Åke Landgren.

4. Agon Mehmeti, Malmö FF
Zlatan-kopian, åtminstone vid sidan av planen, som får Simon Bank att dregla med sin blotta närvaro, har lovordats av flera experter men mestadels fått hoppa in och kanske inte riktigt fått det genombrott man önskat i MFF. Många trodde det skulle komma efter Agons två mål mot Kalmar i juli, en match han avgjorde på egen hand, men efter det har det stått ganska still, även om han titt som tätt glimtar till med sin fina teknik och speluppfattning. Tar revansch 2009?

5. Sebastian Eriksson, IFK Göteborg
Har faktiskt fått mest speltid (16 matcher) men kanske minst uppmärksamhet av Göteborgs omtalade tonårskvartett. Omskolad central mittfältare som tagit klivet ner i backlinjen och gett Hjálmar Jónsson en match om vänsterbacksplatsen. Besitter fin speluppfattning och är löpstark, men fortfarande lite tunn i duellerna. Första målet i A-lagssammanhang kom på hörna mot Gefle.

Bubblare: Linus Hallenius, GIF Sundsvall; Jakob Johansson, IFK Göteborg; Joel Ekstrand, Helsingborg; Bertin Samuel Ze Ndille, Örebro; Erik Lund, IFK Göteborg

SvenskaFans // LSlinus.sunnervik@svenskafans.com2008-10-24 09:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans