Så ska AIK bli mer öppna
Annela Yderberg tror att öppenhet är ett effektivt sätt för att skapa förankring av de beslut som fattas bland supportrarna.

Så ska AIK bli mer öppna

I den andra delen av Gnagarforums möte med Annela Yderberg berättar hon om förväntningarna på säsongen 2009, arenafrågan och hur dialogen med supportrarna ska säkerställas i framtiden. - Livet blir lättare för oss om vi är mer öppna när det gäller vilka beslut vi fattar, säger Yderberg till Gnagarforum.

Efter genomgången av det dystra ekonomiska året 2008 ser Yderberg ganska matt ut. Man kan ana att hon har synat och fått förklara varför siffrorna är röda ganska många gånger. En blandning av både lättnad och glädje kan skönjas i hennes ansiktsuttryck när vi till slut berättar att vi ska lämna ekonomin för den här gången och övergå till frågor om det sportsliga. Precis som många av de som har besökt Skytteholm under försäsongen tror Yderberg att AIK går ett roligt år till mötes 2009.

Vad har du fått för känsla av försäsongen?
– Bortsett från Tomi Maanojas skada känns det väldigt bra. Jag får positiva vibbar och stämningen är god på Karlberg. Jag tycker truppen är väldigt intressant och jag hoppas att den positiva känslan som präglar AIK just nu stannar kvar året ut.

Mycket är nytt i år, både på spelar- och ledarsidan – något nyförvärv som du tror extra mycket på?
- Alla våra nyförvärv ser jättebra ut och de kommer definitivt bidra till en ljus framtid för oss.

Inför säsongen har AIK satt ett publiksnittsmål på 15.000 personer. Annela tror att detta är ett rimligt mål, men påpekar vikten av att laget klarar av att ha tätkänning säsongen igenom, något som hela verksamheten bygger på.

– Jag hoppas att den här säsongen präglas av glädje och att vi spelar en positiv fotboll som leder fram till att vi når vårt mål som är att komma topp 4. Jag tror också att det är viktigt att det går bra för Djurgården och Hammarby för att intresset för fotboll i Stockholm ska vara fortsatt stort. Hela vår verksamhet bygger på en bra sportslig prestation. Med publiken kommer intäkterna.

Förväntningarna på AIK är ofta höga – både från media och supportrar. Hur tror du att det påverkar spelare och ledare?
– Det är klart att det kan vara jobbigt när folk runt omkring har för höga förväntningar och tror att vi ska springa hem SM-guld varje år – det är väldigt svårt att vinna allsvenskan. Man får tänka mer långsiktigt. Men vi är trots allt en storklubb och vi ska ligga i toppen. Någon annan ambition passar inte i AIK.

När vi frågor Annela om hennes kontakt med den sportsliga sidan berättar hon att kontakten med Björn Wesström sker på så gott som daglig basis, medan kontakten med Mikael Stahre är mer sporadisk.
 
– Kontakten mellan mig och Björn kan handla om allt möjligt – alltifrån avtalsfrågor och ekonomi till hur man kan lösa truppfrågor och annat. Björn är ju precis som jag ny i sitt jobb. Sportdelen kan han ju alldeles utmärkt, men den administrativa delen med budget, uppföljning av hans verksamhet, att avtalen är korrekta och liknande jobbar vi delvis tillsammans med. Just nu har vi en speciell situation i organisationen eftersom jag sitter på dubbla stolar. Det innebär att både jag och Björn rapporterar till styrelsen. Tanken är ju att sportchefen ska rapportera till VD och så kommer det att bli när en permanent VD tillsätts.

Björn Wesström har fått mycket vitsord, både från supportrar och från styrelsen. När försvinner tillförordnad framför hans titel?
– Jag vill inte förekomma styrelsen på den frågan, men jag kan säga så mycket som att det går väldigt bra för Björn. Han gör ett bra jobb.

Och vad händer med luckan som Björn har lämnat efter sig – jobbet som chefsscout?
– Nu har ju Björn och Micke valt en annan typ av organisation än innan, vilket innebär att scoutingjobbet fördelas på flera i organisationen. Så just nu finns ingen uttalad scoutingansvarig och heller inga planer på att tillsätta någon.

Den nya organisationen som Annela hänvisar till har ni kunnat läsa om tidigare på Gnagarforum och i och med en ny ledning präglas AIK även av en större insyn och öppenhet inför säsongen 2009. Annela vill inte jämföra med hur det var förra året men tror att öppenheten är ett resultat av hur både Björn Wesström och Micke Stahre är som personer.

– Det är ett ställningstagande som vi har gjort om att vi ska vara öppna och det är en naturlig följd av Björn och Mickes sätt att jobba – bägge är öppna människor som tror på att skapa en naturlig och trygg miljö för spelarna. Sen tror vi att livet blir lättare för oss om vi är mer öppna när det gäller vilka beslut vi fattar och processerna som leder fram till besluten. Många gånger handlar det just om att supportrarna ska förstå processen och hur vi resonerar i aktuella frågor. Därmed inte sagt att vi ska vara öppna med allting, det är omöjligt. Med grundprincipen är att öppenhet ska prägla AIK i så stor mån som möjligt.

Arenafrågan
Apropå öppenhet och processtransparens glider vi in på den mest aktuella AIK-frågan just nu, nämligen arenafrågan. Annela berättar inte mycket nytt, men klargör att oavsett vilket beslut som fattas så ska det vara förankrat i supporterled.

- Får man inte vara med i processen vet man inte vilka alternativen är och hur dessa har förändrats på resans gång. Meningen är att supportrarna ska få vara med och inse att det här är en process som handlar väldigt mycket om kompromisser. Alla kanske inte kommer bli nöjda med beslutet som fattas men alla ska veta hur och varför beslutet har fattats. Sen är det ju som jag sa innan att vi måste väga vilken information vi kan vara öppna med respektive vad vi håller för oss själva. Öppenheten får inte gå ut över våra förhandlingar med motparter i frågan.

Precis som Per Bystedt har klargjort under supporterträffar och medlemsmöten tidigare under året, fastslår Yderberg att AIK jobbar med arenafrågan efter tre parametrar; det geografiska läget, utformningen av arenan och ekonomin (både intäkter och kostnader). Oavsett vilket alternativ som väljs i slutändan, menar Yderberg att AIK kommer att bli tvungna att kompromissa på något av dessa områden.

Har ni viktat parametrarna mot varandra?
– Nej, så långt har vi inte hunnit ännu. Men det som är mest kritiskt just nu är ekonomin. Den blir vi mer eller mindre tvungna att sätta främst. Exempelvis skulle det vara förödande för ekonomin om vi inte får äga våra egna arrangemang på ett eller annat sätt.

Är det aktuellt att spela på Swedbank Arena om vi inte får äga våra egna arrangemang?
– Allting handlar om hur avtalet ser ut. Om vi inte får äga arrangemangen helt måste vi ha provision eller liknande - vi tänker ju inte ge bort alla de intäkter som vi drar in till arenan. Det måste finnas utrymme för kompromisser, men grundinställningen är att vi ska äga våra arrangemang helt och hållet. Dessvärre för oss så har vi inte direkt en uppsjö av alternativ att välja och vraka bland. Utöver Swedbank så ska det byggas en arena söder om söder som skulle vara alldeles utmärkt om den stod här (Solna, reds. anm.) men det gör den inte.

Supportrarna
Att AIK engagerar är något Annela förstod innan hon tackade ja till jobbet. Omfattningen är däremot något som överraskat. Nästan dagligen blir kansliet kontaktat av folk som är beredda att erbjuda sina tjänster.

– Att folk erbjuder sin hjälp är en väldigt stor resurs som vi måste bli bättre på att ta tillvara, vi har inte råd att missa den möjligheten.

Av samma anledning har Charlee Mian, AIK Media, inlett ett arbete som syftar till att hitta en process för hur man skall knyta till sig ideella kontakter. Det stora engagemanget för föreningen och bolaget innebär också att folk inte är sena att göra sig hörda när det är något de inte står bakom. På samma gång som många engagerade supportrar hör av sig för att hjälpa till eller komma med beröm är det ännu fler som hör av sig för att framföra kritik och ifrågasätta:

– Det är svårt att inte vara den som dissar alla som tycker något och ändå ta ansvar för hur vi bedriver vår verksamhet och fattar våra beslut. Men jag ser det som en resurs – vi måste lyssna på de som vi finns till för och ta till oss.

Just kommunikationen med supportrarna har varit väldigt ifrågasatt. I höstas framfördes skarp kritik från supporterled i samband med att Norling, Novakovic och Granfelt fick lämna klubben. Av många uppfattades detta som ett beslut som gick tvärtemot supportrarnas vilja, framförallt i tränarfrågan. Frågan till Annela är hur AIK Fotboll AB följer diskussionerna som förs bland klubbens supportrar och hur man vill förbättra kommunikationen till desamma?

– Vi har hela tiden ett öra mot rälsen och dessutom kommer väldigt mycket idéer in till oss. Sen försöker vi hitta ett sätt att jobba tillsammans med supportrarna. En grupp i bolaget ska jobba med supporterfrågor, i första hand representerat av AIK-alliansen.

Hur långt har ni kommit i det arbetet?
– Det har varit ett antal möten. Men det viktigaste är att hitta en metod för hur vi gör. Vissa saker kan vi inte släppa men på andra kan vi bli bättre. Båda parter är relativt nöjda över att vi kommit en bit på vägen, men vi kommer alltid att bli utsatta för kritik även om det kanske finns mindre anledning till kritik om våra beslut föregås av en dialog i den mån det är möjligt

På temat supportrar är det ovillkorligen svårt att inte komma in på frågan kring huliganism och det mått av våld som ofta förknippas med AIK, åtminstone medialt. Rikard Norling hade till exempel en uppenbart inkluderande attityd och förespråkade dialog i alla lägen. Annela har också en uppfattning om hur frågan bör hanteras:

– Begår någon brott på våra arrangemang tilldöms de ett straff. Vi som klubb kan inte döma någon så länge det inte sker på vår arena och då är det tillträdesförbud som gäller. Ibland blåser man upp detta på ett sätt som inte är verklighetsförankrat. Det framställs i media som det alltid är bråk på läktarna men så är det inte, oftast är det en fantastisk upplevelse med skön inramning så man behöver inte vara rädd när man går på fotboll. Därmed inte sagt att det inte förekommer våld och ordningsstörningar och våld är oacceptabelt. När det kommer till dialog vill vi i första hand ha den med våra supportrar. För mig är en supporter någon som stödjer och det är företrädesvis inte de som slåss vi vill föra dialogen med.

Christoffer Roghult/Daniel Olemyr2009-03-25 08:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen