Litteratur om fotboll

Det finns en rad böcker med fotboll som tema men det är ändå frågan om den litteratur som finns avspeglar fotbollens kulturella och sociala betydelse.

Som pojke fångades jag av Lennart Nybloms festliga bok ”Högt spel i Mazzaro” (1951) som handlar om två svenska pojkar som hamnar som professionella spelare i ett bylag i Italien. Det slår mig att den boken inte har fått så många efterföljare i mitt liv trots mitt stora fotbollsintresse. Fotbollsberättelser fick jag främst till livs via veckotidskriften Rekordmagasinet som utkom under åren 1942-68. Det var i hög grad uppfostrande berättelser med fokus på sportsligt uppträdande och hur enkla pojkar från småklubbar kunde utvecklas till storstjärnor och lägga det avgörande målet mot Danmark på Råsunda. En sorts Nacka Skoglundberättelser men med annan sens moral.

En annan och mörkare sida av fotbollen skildrades socialt engagerat i ”Hövdingen” av Per Wahlöö (1959). Läsare av Rekordmagasinet kände bättre igen sig i Max Lundgrens böcker om Åshöjdens BK från 1967 och framåt. Det handlar här om den lilla klubben och dess framgångar men också om idrottens sociala ansvar.

Uppmärksammade under åren har blivit en rad av minnesböcker av framgångsrika spelare som Gunnar Nordahl, Gunnar Gren, Nacka Skoglund och Kurre Hamrin för att nämna några svenska namn. David Beckham är ett exempel utanför våra gränser. Det finns givetvis också fotbollsbiografier. Hans Bolling har skildrat Kurre Hamrin, Jonny Ambrius Bosse Larsson och Simon Bank och David Bartal har skrivit om Zlatan. Dessa böcker är naturligtvis starkt präglade av att de handlar om i flera avseenden framgångsrika spelare.

Av böcker om fotbollsklubbar vill jag särskilt nämna boken om Åtvidabergs FF under titeln ”Hjältarna” av Mats Samuelsson. Det är en ytterst läsvärd och remarkabel historia!

Fotbollens baksidor skildras i Petter Karlssons ”Tredje halvlek” som är en berättelse om livet efter fotbollen och som uppmärksammar t.ex. ”Säffle” Anderssons tragiska öde. Fotbollens sociala sammanhang har skildrats i Enrico Murillios ”Henkes Barca” och framförallt i ”Fotboll förklarar världen” av Franklin Foer. Båda böcker som behandlar fotbollen i samspel med samhället. De som inte tror att fotboll och politik hör ihop bör ta del av den ruskiga boken ”Dödsmatchen-Fotboll i nazismans skugga” av Andy Dougan. Det är en skrämmande men samtidigt fascinerande berättelse om den legendariska storklubben FC Dynamo Kiev under den nazistiska ockupationen av Ukraina.

Till mer eller mindre skönlitterära skrifter tillkommer naturligtvis en mängd skrifter av mer faktanatur för kalenderbitare som ”Den nödvändiga boken om allsvenskan” av Janne Adeen och ”Fotbollsstjärnor 2006” av Gabriel Öhman. Till detta kommer föreningarnas årsböcker med ”Trelleborgs FF. Årsbok 2008” som ett vackert exempel.

Som framgår av ovan finns det mycket litteratur om fotboll. Det är ändå anmärkningsvärt hur magert fotbollen avspeglas i världslitteraturen. Jag kan på rak arm erinra mig verk som utspelas i golfmiljö eller i hästsportsammanhang. Men fotboll – det blir värre Det motsvarar inte på något sätt dess betydelse för väldigt många människors liv.

Hans Welinder2009-03-09 18:17:19
Author

Fler artiklar om Trelleborg