Veckans Elva

Veckans Elva byter 4-4-2 till 3-5-2 och onsdag till tisdag då allsvenska omgången är avslutad ovanligt tidigt. Vi blickar tillbaka på en helg med ett par storartade individuella insatser när Kalmar fullkomligen pulveriserade Norrköping och Örebro på något märkligt sätt lyckades slå Sundsvall i vad som annars är en AIK-präglad Veckans Elva.

[MÅLVAKT]



John Alvbåge, Örebro (2)
Sällan har en spelare varit mer given i Veckans Elva. Alvbåge var bokstavligen talat en mur när Örebro gav Sundsvall allting utom en hjälpande hand i bottenstriden. Vissa räknade till åtta (!) kvalificerade räddningar. Andra, t.ex. SvenskaFans-redaktören Marcus Avenbrand, har "aldrig sett en bättre individuell insats". Det köper vi.

[FÖRSVARARE]


Adam Johansson, IFK Göteborg (1)
Det har inte varit Adams år på något sätt; skador, positionsbyten och sjukdomar har förstört det mesta. På sistone har han iallafall fått kontinuerlig speltid och mot Djurgården var han åter tillbaka som högerback och fick äntligen visa sig från sin rätta sida. Inlägget till Hyséns 3-1-målet var en delikatess.


Marcus Lindberg, Kalmar (1)
Ursäker som mittbackskomplement till Joachim Lantz. Den fornde Mjällby-spelaren har varit stabil hela hösten och släppte inte till någonting mot Norrköping. Ganska komplett, lugn och trygg i sitt spel. Passar perfekt in i Nannes lagbygge.


Nils-Eric Johansson, AIK (1)
"NEJ" har inte infriat alla förväntningar sedan han kom till Råsunda, undantagsvis i styrkerummet, men mot Helsingborg flyttades han ut på vänsterbacken och briljerade stundtals. Tung i närkamperna, bra längs med marken. Hade full koll på Christoffer Andersson. Nära bli målskytt i första halvlek.


[MITTFÄLTARE]

Abiola Dauda, Kalmar (1)
Visserligen stor målsumpare, men vi har överseende med det när den irrationelle 20-åringen står för två vackra framspelningar och en stor insats. Egentligen anfallare, men det var på högerkanten som Dauda dominerade mot Peking, därav högermittfältare i Veckans tunga 3-5-2-elva.


Johan Mårtensson, GAIS (1)
Ännu en nykomling för den svenska fotbollspubliken. 19-årige Mårtensson har fått stort förtroende under Magnus Pehrsson sedan bland andra Prince Ikpe Ekong försvunnit under 2008. Sliter stenhårt på det defensiva mittfältet och tar för sig. En assist och bäst på planen i 3-0-segern mot Ljungskile.

Viktor Elm, Kalmar (5)
Det blivande Heerenven-proffset leder nu poängligan och är tvåa i skytteligan - som mittfältare - efter helgens smått parodiartade match mot Norrköping. Fyra mål svarade broder Viktor för. Enough said.

Gabriel Özkan, AIK (1)
Özkan är efter sju sorger, åtta bedrövelser och tjugotvå lårskador tillbaka igen och det borde alla glädjas åt. Den lille teknikern visade flera gånger mot Helsingborg vilken bollkunskap han besitter. Inte minst när han fintar upp två HIF-försvarare på läktaren och drar upp en yttersida i krysset.


Jeffrey Aubynn, Malmö (1)
Iskall hela säsongen. Men när Aubynn var tillbaka på Söderstadion tände han till som aldrig förr. Tre mål, varav en direkt på hörna och en på frispark, var tungan på vågen i den osannolika 6-3-matchen borta mot Hammarby. Tre skott, tre på mål, tre i mål.


[ANFALLARE]


Hans Berggren, Gefle (1)
Gefle behövde en poäng mot Trelleborg för att säkra kontraktet och när det knep som värst klev "gammelgubben" fram. Hans Berggrens mål var inga kanoner men ack så viktiga; 2-1-reduceringen behövde han bara peta in medan kvitteringen till 3-3 i slutet var en desto starkare nick. Berggren har tystat kritikerna ännu en gång.


Miran Burgic, AIK (1)
Solnaiterna ser ut att få en trevlig avslutning på säsongen med flera positiva besked, däribland att Miran Burgic verkar kunna göra mål igen. Mot Helsingborg höll han sig på rätt plats vid rätt tillfälle - precis som han ska - två gånger om. Slovenen jagar en ordinarie plats i AIK och en trupplats i landslaget.


[TRÄNARE]


Rikard Norling, AIK (1)
I en FAN-TV-intervju inför matchen mot Örebro menade Norling, poetiskt, att AIK ska "blomma" resten av säsongen. Två raka övertygande segrar på kort tid mot ÖSK och nu Helsingborg gör att vi tar tränaren på större allvar. Startade med Burgic igen i Mendes frånvaro, vilket innebar två mål. Ledningen bör tänka över en och annan gång innan man ger den genuina människan, tränaren och AIK-supportern Rikard Norling foten. Kommer man någonsin hitta en mer passande man för jobbet?


Veckans tack & adjö...
...säger vi på SvenskaFans till Niclas Alexandersson, IFK Göteborgs lagkapten, som gjorde sin sista match på Ullevi. "Alex" var bland de bättre, passade fram till Wernblooms 1-0 och knorrade själv hur snyggt som helst in 2-0. Vi tackar av den pudelkloka Halmstadsonen för hans fina insatser i den blågula tröjan och hans exemplariska uppträdande på planen.

SvenskaFans // LSlinus.sunnervik@svenskafans.com2008-11-04 09:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans