Häcken till Allsvenskan. BP får kvala,

Så gick det i den sista omgången av Superettan

Nu är sista omgången av Superettan färdigspelad. Degerfors och Enköping åker ur, och Jönköping Södra och LB 07 får kvala för att hålla sig kvar. I toppstriden blev Assyriska dem stora förlorarna, Häcken och BP dem stora vinnarna. Hur det gick i den sista omgången hittar ni här.

Assyriska tog emot Ängelholm på hemmaplan. Assyriska hade allt att spela för. Vid en seger så hade man chansen att ta sig förbi Häcken. Det började också bra, då man i den 10:e minuten tog ledningen. Dennis Östlund satte säkert straffen i mål. Fyra minuter in i den andra halvleken så kvitterade Björn Westerblad för Ängelholm. Nu var Assyriska utanför kvalplatsen då BP ledde med udda målet mot Degerfors på hemmaplan. I den andra halvleken så var det hemmalaget som tryckte på för en seger mål. Mitt i Assyriskas press så stack bortalaget upp och avgjorde matchen. Mattias Adelstam var spelaren som släkte Assyriskas hopp om kvalet till Allsvenskan.

Häcken hade inför den här omgången direktplatsen till Allsvenskan. I och med att Assyriska tog ledningen i sin match, så var Häcken tvungna att göra detsamma. I den 30:e minuten gav Daniel Forsell Häcken ledningen. Nu var man tillbaka på andraplatsen. I den andra halvleken så var det Häcken som tog över matchen. I den 48:e minuten hittade Daniel Larsson fram till Jonas Henriksson som satte dit 2-0. Palinho gjorde sedan 3-0 i den 53:e minuten. Häcken gjorde även en fjärde mål, och saken var klar. Häcken var klara för Allsvenskan nästa år.

Det tredje laget som hade chansen på kval och direktplats till Allsvenskan var Brommapojkarna. BP spelade på hemmaplan mot Degerfors, som i sin tur jagade en seger för att inte åka ut Superettan. I den 35:e minuten passade Jon Persson fram till Joakim Hagernäs som satte dit 1-0. I den andra halvleken hade lagen bra chanser att göra mål, men det dröjde fram till 92:a minuten innan nästa mål. Det var återigen Joakim Hagernäs som gjorde målet. I och med segern så tog Brommapojkarna en kvalplats. Degerfors där emot åker ur Superettan.

Enköping behövde vinna på hemmaplan mot Mjällby för att ha chansen till kvalplats. Det var dock MAIF som i den 5:e minuten tog ledningen i matchen genom Niklas Skoog, som fick en fin passning från Robin Cederberg. Båda lagen hade sedan ett par bra lägen, men det var hemmalaget som gjorde 1-1. I den 23:e minuten hittade Eric Hammar fram till Mats Lundin som satte dit kvitteringen. Stärkta av kvitteringen så jagade hemmalaget ett ledningsmål. I den 28:e minuten var det nära, när Niklas Klingberg sköt. Istället kom ledningsmålet i den 32:a minuten. Niklas Klingberg skruvade in en frispark. I den andra halvleken så hade ESK ganska bra kontroll på det hela. ESK vann matchen men det skulle visa sig vara förgives.

J-Södra och LB 07 möttes i avgörande matchen vem som skulle ta kvalplatsen. Bortalaget tog ledningen i matchen med tre minuter kvar av den första halvleken. Det var Guri Baqaj som gjorde målet. Fyra minuter in i den andra halvleken så kvitterade hemmalaget genom Johan Fäger. Det blev även slutresultatet och båda lagen får nu kvala för att hålla sig kvar i Superettan.

Qviding tog emot Falkenberg på hemmaplan i en betydelselös match. Falkenberg tog ledningen i matchen genom Mikael Boman, och det i den 26:e minuten. Fyra minuter in i den andra halvleken så ökade Falkenberg på till 2-0 genom Mikael Boman. Joakim Jenssen reducerade med en halvtimme kvar, men det blev även slutresultatet.

Serieledande ÖIS hade bortamatch mot Sirius. Med fem minuter kvar av den första halvleken så fick ÖIS en straff, och Robin Jonsson satte den säkert. Sirius kvitterade i den 52:a minuten genom Gustav Segerström. Marcus Allbäck gav ÖIS ledningen på nytt i den 64:e minuten. Daniel Hoch kvitterade för Sirius med sex minuter kvar av matchen.

Åtvidaberg besegrade Väsby på bortaplan. I den 32:a minuten så nickade Oscar Möller ledningsmålet. Åtvidaberg var det bättre laget i den första halvleken, men nästa mål gjordes av hemmalaget. I den 38:e minuten så slog Mikael Thorstensson ett fint inlägg, som Viktor Lundberg nickade in. I den andra halvleken så fick Väsby en man utvisad. ÅFF tog då över matchen, och Johan Niklasson dundrade in 2-1 från 25-meter.