SvFF ska vinna tillbaka publiken - genom ståplatsavveckling

SvFF ska vinna tillbaka publiken - genom ståplatsavveckling

Arenasäkerhet och publikfrämjande. Så lyder inriktningen på en gemensam femårssatsningen inom svensk fotboll av SvFF tillsammans med SEF efter ekonomisk uppbackning av Svenska Spel. Ett led i satsningen är att göra om ståplatser till sittplatser.
- Det är inte på sittplatserna som våldet sker, säger Tommy Theorin, generalsekreterare i SEF.

Under tisdagen gick Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) tillsammans med Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) ut med ett pressmeddelande där man kungjorde en femårig satsning på publikutveckling och arenasäkerhet. Detta har möjliggjorts genom en ekonomiskt tillskott av Svenska Spel på 76 miljoner kronor, kan SvenskaFans avslöja. Satsningen är en tydlig reaktion på arenavåldet och publiknedgången från förra säsongen.
- Givetvis ligger det också i Svenska Spels intresse att publiksnittet ökar, säger Tommy Theorin, generalsekreterare i SEF.

Prispengar slopas
SvFF:s pengar som går ut till klubbarna samlas inför varje säsong i en pott. Tidigare säsonger har prispengar bland annat delats ut till lagen efter hur bra placerade de blivit, samt en stödsumma till de lag som flyttas ned till Superettan. Till kommande säsong ska placeringssummorna skäras ned och nedflyttningssumman slopas helt. Istället flyttas dessa pengar - plus det ekonomiska tillskottet från Svenska Spel - till en satsning på följande tre punkter:

¤ Utbildning av säkerhetsansvariga inom varje klubb ¤
Säkerhetsansvariga i samtliga allsvenska klubbar kommer att samlas för att gå en utbildning i hur man håller säkerheten kring matcherna. 
- Vi tycker att vi håller en ganska bra nivå nu, men alla klubbar har inte samma erfarenhet av att arrangera allsvenska matcher. Denna utbildning blir bra för att ge nykomlingarna råg i ryggen, menar Tommy Theorin.

Dessutom har SvFF tillsatt en central säkerhetsansvarig: Lennart Pettersson, som har jobbat med säkerhetsfrågor kring arrangemang inom polisen och verkat i samband med stora mästerskap sedan tidigare, för att granska klubbarnas arbete med säkerheten.

¤ Publikkampanjer ¤
Svenska Spel utlyste ett tydligt krav med sitt ekonomiska stöd: vinn tillbaka publiken. Det står klart att 4-5 miljoner kr/säsong kommer att användas till dessa publikkampanjer, som dels "kommer användas både centralt av SEF och SvFF, men även ge verktyg till klubbarna i Allsvenskan", enligt pressmeddelandet. Än är det ännu oklart hur satsningen kommer se ut i praktiken.
- Nu har vi ekonomiska resurser för denna satsning, det är vårt första steg. Vi kommer gå vidare med en enkätundersökning till sponsorer och supportrar där de får tycka till vad de vill ha och inte vill ha. Vi lyssnar på allt och alla.

Har ni diskuterat detta med någon supporterorganisation?
- Nej, vi skulle inte kunna gå ut till exempelvis Järnkaminerna eller Black Army och fråga. Det där sköts genom SEF och deras supporterunion. Men vi är öppna för förslag från alla håll.

¤ Premiera lag med stort bortafölje ¤
En pott på 3,6 miljoner kr har avsatts för att dela ut prispengar till de åtta lag som har flest supportrar på sina bortasektioner. Detta är också på begäran av Svenska Spel och kommer även gälla lagen i Superettan. Segraren får 800 000 kr, tvåan 700 000 kr etc.
- Tanken är att även om storklubbarna är favoriter till att vinna priset, gynnas även de mindre klubbarna eftersom de får mer publik på sina hemmamatcher. På så sätt blir alla vinnare.


Ståplats - snart ett minne blott?

Huliganlagen klubbas igenom?
Dessutom meddelar Svenska Fotbollsförbundet i sitt pressmeddelande att "nästa år väntas vissa lagändringar träda i kraft som berör det idrottsrelaterade våldet". Detta gäller bland annat den omtalade huliganlagen som gör det möjligt för polisen att gripa personer redan på läktaren samt att polisen ska kunna rapportera till klubbarna om personer missköter sig utanför arenan, och att klubbarna i sin tur ska kunna stänga av personen från att gå på fotboll.

Ståplatserna försvinner
Från och med 2010 ska de allsvenska arenorna anpassa sig efter UEFA:s regler för ståplatser och fram till 2014 får ståplatserna som mest uppta 20% av arenans kapacitet. 
- Vi har rest runt i Norge och Sverige och klubbarna har varit positiva till detta förslag. Samtliga menar också att det inte alls är orimligt att vi borde fixa detta till år 2014.

Ni är inte oroliga för att tappa en hängiven del av supportrarna och förlora stämningen på matcherna genom att ta bort ståplatserna?
- Alltså, vi måste resonera säkerhetsmässigt och det är bara att titta på var våldet har skett de senaste åren - det är i alla fall inte på sittplatserna. Bara för att man sitter ner behöver det inte påverka hur mycket man kan heja på sitt lag. Vårt mål är att vinna tillbaka publiken och få så många som möjligt nöjda och vi tror på denna lösning.

¤ ¤ ¤ 

Bra eller dålig satsning av SvFF? Prispengar för bortafölje?
Slopa ståplats? Går vi mot samma utveckling som England?
Tyck till nedan och i vårt forum!

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2008-12-11 09:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans