Sommarens fem tyngsta spelarförluster

Sommarens fem tyngsta spelarförluster

I Allsvenskan har vi inte så mycket att säga till om när våra favoritspelare spelar lite för bra, börjar omges av proffsrykten - vips är de borta. SvenskaFans blickar tillbaka på en sommar med fem tunga spelarförluster - och fem förluster som inte blev så tunga.

1. Petter Andersson, Hammarby --> FC Groningen, Holland
"Ljusvattnets Henry" bytte grönvitt mot grönvitt, spräckte Hammarbys annars så fruktade diamantmittfält och lämnade stackars Tony Gustavsson med huvudbry - hur ersätter man Petter efter en sådan fantastisk vårsäsong? Det har blivit allt från Carlos Gaete, femmannamittfält och större offensivt ansvar för Erkan Zengin med blandade resultat. Petter var under våren dominant i match efter match, styrde matcherna i sitt eget tempo, spelade fram medspelare eller gjorde mål själv. Sådana spelare växer inte på träd. Det är intressant att spekulera i var Hammarby hade varit idag med Petter Andersson.

2. Dulee Johnson, AIK --> 
Maccabi Tel Aviv, Israel
Visst, det ska sägas att AIK blev kvitt ett stort problem när man sålde "Dulle" till Israel. Samtidigt blev man av med sin bollskickligaste spelare, sin mittfältsmotor, och lyckades inte ersätta honom med duktige - men inte Dulee-duktige - Jorge Ortíz. Under hösten har AIK tappat tryggheten i sitt spel, inte minst i uppspelsfasen där ytterbackarna ibland ser ut att lida av beslutsångest. Ingen AIK:are kan nog påstå att fotbollsspelaren Dulee Johnson inte saknas.

3. Behrang Safari, Malmö --> 
FC Basel, Schweiz

Nu vore det fel att skylla Malmös fruktansvärt dåliga höstsäsong på en förlorad vänsterback, men i "Berra" förlorade skåningarna dels en otroligt duktig fotbollsspelare, dels den fart, fläkt, energi och respektlöshet som präglat laget tidigare. Till skillnad från AIK:s ovanstående exempel hade man redan ett komplement, men inte mer än ett okej sådant. Tillsammans med Aubynn skulle han bli Allsvenkans giftigaste vänsterkant på åratal - nu fick de knappt chansen tillsammans.

4. Martin Fribrock, Halmstad --> 
Esbjerg, Danmark
Vårens assistkung slog igenom "från ingenstans", var magnifik på Halmstads yttermittfält och såldes snabbt till Esbjerg. Utan att ha någon befintlig ersättare. "Smurfligan" med Raskaj, Görtliz och Olsson, där den sistnämde blev ersättaren, har gjort det bra under sommaren och hösten men med en Fribrock i samma form hade Halmstad utan tvekan haft en av Allsvenskans bästa mittfält.

5. Paulinho, Hammarby --> 
Busan, Sydkorea
Paulinho hör ju hemma på listan som följer strax under, tänker ni, för hur bra har inte Charlie Davids varit i höst? Men ska sanningen fram har Paulinhos rörlighet och snabbhet saknats oerhört i vissa matcher, något som blev oerhört tydligt när Davids befann sig på landslagsspel. Med Paulse och Guterstam blev Hammarbys anfallsspel oerhört statiskt. Med Davids fick man äntligen en målskytt. Med Paulinho hade man haft Allsvenskans vassaste anfallsduo?

Vi blev INTE så saknade: 

Cesár Santín, Kalmar --> FC Köpenhamn, Danmark

- "Nu vänder det för Kalmar" var sommarens klyscha när Santín blev klar för Danmark. Tji fick vi.

Johan Oremo, Gefle --> Djurgården
- Vad folk trodde skulle bli en negativ Oremo-effekt, blev mot alla odds en positiv. Hans Berggren har varit stabil säsongen igenom och Amadou Jawo fantastisk på hösten. En lysande affär för Gefles del.

Mikael Lustig, GIF Sundsvall --> Rosenborg, Norge
- När en av Allsvenskans bästa ytterbackar gör succé i Norge borde ersättaren Billy Berntsson aspirera på att vara en av säsongens bästa nykomlingar.

Razak Omotoyossi, Helsingborg --> Al Nassr, Saudiarabien
- Det tycks inte spela någon roll om man heter Razak Omotoyossi, Zlatan Ibrahimovic, René Makondele eller Rasmus Jönsson - så länge man spelar bredvid Henrik Larsson kan det inte gå dåligt.

Prince Ikpe Ekong, GAIS --> Djurgården
- Magnus Pehrsson har lyckats fylla luckan efter GAIS mittfältsmotor och bollvinnare genom några effektiva omkastningar. Cred till tränaren.

SvenskaFans // LSlinus.sunnervik@svenskafans.com2008-10-31 09:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans