Från färgstarka profiler till bleka kopior
Stöpta i en och samma form?

Från färgstarka profiler till bleka kopior

Svensk Fotboll - kollektivt självmord eller en bra tradition? Ja, den frågan ställer sig gästkrönikören Akshay Deion i denna text om hur svensk fotboll hanterar sina talanger.

Det har hänt förut, med flera jag personligen känner, och yngre bröder till bekanta. Ska jag bli arg eller ska jag bara låta detta övergrepp och denna spark mellan benen på utvecklingen av svensk fotboll fortsätta i all evighet. Jag har försökt att inte låta mig påverkas av det kollektiva självmord man utför i Sverige på denna sport. Men när det direkt påverkar någon i min familj blir jag riktigt förbannad!

Det finns en orsak till att Allsvenskan är bland de sämsta ligorna på planeten och att vi idag måste ta in division 1-spelare från England och andrasorteringar med träben från den holländska ligan i landslaget. Medan resten av världen går framåt och utvecklas, så sitter svensk fotboll kvar i samma mönster som för 30 år sen.

Min yngsta bror, som är 14 år gammal, kom hem häromdagen och grät i sitt rum hemma hos föräldrarna. Mamma ringde mig och fråga om jag kunde komma över och prata med honom. Tror inte jag har sett honom gråta på tre år eller något.
Jag säger inte detta för att jag är hans bror, men han är en otrolig talangfull tekniskt högerytter som jag inte kan ta bollen av på planen hur mycket jag än försöker.

Varför grät han? Jo, han vill sluta med fotbollen som han älskar så mycket för att de andra hindrar hans utveckling. De tvingar honom att helt ingå i det förbannade kollektiva tänkandet: han får inte använda sin teknik på kanterna, då det ska passas bakåt eller i sidled. Inte undra på att landslaget bara fått fram stolpskottsspelande lagspelare de senaste tio åren. Det finns inga spår av individuell skicklighet. Zlatan har klarat sig pga. av sin kaxiga uppväxt och sin jag-skiter-i-vad-ni-tycker-attityd. Och Chippen stack tidigt, innan det var försent. Men alla är inte lika starka mentalt, utan bryts ner så småningom för att till slut jagas bort från fotbollen.

Jag har själv sett spelare gå ifrån att vara tekniska och skickligt utmanande på plan för att till slut bli kopior av Daniel Andersson. Jag har lust att ringa tränaren och fråga vad han sysslar med egentligen. Men det känns bara löjligt. För det första för att det inte hjälper, och för det andra så är det inte bara i denna klubb, utan för att det är ett utspritt nationellt problem.

I vårt multikulturella Sverige har vi så sjukt mycket talang att det bara är att välja och vraka. Med multikultur menar jag absolut inte bara spelare med utländsk bakgrund, utan det att svenskar och utlänningar lär sig av varandras fotboll när de spelar tillsammans. Barn i ett multikulturellt land utvecklas särskilt bra eftersom de får en chans att spela med och mot olika sorts tänkande.

Detta är någonting som vi tyvärr inte tar vara på, utan ser som en pest. Och istället för att ta tillvara på olikheterna inleds en lång process av hjärntvätt signerad SvFF. De är säkert många som spelar fotboll som inte ens märker av detta, men klart är att det offras förbannat mycket talanger och individuellt skickliga spelare – både svenskar och utlänningar – för att bevara traditioner som skadar oss mer än vad de gör nytta.

Man kan fråga sig om det är värt det? Jag hoppas att min lillebror hittar sin väg i livet. Jag menar, han går från att äta, träna, sova och tänka fotboll till att vilja sluta helt. Någonstans då tycker jag man har misslyckas med ungdomarna. Det är en sak att slussa in dem i ett disciplinerat 4-4-2, men det är en annan sak att ta ifrån dem deras identitet.

Sättet man spelar på handlar ofta om ens identitet. Det har ofta med hur du är som person att göra. Om du är en ledare, om du är utmanar gränser, om du är lugn eller intensiv av dig, det speglar oftast av sig på planen. Man kan inte ändra på någons personlighet. Så ingen skall försöka ändra på min lillebror! Där går gränsen! Då betalar jag hellre själv för hans studier så han kan plugga i t.ex. Holland eller England och utvecklas där, tills han blir stark nog att stå på sig och kan förvara sitt sätt att spela inför hjärntvättarna när han kommer hem.

Men för fasiken, ska det verkligen behövas?

Akshay Deioninfo@svenskafans.com2008-12-01 09:50:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans