Allsvenskans fem bästa vattenbärare

Allsvenskans fem bästa vattenbärare

Säsongens sista kan också vara den skummaste lista vi gjort på SvenskaFans. Ordet "vattenbärare" existerar inte ens i Svenska Akademins ordlista. Men ni som har klickat in här förstår givetvis fotboll och ordets innebörd. Alla lag behöver en vattenbärare. Vi har sökt, sållat och gallrat bland Allsvenskans största slitvargar, städgummor och lojala innermittfältare och funnit de fem bästa.

1. Louay Chanko, Hammarby
"Lolo" Chanko är kanske inte den första man förknippar med ordet vattenbärare, men faktum är att det är precis den rollen han har tagit denna säsong i Hammarby. Chanko må vara en lirare av små mått i grunden, en tekniker och frisparkskung, men det är som städgumma han har varit ovärderlig för Hammarby i år. Få spelare löper mer, stänger ytor och samlar upp andrabollar som Chanko gör. Sedan Petter Andersson lämnade har Chanko tvingats kliva fram i banan och ta mer offensivt ansvar, men som tvåvägsspelare och nav på mittfältet är Chanko tillsammans med Viktor Elm bäst i Allsvenskan i år. Ruggiga lungor.

2. Marcus Lantz, Helsingborg
En utpräglad vattenbärare och bollvinnare på det centrala mittfältet. I allsvenskans mest offensivt lagda lag har Marcus den kanske viktigaste rollen i Helsingborg som ensam städgumma. Flera tuffa säsonger i Italien och Tyskland har härdat Bromölla-sonen som älskar att smälla på. Gjorde en smått fantastisk vårsäsong där det viskasde om en comeback i landslaget, Lantz är dock fortfarande ovän med Lagerbäck. Ofta delaktig i Helsingborgs uppspel.

3. Helgi Daniélsson, Elfsborg
Allsvenskans stora doldis som fått ett rejält genombrott i det tysta denna säsong. Den forne Öster-spelaren värvades som ersättare till lagets egentliga vattenbärare Jari Illola. Finnen gick sönder direkt; Helgi klev in och har övertygat med resolut spel, stenhårt närkampsspel och klokhet från första början. Resultaten lät inte vänta på sig - efter två månader kallades Helgi in i det isländska landslaget. Ska ha stor cred för lagets få insläppta mål i år.

4. Henrik Rydström, Kalmar
Kalmars språkrör och Expressen-krönikören Henrik Rydström är inte bara bra på att snacka, han kan spela fotboll också. Är väl införstådd med sin roll som vattenbärare i Kalmars noggrant skräddarsydda spelsystem, och spelar därefter. Väldigt ambitiös och arbetslojal på planen, försöker sällan göra saker svårare än de är och är en ganska komplett städgumma av hög allsvensk klass. Precis som listettan Chanko har Rydström spelat på flera positioner tidigare men nu tagit klivet in som ett defensivt nav på mittfältet. Fin första touch med bollen.
 
5. Daniel Andersson, Malmö
Den klassiska grovjobbaren i det tysta och väldigt uppskattad av vissa landslagstränare i sin roll. I god form hade "Danne" mycket väl kunnat toppa denna lista, men i år har han faktiskt sviktat. Givetvis har han lidit av Malmös kollektiva kollaps under långa delar av säsongen, men själv har han sett lite vilsen ut i vissa matcher. Är annars fruktansvärt positionssäker och defensivt klok. Massor av erfarenhet från stora matcher bidrar till ännu mer trygghet i spelet.


Bubblare: Gustav Svensson, IFK Göteborg; Magnus Kihlberg, Örebro; Andreas Johansson, Halmstad; Roberto Mambo Mumba, GIF Sundsvall

SvenskaFans // LSlinus.sunnervik@svenskafans.com2008-11-07 10:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans