Krönikan: Fotbollssverige, håll vår rygg!
Publiken är det nav som driver svensk elitfotboll framåt, bra stämning föder mer publik som i sin tur ger klubbarna bättre affärsmöjligheter. Dagens gästkrönikör Tobias Larsson tar upp en misshandlad sak i svensk fotboll. Supportern.

Krönikan: Fotbollssverige, håll vår rygg!

Svensk fotboll rankas sportsligt sett som Europas 23:e nation. Supportermässigt tillhör vi eliten. Det föranleder en hel del tankar. Tobias Larsson, Ledamot i supporterunionen och medlem i AIK-tifo och Sol Invictus ger här sina i en tänkvärd krönika.

Häromdagen presenterade undersökningsföretaget United Minds på uppdrag av Adidas en Europeisk supporterranking för att mäta lojaliteten hos fotbollssupportrar i ett land. Normalt sett får jag spräckliga utslag på kroppen av supporterrankingar av den typ som man ibland ser i svensk kvällspress. ”Vilka har bäst fans?”, ”Vem har snyggast tifo?”, ”Vilka sjunger högst?” är ofta de frågor som ska besvaras genom plus, minus och ett antal insekter av folk som uppenbarligen inte fattar att AIK alltid bör vara svaret på nämnda frågor, åtminstone om man frågar mig som är kraftigt färgad av svart och gult.
Just därför är dessa rankinglistor extremt ointressanta. Vi har alla olika förutsättningar och frågar du en bajare eller kanske någon från Malmö så kommer även de att säga att den supporterkultur som råder på just deras läktare är den bästa och mest elektriska man hittar i det här riket just nu.
Sverige rankas enligt undersökningen som sjätte land i publiklojalitet men spelkvaliteten håller endast för att nå plats 23.

Man kan tycka att undersökningen från United Minds är märklig, skulle vi i lilla Sverige ha bättre drag på våra läktare än i det publikboomande Tyskland? Sjunger vi bättre än supportrarna i fotbollsramsans och fotbollens hemland England? Ibland kanske, men oftast antagligen inte!

Det som fångar mitt intresse är att man sätter fingret på vad som varit en sanning hos engagerade svenska fotbollssupportrar under en lång tid. Vi erbjuds en skitprodukt, vi tittar på spelare av låg kvalitet, besöker arenor av låg kvalitet med planer av låg kvalitet och erbjuds service av låg kvalitet. Trots det så dyker vi upp som den värsta sortens masochister och älskar vårt lag i med och motgång. Vi är dessutom beredda att betala överpris för detta.

Vi är den misshandlade frun som trots att hon får styrk av den hon älskar kommer tillbaka gång efter gång och när vi kommer tillbaka stämplas vi som huliganer och får höra att den vi älskar letar efter någon annan (gärna med större plånbok).

När 1 868 803 ”huliganer” besökte en allsvensk arena förra året och såg till att ge Allsvenskan förutsättningar för att omsätta drygt 1 miljard svenska kronor så bedöms det som en publikkris. Det är visserligen en ökning med ett par tusen åskådare jämfört med 2007, men tack vare två nya omgångar så hamnar snittet lägre så det finns anledning att känna viss besvikelse.

Att storstadslagen gick knackigt under 2008 påverkar såklart, bortaresebojkotten påverkar det också och kanske även att lågkonjunkturen bidrog till viss del, men resultat kommer och går, det gör även konjunkturer. Bortabojkotten däremot är en direkt effekt av det djupgående problemet i svensk elitfotboll i dag, nämligen att etablissemanget i svensk fotboll har en oförmåga att erkänna att publiken är svensk elitfotbolls största tillgång och den enda anledning som finns för att driva elitfotbollsklubbar. För det är väl inte otroligt välbetald friskvård som man håller på med?

Se problemen kring arenorna med nyktra ögon
I stället pressas man av ett onyanserat mediadrev och populistiska politiker att erkänna att publiken är ett större problem än vad den är. Man hjälper till att driva fram en särskild ”huliganlag” trots att det är otroligt säkert att gå på fotboll. Hultsfredfestivalen 2007 med sina drygt 23 000 besökare bedömdes av polisen som den lugnaste någonsin. Polisen bokförde 243 brott, däribland mordbrand, misshandlingar, narkotikabrott, bedrägerier och en hel hög med rattfyllerier. Under Allsvenskan 2008 hade Stockholmslagen 550 000 åskådare och bland dessa bokförde polisen drygt 170 brott som kunde relateras till fotboll. En säkerhetsansvarig i en allsvensk klubb lär ha sagt att man borde spela match dygnet runt för då minskar brotten i samhället. Jag försvarar inte på något sätt de brott som begås runt fotbollen men man måste se på det med nyktra ögon. Retoriken från ledarna runt de allsvenska klubbarna måste ändras, man måste börja lyssna på och stå upp för sin egen publik. Man måste börja prata om den passion och den stämning som finns på de svenska arenorna. När man låter media måla upp en bild av att "gå på fotboll är som att dra ut i krig" stå oemotsagt så är det den verklighet som kommer gälla ute i stugorna.


Det här är en livsfarlig plats enligt vissa... en kvalitetsfylld plats enligt andra.

AIK:s informationschef Sophie Josefsson sätter ett bra exempel på hur det går till när en klubb varken lyssnar eller står upp för sin publik. Hon säger till Svenska Dagbladet att AIK vill spela alla sina derbymatcher tidigt på helgerna och det ska enligt artikeln förhoppningsvis leda till att man får massa nya fina åskådare. Hur ska man tolka det svaret? Ska vi drygt 25-30 tusen som brukar gå derbyn bytas ut? Är alla dessa åskådare ett problem? Har man gjort en enkätundersökning hos dessa åskådare och kommit fram till att det är bättre att byta? Eller har man kanske på något magiskt sätt fått tag på alla horder av mönsteråskådare som väljer att inte gå? Jag gissar att den enda anledningen att AIK:s ledning överhuvudtaget överväger att spela derbyn 12.30 på söndagar är för att inte stöta sig med mediedrevet.

AIK Fotboll som redan tagit sitt samhällsansvar genom att ge ungdomar en meningsfull och aktiv fritid genom att spela fotboll i klubben bedriver även att antal verksamheter på sidan av. Det är AIK-stilen, Förspel, samarbete med fältare och ungdomsgårdar och spontanfotboll i förorten. AIK satsar miljontals kronor på förebyggande arbete och säkerhet varje år. Man hävdar dessutom att man har en god dialog med sina supportrar. Detta borde ge AIK:s ledning tillräckligt självförtroende att våga svara annorlunda på frågor om sin publik. Man ska säga att man är stolt över sin publik, man ska säga att man går i bräschen i Sverige för att ge publiken på Råsunda god service (säkerhet är service), man ska säga att vi vill spela alla våra matcher när så många av AIK:s supportrar som möjligt tycker det är attraktivt att besöka Råsunda och att man för att ta reda på det kommer prata med sina supportrar.

Den moderna fotbollen
Runt om i världen hörs protester mot den moderna fotbollen. I den moderna fotbollen tror sig etablissemanget veta bättre än den betalande kunden. I Allsvenskan har detta bland annat inneburit att matchtider anpassas efter TV-bolag och större matcher i Europa. Klubbar som skinnar passionerade bortasupportrar med hutlösa biljettpriser för undermåliga arrangemang och kanske i förlängningen ett borttagande av läktarnas lunga: ståplatsen. Detta är inte den ”moderna fotbollen” för mig, det är den ”nuvarande fotbollen”. Jag är för den moderna fotbollen! I den moderna fotbollen är klubbarna kundorienterade genom att ständigt stämma av med sina medlemmar och supportrar, klubbarna behandlar sina anhängare med den respekt de förtjänar och klubbarna tjänar pengar för att vi älskar att göra av med våra pengar när våra klubbar gör bra saker.

Lösningen på den riktiga krisen, den sportsliga (liga 23 i Europa är inte godkänt) finns alltså framför näsan på fotbollsklubbarna, i publiken. Där har man har en unik möjlighet som företag i näringslivet bara kan drömma om. Vi är megalojala kunder, vi byter aldrig produkt och vi vill dessutom hjälpa till att utveckla produkten. Till på köpet är vi en del av produkten och dessutom ägare av den genom vårt medlemskap i respektive klubb. Publiken är det nav som driver svensk elitfotboll framåt, bra stämning föder mer publik som i sin tur ger klubbarna bättre affärsmöjligheter, vilket i sin tur ger klubbarna möjligheter att både förstärka sina trupper och sina arrangemang vilket leder till sportsliga framgångar vilket leder till mer publik, sedan börjar det om.
Det finns med andra ord fog för att lyssna och stå upp för sin "kunder".

Fotbollssverige håll vår rygg, vi har hållit er i många år!

Tobias Larsson
Ledamot i Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU)
Medlem i AIK-Tifo och Sol Invictus

Länk till United Miinds ranking


Tobias Larsson2009-05-07 15:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen