Trelleborg och Gefle summerar 2008
Rasmus Bengtsson gör en strålande säsong och omgärdas nu av rykten under Silly Season.

Trelleborg och Gefle summerar 2008

Jonas Larsson från Gefles redaktion samt Roger Persson från Ståplats, Trelleborg leverera här sin syn på 2008.

Första uppgiften blir för er att summera allsvenskan totalt sett.
Jonas, Gefle: - Till de positiva överraskningarna hör förstås svenska mästarna Kalmar, som gått som på räls och gjort ett fantastiskt jobb sett till sina resurser. Lite i skymundan har också Örebro ångat på bra och måste vara nöjda med sin sjundeplacering. Några spelare har fått sina verkliga genombrott, Viktor Elm och Robin Söder tänker jag närmast på. Annars kommer 2008 bli ihågkommet som året då de allsvenska publiksiffrorna dalade kraftigt och det var väldig turbulens i ett par, tre storklubbar. Djurgården gör den absolut mest misslyckade säsongen om man ser till förutsättningarna. I övrigt var Norrköping förvånansvärt håglöst, verkade inte ha ställt om riktigt från Superettan till Allsvenskan.

Roger, TFF:- Kul att Kalmar vann eftersom det visar att små klubbar med begränsade resurser fortfarande kan ta sig hela vägen fram. Kul med överraskningarna, exempelvis Trelleborgs fina säsong. Mindre kul att Ljungskiles dödgrävarfotboll sånär höll på att betala av sig, mest eftersom det finns risk att fler lag börjar spela så om det visar sig att tråkig defensiv elva-gubbar-bakom-bollen-fotboll faktiskt innebär ett försvarligt antal poäng. Synd på klassiska Norrköpings snöpliga sorti.

Naturligtvis är vi intresserade av att höra er kommentera ert eget lags insats under 2008.
Jonas, Gefle: - Sedan kommer jag in på mitt eget lag, som dessvärre också får avhandlas under rubriken "misslyckade säsonger". Under första delen av säsongen hade vi svårt att få bitarna att falla på plats och vi hade inte heller marginalerna på vår sida. Men därefter vände det och hösten innebar en rejäl uppryckning. Det var tack vare den fina hösten vi slutligen kunde säkra kontraktet med en omgång kvar. Men som helhet kan vi naturligtvis inte vara nöjda. Målsättningen var att komma bland de tio bästa, i stället tvingades vi kriga in i det sista för att hålla oss kvar.

Roger, TFF: - Firma Prahl/Westerberg har lyckats över förväntan, både på planen och utanför. Man har knutit nya talanger till sig, rensat i truppen och utvecklat de utvecklingsbara spelarna i en gynnsam riktning. Nästa säsong kommer att bli spännande.

Vilken spelare är mest värdefull för ditt lag?
Jonas, Gefle: - Inte helt lätt att lyfta ut enskilda spelare, särskilt inte ur ett starkt kollektiv som Gefle. Men om jag ska välja någon så blir det nog Amadou Jawo som är en sådan som nästan på egen hand kan förändra en matchbild om han har en bra dag, vilket han oftast har. Även rent ekonomiskt är han oerhört värdefull för oss. Vill också nämna Anders Wikström som blir svår att ersätta då han är en makalöst stabil och trygg mittback. En av Allsvenskans bästa. Daniel Bernhardsson klev fram och visade sitt värde under några viktiga skeden under den senare delen av säsongen och Yannick Bapupa är en kreativ, bollsäker och snabbt tempoväxlande kraft på högerflanken.

Roger, TFF:- Rasmus är en jätte i backlinjen och Bjurström är mycket viktig som spelmotor.


Amadou Jawo är en favorit hos supportrarna i Gefle.

Vilken spelare, i ditt lag, har utvecklats/överraskat mest under 2008?
Jonas, Gefle: - Jawo har överraskat mest på mig. Han kom från en skuggtillvaro i Vallentuna i division 2, gick totalt orädd rakt in i den allsvenska hetluften och blev till en av lagets nyckelspelare. Även om det inte kan sägas handla om utveckling är jag också överraskad av Hasse Berggrens utmärkta säsong. Han håller utan tvivel hög allsvensk klass fortfarande, trots sin ålder.

Roger, TFF: - Fredrik Jensen. Han spelade i division sex för tre år sedan, i division fyra för två år sedan och höll sånär på att bli fotbollsinvalid för ett år sedan. I år kommer han tillbaka från en långtidsskada och tar en ordinarie plats i ett allsvenskt lag, gör mål på mål och visar sig vara den vindsnabba djupledslöpare som TFF saknat ända sen Ademolus dagar.

Säsongens absoluta höjdpunkt?
Jonas, Gefle: - Det får nog bli när kontraktet säkrades via 3-3 borta mot Trelleborg i näst sista omgången. Annars var bortavinsterna mot Elfsborg och Sundsvall också härliga. I Sundsvall hade vi en 2-0-ledning, tappade den till 2-2 innan vi kunde avgöra med drygt kvarten kvar och ta tre enormt viktiga poäng i slutstriden.

Roger, TFF:- 2-0 på Ullevi mot Göteborg. Det var där det vände. Det var där snickaren från Löberöd presenterade sig och det var där vi visade att vi faktiskt kunde spela boll mot ett på pappret mycket starkare lag.

Därefter undrar vi över vilket som var säsongens lågvattenmärke?
Jonas, Gefle: - Kalmar hemma - 1-5. Visst, det var seriesegraren vi mötte. Men ändå. 1-5 är alltid 1-5.

Roger, TFF: - 3-3 mot Örebro hemma. Uruselt att tappa ledningen så. 1-2 mot Halmstad hemma. Ännu uslare att efter en första halvlek där man spelar ut HBK efter noter så totalt tappa matchen att man fullkomligen viker ner sig. LSK hemma var en uppvisning i krampaktigt spel, missade chanser och träträffar.

Ta ut er egen, helt partiska, bästa allsvenska elva.
Jonas, Gefle:
John Alvbåge - Johan Karlsson, Rasmus Bengtsson, Anders Wikström, Adama Tamboura - Stefan Ishizaki, Henrik Rydström, Viktor Elm, Tobias Hysén - Amadou Jawo, Henrik Larsson

Roger, TFF:
Wiland
B Friberg del la Cruz - Rasmus Bengtsson - Bjärsmyr - T Lucic
M. Lantz - R. Elm - D. Bamberg - V. Elm
H. Larsson - Ingelsten

Vilka förväntningar har du inför 2009?
Jonas, Gefle: - Jag har stora förväntningar på ett lag med flera nya ansikten och under ledning av "Per-Urban" - Pelle Olsson är kvar och får hjälp av nye Urban Hammar. 2009 ska vi definitivt inte behöva kämpa för vår överlevnad, i stället ska vi klättra i tabellen och hamna bland de 8-10 bästa lagen, ett realistiskt mål enligt mig. Trotjänare som Mathias Woxlin och Thomas Hedlund har slutat och yngre spelare har plockats in, det är bara att hoppas att denna generationsväxling faller väl ut. För övrigt har vi aldrig tidigare sett Gefle vara så aktivt på spelarmarknaden som nu. Ett positivt tecken även om inga större värvningar har gjorts.

Roger, TFF:- Jag hoppades på en placering mellan 10-13. Innan säsongen skull jag varit överlycklig över lagets slutplacering, men sett till hur säsongen artade sig så känner jag ändå ett litet stygn av besvikelse över var vi slutade. Vi kunde slutat 6-7:a om vi bara kryssat lite mindre. Inför 2009 skulle jag vilja ha bort lite av dödköttet i truppen, signa ytterliggare en rutinerad spelare (gärna en försvarare) och få slut på målvaktstramset. Det går inte att låna in keepers hela tiden, vi måste äga en bra målvakt för att få stabilitet i backlinjen. För att få tid att spela ihop sista lagdelen, helt enkelt. Att långa in nya ansikten på basis av några månader är inte rätt sätt att odla fram kamratanda och gruppkänsla. Målvaktsfrågan är viktig. Får vi detta så är en plats mellan 5-10 inte alls omöjlig.

Pernilla Olsson2008-12-07 11:05:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans