Himmelriket, Svartvitt och GAIS-redaktionen om 2008
Två viktiga spelare i MFF denna säsong.

Himmelriket, Svartvitt och GAIS-redaktionen om 2008

Peter Lind, eminent huvudfotograf på Malmös Himmelriket, Marcus Avenbrand, ÖSK-orakel från Örebro-redaktionen samt Simon Kostofski, ensam stark man i GAIS-redaktionen, sammanfattar säsongen 2008.

Er första uppgift blir att summera allsvenskan totalt sett. Hur låter en sådan sammanfattning?
- Det känns verkligen som att mycket av allsvenskan dog när lag som AIK, Djurgården, Hammarby och Malmö hade något av mellansäsonger, inleder Marcus. Inte för att förringa Kalmar eller Elfsborg men de har inte riktigt samma glans även om de tvivelsutan varit Sverige bästa lag i år. Att samtliga nykomlingar trillade ur var väl i sig inte så konstigt men jag trodde att framförallt Sundsvall skulle klara sig bättre. Trelleborg är en riktigt positiv överraskning medan Djurgården är en stor negativ dito. Generellt känns det som att många lag försökte spela en positiv fotboll vilket innebar att försvarsspelet blev underordnat.

- Hur man som supporter ser på det aktuella årets allsvenska beror mycket på hur det har gått för det egna laget, fortsätter Peter Lind. Årets allsvenska går med andra ord inte till historien för oss MFFare. Rent allmänt får man väl säga att årets upplaga var riktigt dålig för många av storstadslagen. Så grattis Kalmar, men om tio år så är det inte många mer än ni som kommer att komma ihåg årets serie. Starten tog nästan musten ur en. Match var och varannan dag då båda bortamatcherna mot HIF och TFF låg i denna period. Sen blev det ett långt EM-uppehåll. Kändes nästan välkommet. Till slut var två lag överlägsna. Sen kom en ny grupp med två lag. Sen kom ett jättegäng med lag som i stort sett hade kunnat sluta var som helst mellan 5:e och 12:e plats. Kändes som om många lag hade både ordentliga formtoppar följda av ännu längre formsvackor.

- Kalmar tog rättvist hem guldet efter en grym spelad säsong, summerar Simon. Det kändes som om det skulle vara deras år redan innan starten av Allsvenskan. Elfsborg försökte hänga med till slutet men räckte inte till. Djurgården gjorde en väldigt dålig säsong. En tolfteplats är inte godkänt och det var en skräll att de hamnade så långt ner enligt mig. AIK gjorde väl en helt OK säsong enligt mig, tycker att det var lite konstigt att Norling fick sparken. En sjätteplats tycker jag är en OK placering men AIK hade nog större förväntningar denna säsongen. IFK Norrköping gjorde en jättedålig säsong och jag trodde att de faktiskt skulle klara sig kvar men de gjorde ingen bra insats. Jag trodde även att GIF Sundsvall skulle ha en chans att stanna kvar i Allsvenskan men man räckte inte till.

Nu skulle jag vilja höra er kommentera det egna lagets säsong, hur låter det då?
- Mycket konstig start rent resultatmässigt med fyra raka oavgjorda, inleder Peter. Man gick in i uppehållet med lugn och hopp. När matchandet satte igång igen tappade jag både lugnet och hoppet. Helt plötsligt vann vi ingenting, släppte in en massa mål och låg på tolfte plats. Väldigt många började räkna poäng ner till strecken. Sen vaknade laget efter att ha vunnit med ett nödrop mot ÖSK. Slutet blev i dur med bland annat 6 mål mot både Hammarby och Giffarna. Men som helhet så var det en säsong i moll.

- Jag trodde, när det var 5-6 omgångar kvar, att man hade en ganska stor chans att knipa en topp 8-placering men man gjorde väldigt dåligt ifrån sig på hemmaplan på slutet och det var det som avgjorde, menar Simon. Elfteplats är väl godkänt då vi hade fått en ny tränare i 32-årige Magnus Pehrsson som var helt oerfaren som tränare i Allsvenskan. Spelet detta år såg mycket bättre ut än ifjol men det saknades fortfarande en riktig målgörare på topp. Försvaret gjorde bra ifrån sig, speciellt Bobbie Friberg José da Cruz!

- Ned som en pannkaka och upp som en sol, strålar Marcus. Våren var verkligen bedrövlig (fyra mål på elva matcher) men sedan kom Alvbåge och Olsen in under sommaren och ÖSK blev ett helt nytt lag. Kanske också beroende på att de redan befintliga beståndsdelarna (t.ex Wikström, Porokara, Nordback och Anttonen) började hitta rätt i det för året nya spelsystemet. En sjunde plats är jag oerhört nöjd med, speciellt med tanke på målskörden innan EM-uppehållet.


John Alvbåges återkomst till ÖSK-land betydde enormt mycket för klubben och för supportrarna.

Vilken spelare är mest värdefull för ditt lag?
- John Alvbåge, svarar Marcus snabbt. Han fixar inte bara poäng på egen hand, även hans omgivning, då tänker jag närmast på backlinjen, tycks lyfta sig då vet att man har en oerhört pålitlig kille längst bak.
- Bobbie Friberg José da Cruz är den mest värdefullaste spelaren men nu sticker ju han till Randers och Danmark, efter en kanonsäsong hos oss. Han spelade samtliga matcher och gjorde det strålande. Men om vi säger vem som är mest värdefull inför Allsvenskan 2009 så får jag nog säga Wanderson do Carmo. Det är han som styr offensiven. Om har han en bra dag så har alla andra spelarna det också. Han var en av de som sköt mest på mål av alla spelare i Allsvenskan denna säsongen, berättar Simon
- Daniel Andersson. Kapten, erfaren, pådrivare och landslagsspelare. På slutet av året började Ola Toivonen utmana om titeln, tycker Peter om sitt MFF.

Vilken spelare, i ditt lag, har utvecklats och/eller överraskat mest under 2008?
- Det finns ett par alternativ men 19-årige Johan Mårtensson gjorde en alldelles strålande säsong sedan han anlände från Skövde på sommaren, berättar Simon. Han är en defensiv mittfältsspelare som kämpar och sliter i varje match och tog till och med en ordinarie plats under slutet av säsongen. En spelare som bara kan bli bättre med åren i GAIS.

- Nordin Gerzic, väljer Marcus. Jag måste erkänna att jag hyst mina tvivel rörande Nordin men under 2008 växte han till en allsvensk mittfältare av hög klass. 4-3-3 känns som skräddarsytt för honom och jag tror han kommer att bli ännu bättre 2009 och vara proffsaktuell till sommaren.

- Jag väljer Jimmy Touma, säger Peter. Inför säsongen värvade vi två unga spelare från Forward. När man sen under sommaren köpte ytterligare undrade man lite hur bra han var med tanke på att han inte köptes i första rundan. Det tog fem minuter innan publiken fått en ny kelgris. Dribblingar, ruscher och skarpa inlägg. Dessutom ett hår som gör att man kan känna igen honom till och med från Stadions översta bänkrad.

Säsongens absoluta höjdpunkt?
- För min del är det värvningarna, säger Marcus. Samtliga har varit väldigt lyckade. Kim Olsen, John Alvbåge, Samuel Wowoah, Magnus Kihlberg, Per Johansson, Robin Staaf, kameruanerna och Roni Porokara. Om jag skall välja en enskild match måste det vara den mot IFK Göteborg hemma. Hattrick av Olsen, nåja, inte officiellt, seger och fantastiskt spel en skön lördagseftermiddag. Den matchen var något av ett vägskäl för ÖSK och som kom att sätta tonen för resten av säsongen.

- 3-2 hemma mot Kalmar, säger Peter. Solen strålade. Det fanns fortfarande hopp. Vi spelade bättre än Kalmar men hade precis släppt in ett onödigt mål på en frisparksvariant och låg under med 1-2. Då kommer den unge Agon Mehmeti in och sätter otroligt kallt 2 mål mer eller mindre på övertid. Rusar upp på ståplats och tar emot publikens ovationer. "Tunn som en rögad ål, ändå så gör han mål -Agon Mehmeti, Agon Mehmeti"

- Enkelt, säger Simon. Derbyt mot Blåvitt är det bästa minnet. Det var den 1 September. Eyjólfur Hédinsson slog in 1-0-målet som också blev det enda i matchen. Det skulle ta 16 år innan förbannelsen bröts mot IFK, 16 år utan en enda vinst mot dem. Men nu bröts den äntligen!


Segern mot IFK var årets höjdpunkt för alla GAIS-supportrar.

Säsongens lågvattenmärke då? Vilket är det?
- Usch, säger Peter, skulle vilja säga att jag förträngt det. Det har jag inte. Det var 0-3 matchen hemma mot HBK. Inget anfall, inget försvar och ett vakuum däremellan. Det sämsta jag sett sedan -99

- Våren, anser Mackan. Spelet såg faktiskt i mångt och mycket rätt bra ut, men det saknas tyngd längst fram och jag kan tycka att ÖSK spelade naivt i många matcher. Långtidskadorna på Staaf och Holgersson var också jobbiga.

- Matcherna mot Kalmar (1-4, 0-4) är väl inget man gillar precis, analyserar Simon. Sundsvall på bortaplan då Lycén gjorde mål i den 90:e minuten innan Sundsvall kvitterade i den 93:e matchminuten. Hemmamatchen mot dem var väl inte heller något vidare (0-2).

Nu över till uppgiften att ta ut din egen, helt partiska, bästa allsvenska elva. Kravet är att spelarna ska ha spelat någon del av 2008 i Allsvenskan.
- Jag tar partiskheten till nya nivåer, men här är min elva, inleder Marcus med ett leende:
John Alvbåge
Erik Lund – Teddy Lucic – Mattias Bjärsmyr  – Adama Tamboura
Stefan Ishizaki  – Viktor Elm  – Marcus Lantz  – Roni Porokara
Kim Olsen – Patrik Ingelsten

Så här ser min ut, säger Peter:
Wiland
Sorin - Bjärsmyr - Rasmus B. – Safari
Ishizaki - Viktor Elm - Daniel A. - Rasmus Elm
Henke – Toivonen

Vilka förväntningar har du inför 2009?
- Givetvis att det måste gå bättre, tycker Peter. Men det känns som om mycket bestäms under silly season. Får vi behålla Eddie och/eller Ola? Annars ligger de största förväntningarna på att äntligen få se laget springa in på Sveriges modernaste och bästa arena. Stämningen kommer att bli grym.

- De är med oerhört stora förväntningar jag inväntar 2009. Med tanke på hur det såg under senare delen av säsongen så går det inte att vara annat än positiv. Laget spelade bra fotboll, man vann matcher även om man inte var på topp och det är ett kännetecken för ett bra lag. Samtliga nyckelspelare tycks bli kvar och detta i kombination med några nyförvärv av klass och det bör kunna bli en trevlig ÖSK-säsong. Speciellt som tränarna nu får ytterligare en försäsongen på sig att ”sätta” spelsystemet. Roni Porokara blir årets spelare nästa säsong, om han nu blir kvar året ut.

- Magnus Pehrsson har värvat på bra redan nu och jag är säker att det kommer att bli ett bra lag 2009. Mina förväntningar på laget är väl hyfsat stora, en plats bland de åtta främsta borde man ta. Kanske en outsider om Europacup-platserna?

Stort tack för att ni tog er tid!

Pernilla Olsson2008-11-24 08:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans