Sammanfattning av Superettans första omgång

Den första omgången av Superettan sågs av 17090 personer. Hemmalagen gjorde 14-mål, och det gjordes sammanlagt 22-mål. Det blev fem hemmasegrar och två bortasegrar i den första omgången.

Här hittar ni sammanfattning av alla matcher som spelats i Superettans första omgång.

ASSYRISKA – NORRKÖPING

Assyrsika tog emot Norrköping på hemmaplan i premiären. Nästan 4000 personer fick se ett piggt hemmalaget, som satte högsta fart från början. IFK drabbades av två tidiga skador, på Magnus Samuelsson och Viktor Rönneklev. Hemmalaget var klart bättre under hela matchen, och IFK skapade nästa ingenting under hela matchen. Hemmalaget tog ledningen i den 15:e minuten. Stefan Batan drog upp en anfall, och spelade fram Dennis Östlundh. Östlundh sköt och träffade stolpen. På returen höll sig Xhevdet Llumnica framme och slog in 1-0. Efter målet hade hemmalaget bud på mer. I den 35:e minuten fick hemmalaget en frispark. Dennis Östlundh fick på ett bra skott, som målvakten Bakiu tappade bollen. Llumnica högg direkt och slog in bollen i öppet mål. I den andra halvleken så kontrollerade hemmalaget matchen. I den 90:e minuten så fastställde Nahir Basara slutresultatet. Assyriska vann matchen helt rättvist, och IFK Norrköping har en del att jobba med.

ÅTVIDABERG – SYRIANSKA

Den första halvleken präglades av kamp och få klara målchanser. Första halvlekens bästa målchans skapades av hemmalaget. I den 26:e minuten träffade Kristan Bergström stolpen med sin distansskott. Nykomlingen Syrianska stod upp bra i den första halvleken, och var det laget som snabbast anpassade sig till det dåliga underlaget på Kopparvallen. I den andra halvleken tog bortalaget ledningen, efter att domaren tillåtit Denis Velic spela med handen. Han tog emot bollen med handen, och sköt in 1-0 för SFC. Åtvidaberg hade svårt att få fart på sitt eget spel. I den 74:e minuten fick bortalaget en hörna som slogs nära hemmalagets mål, och Henrik Gustavsson valde att stå kvar på mållinjen. Denis Velic tackade och tog emot och kunde enkelt nicka in 2-0 för Syrinska. Åtvidaberg reducerade sedan genom Viktor Prodell. Närmare än så kom inte Åtvid, och Syrianska tog där med en historisk seger.

VASALUND – VÄSBY

Vasalund var den andra nykomlingen som överraskade i den första omgången. I matchen mot Väsby satte man högsta fart redan från början. Ferhat Korkmaz hade en bra nick tätt över Erland Hellströms mål redan efter 5 min. Väsby tog sig sedan in i matchen och skapade ett par farliga lägen. Det var dock hemmalaget som i den 24:e minuten var mycket nära att ta ledningen. Kennedy Igboananike fick på en kanon som träffade ribban/krysset. Efter det så jämnade Väsby ut spelet, och började skapa chanser. Men det var hemmalaget som gjorde första mål. Albert Krasniqi spelade fram glödheta Igboananike, som mycket vakert placerade in 1-0. I slutet av halvleken ökade hemmalaget på till 2-0, och återigen var det Igboananike som gjorde målet. I den andra halvleken så jagade hemmalaget fler mål. I den 55:a minuten lyckades man träffa stolpen två gånger om. Hemmalaget hade sedan bra kontroll på matchen, och det var närmare 3-0 än 1-2. Vasalund vann matchen helt rättvist.

QVIDING – LANDSKRONA

Det var BoIS som började matchen bäst, och redan i den 2:a minuten skapade man matchens första målchans. Pär Cederqvist testade skott, som gick strax utanför. Den första halvleken bjöd på ett svängit spel, där lagen skapade chanser. I den 22:a minuten så fick Hannes Stiller på ett bra skott, men BoIS målvakt gjorde en bra räddning. Den första halvleken blev mållöst. I den 51:a minuten blev det rörigt i hemmalagets straffområdet. Man fick inte undan bollen, och Morten Nielssen prickade in 1-0. Men hemmalaget kom tillbaka. Mattias Gravem var nära att kvittera, men hans nick gick strax utanför. I den 56:e minuten fick hemmalaget en straff. Peter Karlsson lyckades rädda Arash Bayats straff. Trots det så fortsatte hemmalaget att skapa målchanser. I den 59:e minuten lyckades hemmalaget kvittera, och det genom Hannes Stiller. Stärkta av kvitteringen så jagade hemmalaget ett ledningsmål. Den kom i den 65:e minuten. Hannes Stiller spelade fram Bayat som satte dit 2-1 för hemmalaget. Det blev även slutresultatet.

ÄNGELHOLM – JÖNKÖPING SÖDRA

Inför bara 911 personer tog Ängelholm emot J-Södra på hemmaplan. Det var J-Södra som var det bättre laget i inledningen, men det var hemmalaget som tog ledningen. David Bennhage kom igenom och fälldes i straffområdet. Domaren blåste för straff, och Mattias Adelstam slog den efterföljande straffen säkert i mål. Efter en halvtimme spel, så kvitterade bortalaget. Christer Persson hittade Ricardo Santos som slog in kvitteringen. J-Södra var det bättre laget, men saknade oskärpa i sina avslut. I den 91:a minuten så avgjorde hemmalaget matchen. Antonio Rojas nickade fram bollen till Bennhage. Bennhage placerade in bollen bakom Södras målvakt. Det ska sägas att hemmalagets seger inte var helt rättvis, då J-Södra var det bättre laget.

SUNDSVALL – FALKENBERG

Hemmalaget fick bra start på matchen, och skapade ett par halvchanser. Gästande Falkenberg drabbades av två skador på viktiga spelare. Sundsvall tog ledningen i den 25:e minuten. Ari Skúlasons slog ett inlägg mot bortre stolpen. Där dök Jonas Wallerstedt upp och nickade bollen i mål. Efter målet fortsatte hemmalaget att spela bra och fler chanser skapades men Stojan räddade ett antal nickar som riktades emot honom och Falkenbergs mål. I slutet av halvleken så jämnade bortalaget ut spelet något. I den 43:e minuten kvitterade man genom Stefan Rodevåg. I andra halvlek fick hemmalaget ganska omgående utdelning på sitt offensiva spel. Det dröjde bara sju minuter innan Daniel Slipers inlägg, via en FFF-spelade nådde Robert Mambo Mumba som nickade in 2-1 för Sundsvall. Sundsvall var det bättre och tyngre laget, och vann matchen rättvist med 2-1.

SIRIUS – LJUNGSKILE

Ljungskile inledde matchen bättre än hemmalaget. LSK var bättre organiserade i sitt försvarsspel, och spelade rakare i anfallsspelet. Underlaget var inte helt 100%, och båda lagen hade svårt med passningsspelet. Bortalaget tog ledningen i den 26:e minuten. Martin Smedberg-Delence spelade fram Johan Patriksson som sköt in 0-1. Daniel Åkervall ökade i den andra halvleken på till 2-0 för Ljungskile. Sirius kom dock tillbaka, och var nära att vända hela matchen. Upphämtningen inleddes av Shpetim Hasani som reducerade, efter fin framspelning av Pierre Gallo. Med två minuter kvar så kvitterade hemmalaget genom Eric Jernberg. I slutminuten hade hemmalaget ett jätte läge att avgöra matchen, men LSK-försvaret lyckades hålla undan. Matchen slutade 2-2.