Måndag morgon: Svensk fotboll måste välja väg

Svenska fotbollsförbundet har lagt en motion till Riksidrottsförbundet om att slopa regeln om 51 procents majoritet för föreningar i bolagiserade klubbar. Det här ger företag och personer chansen att äga en klubb.

De e pocenten – Helge, skojade Sven Melander och Jon Skolmen i en sketch för många, många år sedan. Deras tes och uträkning var att spriten högg bäst och man fick mest procent per betald krona om man drack Grön Chartreuse.

Andra procent som är viktiga med tanke på varje satsad krona är de två procent som avgör om en investerare vill gå in i en svensk klubb med sina pengar. I alla fall om man ska tro Svenska fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Många klubbledare, tränare, spelare och fans drömmer om att just deras lag ska ta steget in i Champions League. En del menar att vägen dit går genom utveckling av talanger, andra att man ska satsa på att få upp lönerna, någon pratar om att nya och helst klubbägda arenor är sättet att få upp intäkter och spelarlöner så att klubbarna kan locka till sig bättre spelare.

Den väg som förbundet förordar är att öppna möjligheterna för privata investerare att köpa in sig i klubbarna. Detta ska då ske genom att klubbarna bolagiseras eller att man bolagiserar A-lagsverksamheten.

Haken är att investerarna inte skulle vilja köpa in sig om de inte kan få aktiemajoritet. Det är inte möjligt i dagsläget eftersom Riksidrottsförbundet stadgar säger att föreningarna/klubbarna måste äga minst 51 procent av majoriteten i ett bolag.

Det är ju så klart lockande med investerare som satsar sina pengar i Malmö FF. Det skulle kanske göra att Tetra Pak, NVS, Sigma och andra stora företag med säte i Malmö och södra Skåne skulle kunna tänka sig att gå in i klubben. En annan variant är att personer med gott om kapital och med ett brinnande intresse för fotboll kanske kan tänka sig att gå in. Det finns säkert ett antal här nere.

Som var och en vet vill ju de som investerar pengar ha avkastning på sitt satsade kapital. Och hur ska man få det när man köper ett lag i Europas 23: e sämsta liga?

En väg är att regelbundet få in laget i Champions League, en annan är att sälja färdiga spelare till andra ligor, ytterligare en är att använda de allsvenska lagen som talangfabriker och sedan sälja talangerna till större lag och ligor.

Det finns en uppenbar risk att talangfabrikerna blir vägen att gå. Då kan man ta fram ett antal 15-16 åringar för vidarebefordran ut i Europa varje år. Det skulle dränera lagen på nya profiler och ligan blir kvalitativt ännu sämre. Det kan väl inte vara det Lagrell & Co vill?

En lösning på problemet skulle kunna vara att alla klubbar äger sina egna arenor. Jag tror att det är en bättre väg för svensk klubbfotboll. På så vis skulle vi kunna behålla demokratiska fotbollsföreningar där varje medlem har en röst. Istället för att riskera att investerare med stora aktieposter kan använda föreningen som en bricka i spelet om maximal avkastning på sitt satsade kapital.




Ulf Österlind2008-12-15 06:46:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF