Hammarby, Söderstadion och Arenabolaget

Hammarby Fotbolls syn på innehåll och citat i artikeln "Ny strid om Söderstadion" från dagens DN.

För en timme sedan fick jag ett pressmeddelande från Hammarby. Jag tycker innehållet är en viktigt framtidsfråga och dessutom ett klargörande information.
Läs själva och begrunda:

Pressinformation
Södermalm den 14 september 2001

Hammarby Fotboll om Söderstadion och artikel i Dagens Nyheter

Med anledning av dagens artikel i DN finner Hammarby Fotboll det lämpligt att återge sin egen uppfattning. En uppfattning som gäller utifrån de diskussioner och den korrespondens som förts mellan i första hand Hammarby och AB Stockholm Globe Arena (Arenabolaget) avseende upprustning och utbyggnad av Söderstadion.

Stockholm stad har tidigare fastställt en budget om 153 miljoner kronor för upprustning av
Söderstadion. AB Stockholm Globe Arena tog utifrån den summan fram en upprustningsplan som innebar att Söderstadion skulle renoveras i tre etapper. En plan där budgeten enligt AB Stockholm Globe Arena inte skulle räcka till ombyggnad och upprustning av Östra läktaren. Östra läktaren, den läktare som idag är utan tak, uppförd som ett provisorium till 2000 års allsvenska säsong.

Bakgrunden till DN-artikeln sammanfattas väl i det svar (se nedan) som företrädaren för AB
Stockholm Globe Arena uppgav var helt i sin ordning att erhålla via e-post, vilket dock i efterhand visar sig vara en rent felaktig uppmaning till Hammarby. En e-post företrädaren för AB Stockholm Globe Arena och Idrottsborgarrådet Alt T Samuelsson erhöll den 3 september och som var just Hammarby Fotbolls och dess referensgrupps svar författat efter det möte den 29 augusti då AB Stockholm Globe Arena presenterade en ny arenaskiss med plats för endast 13.500 åskådare.

Det absolut viktigaste en svensk elitklubb – och arenaägare – idag har att arbeta med för att fortsatt attrahera befintlig och nytillkommen publik, sponsorer och media är standarden och storleken på sin allsvenska arena!

UEFA har utarbetat en s.k. ”Proffslicens” för europisk fotboll – ”UEFA Club Licensing Manual”. Just nu är senaste version ute på remissrunda hos elitklubbar i fotbolls-Europa. Hur kommer då den kommande proffslicensen att eventuellt påverka Hammarby – och Stockholm stad?

Proffslicensens avsnitt om arenor handlar i korthet om att det kommer att finnas mycket noggranna regleringar vad gäller säkerhet, prestanda och faciliteter för publik, media och arbetande personal. Arenaavsnittets regleringar i Proffslicensen skall uppfyllas fr.o.m. säsongen 2010/11. Minimikapacitet är satt till endast 3.000 sittande åskådare. I Hammarbys fall handlar publikkapacitet om Moment 22. Hammarby har nämligen de fyra senaste allsvenska säsongerna haft ett publiksnitt vid hemmamatcher på över 12.000 åskådare, ja, årets säsong förmodligen över 13.000. Ett hemmasnitt i Allsvenskan på en arena som tar in styvt 10.700!

Ur Hammarbys perspektiv verkar det följaktligen tokigt att Stockholm stad, via AB Stockholm Globe Arena, skall investera 153 miljoner kronor av skattepengar i en arena som idag inte ens uppfyller den enda hyresgästens basbehov – ökad publikkapacitet. Men Hammarby måste även följa Proffslicensens kommande arenaspecifikationer.

Hammarby kommer med anledning av artikeln i DN att snarast uppvakta ansvariga politiker i
Stockholm Stad med ett förslag på hur Söderstadionfrågan fortsättningsvis skall drivas och genomföras. Hammarby kommer på det mötet att bistås av Svenska Fotbollförbundet. Svenska Fotbollförbundet kommer att informera våra politiker i Stadshuset om hur Svenska Fotbollförbundet och UEFA ser på utvecklingen kring framtidens arenor inom elitfotbollen.

Att Hammarby fortsättningsvis skall kunna föra en dialog med tjänstemän på AB Stockholm Globe Arena framstår som mycket svårt. Särskilt efter att företrädare för AB Stockholm Globe Arena valt att föra ut diskussionen i media på ett i många stycken förvånande och rentav felaktigt sätt. Söderstadion skall – som Hammarby och dess referensgrupp ser det – fungera lika väl för morgondagen som för generationer framåt. Låt oss nu ha en konstruktiv dialog, se möjligheterna istället för svårigheterna och komma till skott med den för Hammarby Fotboll, svensk fotboll och evenemangsstaden Stockholm så viktiga upprustningen av Söderstadion. Låt oss med tanke på den enorma investeringen bygga ett Söderstadion som även om tio år klarar hyresgästens, hyresvärdens och UEFAs behov och krav. Det är ett rimligt krav.

Hammarby IF Fotbollförening

E-mail sänt den 3 september, kl 09.14 till Gunnar Jonson och Alt T Samuelsson

Bäste Alf T,

Med anledning av de diskussioner som förevarit mellan företrädare för Hammarby IF
Fotbollförening (HIF) och dig, samt mellan HIF och företrädare för Arenabolaget, skriver vi till dig för att förmedla vår ståndpunkt kring de förslag som lämnats angående Söderstadions ombyggnad.

Den referensgrupp som HIF har bildat bestående bl.a. av representanter för HIF, Hammarby
Supporterförening, Bajen Fans, Sällskapet Hammarbyveteranerna, Sällskapet 54:orna, Bara Bajare och Klacksparkens Vänner, har granskat det ursprungliga förslag som lämnats för Söderstadions ombyggnad i ca 4 etapper med en ny södra läktare som viktigaste beståndsdel. Referensgruppens uppfattning är att detta alternativ är intressant, men att det ger för få platser med hänsyn tagen till investeringens storlek samtidigt som det saknas planer för östra läktaren i detta förslag.

Referensgruppen var dock enig i att förslagets första etapp med en sänkning av planen är en
mycket god grund för alla vidare arbeten. Gruppen önskade därför se ett förslag som skulle
innebära att man i kommande etapp/er lägger större möda på östra läktaren och eftersträvar att så många som möjligt kan ha ett enhetligt tak över huvudet. Referensgruppens ståndpunkt förmedlades till Arenabolaget vid ett möte den 26 juni.

Referensgruppen har i förra veckan fått ta del av ett förslag där gruppens önskemål har hörsammats, något som referensgruppen sätter stort värde på, men där tak över huvudet blivit för "allena rådande" som utgångspunkt för arkitektens nya skiss. Tanken från vår sida var, och är, att så många läktarsektioner som möjligt skall ha tak, men att man kan acceptera att vissa platser längst ned på varje sektion kan ha större risk för att få regn på sig. Vi beklagar om detta inte framkommit på ett tydligt sätt vid våra diskussioner.

HIF:s önskemål är därför att den ursprungliga etapp 1 genomförs som planerat med en sänkning av planen som följd. Vidare föreslår vi att samtliga alternativ utreds för att finna en lösning som maximerar antalet åskådare under bivillkor att östra läktaren moderniseras och att Söderstadion skall ha ett enhetligt tak över alla sektioner, men att antalet sittplatser är det allra viktigaste.
Referensgruppen har intrycket av att alla alternativ av tidsskäl ej har analyserats och vi är beredda att skjuta upp nästa etapp efter planens sänkning ett år om det skulle visa sig nödvändigt ur utrednings- och upphandlingssynpunkt. En ettårig försening kan accepteras under förutsättning att vi erhåller garantier från Stockholms Stad och Arenabolaget för att de i dagsläget allokerade bud-getmedlen ej återkallas eller på annat sätt anses förverkade.

Med förhoppning om ett fortsatt gott sam- och utvecklingsarbete.

Med vänliga hälsningar
Hammarby IF FF gm Henrik Appelqvist och Rikard Tallén

LåN2001-09-14 18:55:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö