Reportage - en publikvärds vardag

Reportage - en publikvärds vardag

Du har sett dem på Råsunda bärandes orange eller gul väst. Men vad gör de egentligen och vilka är de? Gnagarforum har följt med Jone Källsäter, 37, som är gruppchef för publikvärdar på Råsunda, före och under AIK – Helsingborg.

När AIK fick spela en match inför tomma läktare efter problem i derbyt mellan AIK och Hammarby 2004 bestämde sig Jone Källsäter för att bli publikvärd:
- Jag som medlem i AIK kände att det som hände 2004 inte var bra. Det var inget man ville vara med om. Jag började titta mig omkring och så såg jag på AIK:s hemsida att de sökte publikvärdar och jag tänkte att det vore något för mig. Jag hörde av mig under vintern och blev tillslut kontaktad av AIK:s publikvärdsamordnare. Jag var på en intervju sen fick jag uppdraget som publikvärd på den norra läktaren 2005.

Numera är Jone gruppchef för publikvärdarna på den södra läktaren. Denna soliga april-onsdag ska AIK ta emot Helsingborg. Redan klockan 17.30, två och en halv timme innan avspark, är han på plats på Råsunda. Ingången till publikvärdarnas lokaler är belägen på kortsidan på den västra läktaren.
Han börjar sitt pass med att gå in i läktarens virrvarr av gångar, trappor och rum för att hämta en matlåda med varm mat och en radio som han, i egenskap av gruppchef, ska ha under matchen för att kunna kommunicera med ledningshytten. I ledningshytten finns Henrik Koch (AIK:s säkerhetsansvarige), polisens ansvariga befäl för matchen, en brandansvarig och Petra Lund som är publikvärdssamordnare. Alla beslut om händelser som sker under matchen tas härifrån. Det kan gälla frågor som rör allt från trasiga toaletter till biljettpriser och säkerhet.

Efter att ha hämtat utrustningen så går Jone upp en trappa. Det är människor överallt och en besökare kan börja ana hur många det är som arbetar med service och säkerhet kring en match, denna kväll är de cirka 70 stycken. Efter en stunds letande efter en ledig matplats så sätter han sig vid en ledig stol i ett av de många smårummen. Det är spartanskt inredda rum med vita väggar. Jone hinner ha sällskap av flera olika kollegor när pannbiffen raskt åker ned. Det finns en tid att passa, klockan 18.00 är det utsättningsmöte för publikvärdarnas och ordningsvakternas gruppchefer.

Utsättningsmöte
Utsättningsmötet ska hållas i ett annat rum på den västra läktarens kortsida. Längst bak i lokalen finns fönster som vetter ut mot asfaltplanen mellan den södra och västra läktaren. Henrik Koch står längst fram bredvid en karta över Råsunda stadion och talar till de 20 gruppchefer som samlats på mötet:
- AIK – Helsingborg, det här var en match där det var lite småstökigt förra gången. Helsingborgssupportrarna kommer i två minibussar som kommer att köras in under läktaren. Polisen har ingen aning om var deras ”firmakillar” är.


Henrik Koch håller i Utsättningsmöte på Råsunda. FOTO: Tommy Arvidsson.

Vidare informeras det om att något som heter ”förspelet” – levande musik – kommer att finnas utanför norra läktaren fram till kl. 19.30. Beräknat antal åskådare på matchen antas bli runt 16 800. Någon sektion på läktaren kommer att stängas av. Scannarna har man ställt om tidsintervallet på. Jone frågar om visitering ska vara ”vanlig” vilket Henrik Koch svarar ”Ja” på.

Tio minuter in i mötet kommer en polis in rummet. Denne delar ut telefonnummer till polisens gruppchefer. Någon annan i rummet nämner ”Jesper Jansson” och undrar om han kommer att finnas på läktaren under matchen och vad som i så fall ska göras åt det. Ingen tror dock att Jespers eventuella närvaro kommer att skapa problem. Mötet är över efter tjugo minuter.

Matchförberedelse på och utanför södra läktaren
Portarna till Råsunda öppnas 18.45, en timme och en kvart innan matchstart. Det är en del som ska göras innan avspark. Jone beger sig direkt till den södra läktaren efter mötet och börjar med att låsa en stor plåtdörr i läktaren så att Helsingborgs supportrar ska hållas isolerade från de övriga åskådarna.


Jone låser en port som ska hålla Helsingborgs supportrar isolerade från de övriga på läktaren. FOTO: Tommy Arvidsson.

En publikvärd sätter upp ett svartgult band några meter utanför staketet på läktaren så att det finns en buffertzon som ska skilja åskådarna. Jone berättar för de som ska vara vid Helsingborgssupportrarna att inga flaggor får sättas upp på staketet vid planen.

Sedan samlar han de publikvärdar han ska jobba med på södra läktaren under matchen. De är åtta stycken men alla är inte på plats ännu. Två tillkommer och ett par jobbar för första gången denna kväll. De nya får ”gå dubbelt” och inte jobba själva..


Genomgång av kvällens arbetsuppgifter för publikvärdarna som ska jobba på den södra läktaren. Foto: Tommy Arvidsson.

De övriga tilldelas olika positioner på läktaren och de som ska vara hos Helsingborgssupportrarna ska få inleda med att ta hand om visiteringen av dem. De som ska sköta detta går med Jone till ett skrymsle under läktaren där de tar fram en monterbar avspärrning. Den ska finnas utanför ingången så att publikvärdarna ska kunna skilja supportrarna åt vid visiteringen. Det är första gången denna kväll för de som ska utföra den, förutom skyddsvisitering så ska medhavda väskor undersökas. Jone instruerar.

- Känn inte i väskorna själva, be åskådaren själv ta upp och visa eventuella föremål. På så vis slipper vi bli anklagade för stöld. Dessutom så vet man inte vad som kan finnas i väskorna, det kan finnas sådant man kan göra sig illa på. Om någon vägrar visa innehållet så är de inte välkomna in.

Södra läktarens tillvaro
Jone ser till att ordningsvakter kommer att finnas med vid visitationen så att publikvärdarna känner sig trygga. Fast det är en timma kvar till matchstart så har en del publik redan kommit till Råsunda. Det är mest ungdomar som rör sig utanför läktaren, både tjejer och killar. Några poliser kommer förbi och pratar med ordningsvakterna, stämningen mellan de som arbetar med matchen verkar vara öppen och avslappnad.
Nere vid fotbollsplanen men ändå inne på den södra läktaren står Jeanette, 43, som gör sin fjärde säsong som publikvärd. Hennes första match som publikvärd var hennes första fotbollsmatch någonsin. Jeanettes son spelar i AIK:s pojkar 95. Hon trivs jättebra med sitt uppdrag på Råsunda:
- Det är jätteroligt att vara här. Man hjälper folk att hitta sina platser och visar var de kan parkera sina barnvagnar. Sen ska vi hålla trapporna fria från folk, vi hänvisar de som röker dit där de får röka.


Förberedelserna fortgår medans några spelare känner på Råsundas gräsmatta. FOTO: Tommy Arvidsson.

Södra läktaren är speciell, de som arbetar som publikvärdar här har barn som spelar i AIK. Man tjänar ihop en summa pengar som går till deras barns lag, de tjänar alltså inga pengar till sig själva. Men man behöver inte ha barn som spelar i AIK för att bli publikvärd.
- Det bästa är att få vara här på Råsunda när AIK spelar, när man kan snegla lite på matchen. Det går egentligen inte att titta så mycket matchen men det kan man ju inte låta bli. Det är fantastisk bra stämning på Råsunda, det är kul att vara här och se hur många det är som gillar fotboll.

Avsparken närmar sig. Vädret är fortfarande klart men kylan har tilltagit.
Publiken har börjat samla sig på samtliga läktare. En publikvärd som heter Titti berättar att Martin Mutumba har en egen hejarklack. De sitter också på den södra läktaren nära avspärrningen till Helsingborgsupportrarna.

Jone om sitt publikvärduppdrag
En stund in på matchen så har Jone ställt sig längst bort vid del som gränsar mot den östra läktaren. Han berättar att man bör vara serviceminded och seriös om man ska passa som publikvärd. Uppdraget är ideellt men det blir ändå som ett slags jobb. Har man lovat att komma så måste man ställa upp, man måste vara en person som AIK kan lita på. Jone tror att det finns en målsättning om att det ska vara ganska vanliga människor som ska jobba som publikvärdar. På frågan om hur mycket fotboll man kan se säger han:
- Det beror på vilken position man jobbar på. Här på södra läktaren har jag publikvärdar som säkert ser 80 procent av matchen för att de har möjlighet genom sin arbetsuppgift, vid en gate eller så. Medans de som jobbar på norra läktaren inte ser mycket, vissa matcher får de stå nere vid staketet och titta upp mot läktaren, då ser de ju ingenting. För min egen del kanske jag ser 50-60 procent av matchen. Man kan inte räkna med att få se gratis fotboll om någon trodde det.

Det sistnämnda är dock något som Jone erkänner att han saknar, han brukade tidigare studera matchsekvenser och exempelvis fundera på om AIK:s mittfält är rätt disponerat. Det får han nu göra när AIK har bortamatcher som han ser på TV. Men numera känner sig Jone delaktig i AIK på ett sätt han inte varit innan han började sitt uppdrag på Råsunda:
- Man får vara med på en årlig fest där AIK bjuder på middag, både herr- och damlaget deltar. Då får man chansen att ventilera tankar och känslor kring AIK:s prestation med spelarna själva. Jag kommer ju nära spelarna nu när jag är här. Dessutom har jag fått spela fotboll en gång på Råsundas gräsmatta i samband med en brandutbildning.

Det börjar skymma över Råsunda vilket gör att luften blivit ännu kallare. Medans första halvlek fortgår får Jone information om att några har plankat in på Södra läktaren, något som skulle visa sig få ytterligare konsekvenser efter att Helsingborg gör mål.


Jone Källsäter blickar ut över Råsunda fotbollsplan under första halvlek. FOTO: Tommy Arvidsson

Bråk på södra läktaren
Plötsligt, efter Helsingborgs ledningsmål, så rusar en man högt uppe på södra läktaren mot Helsingborgsupportrarna. När han kommer fram till stängslet så slänger han sig över det och tumult uppstår där inne. Det går snabbt. Några andra besökare som befinner sig på läktaren rusar också dit samtidigt som publikvärdarna uppmärksammar händelsen och försöker att skilja de som bråkar från varandra. Händelsen uppmärksammas även av den norra läktaren som börjar ropa ”Sparka slå, AIK”. Ordningsvakter och polis är snart även de på plats inne bland Helsingborg-supportrarna. Tumultet verkar upphöra lika fort som det startade.

Jone tar de fyra publikvärdarna som var närvarande åt sidan och pratar med dem tillsammans med två ordningsvakter som också varit inblandade. Alla får ge sin version av hur de upplevt det inträffade samtidigt som de dricker något varmt. Han poängterar att publikvärdarna inte har någon utbildning i att hantera våld, därför finns både ordningsvakter och poliser på plats. Han förstår dock den instinktiva reaktionen att gå emellan - vilket har skett. En av publikvärdarna som befunnit sig i tumultet säger att Helsingborgsupportrarna inte gjorde någonting, de var inte alls intresserade av att slåss.

Jone, som måste lämna matchen efter första halvleken, säger att de som varit med om bråket ska kontakta en annan av gruppledarna efter matchen så att det sker en ordentlig uppföljning av händelsen. Framför allt så att publikvärdarna inte mår dåligt, de flesta säger dock att de mår bra trots det inträffade men han kommenderar om dem så att de slipper vara kvar där bråket inträffat resterande delen av matchen.

Han talar med två andra publikvärdar som var nära bråket men som inte varit inne bland Helsingborgssupportrarna. Han säger att det är vanligt att man kan uppleva samma händelse på olika sätt. En av dem berättar hur en person har hindrats från att hoppa över stängslet till Helsingborgsupportrarna genom att publikvärden att mer eller mindre hängde på denne. Några av de som varit med om bråket satt tydligen på den södra läktraren och såg på matchen, något som de fortsatte att göra efter bråket med. De är tydligen kända sedan förut, det var även de som plankade in på Råsunda också.
Innan Jone lämnar Råsunda så poängterar han att matchens bråk inte är representativt för hur det brukar vara, han säger att det sällsynt med bråk - i synnerhet på den södra läktaren.

AIK förlorar matchen med 0 – 3. Efter matchen så har en som heter Peter tagit över Jones roll. Peter nämner att han inte gillar bråket som uppstod då han är rädd för att yngre supportrar som är på plats kan dras med i sådana händelser.
Helsingborgsupportrarna, som var cirka 50 till antal, är sist ut från Råsundas södra läktare. De lyckas efter många försök backa minibussen till rätta och åka ut från läktaren.

Möte efter matchen
Det hålls ett möte efter matchen inne i västra läktarens lokaler, det är stökigt utanför Råsunda då. Kravallutrustad polis springer fram och tillbaka bland civila människor, polisbilar med blinkande blåljus kör lite kors och tvärs på både bil- och gångvägar. Någon kommer in i rummet där mötet hålls och berättar att tunnelbanan är avstängd.
Representanter för samtliga läktare finns med i det lilla rummet. Petra, som är publikvärd-samordnare, håller i mötet. Hon antecknar det som sägs när hon ber samtliga tio deltagare berätta om kvällen.

Förutom bråket på den södra läktaren så klagar många av publikvärdarna på den sena matchstarten. Norra läktarens representanter påpekar att det varit mycket ”fylla” under kvällen. Många mötesdeltagare tror att det beror på den ”extra timme” som besökare fått på sig att dricka mer eftersom matchen startade kl 20. Någon undrar om man inte kan förbjuda matcher från att spelas så sent.

Publikvärden som varit på den östra läktaren säger att han avstyrt ett bråk mellan två personer efter slutsignalen. Flera på mötet klagar på kontanthanteringen vid biljettluckorna; den tar tid och stoppar upp de som vill in på Råsunda. De tycker att det bästa vore om alla hade biljetter istället.
Petra berättar att några stått och väntat på minibussarna med Helsingborgsupportrar med stenar i händerna i buskarna utanför Råsunda. Då detta var känt kunde de leda minibussarna en annan säker väg ut från stadion.

Klockan är 23 när mötet avslutas. Det har lugnat ner sig utanför arenan och tunnelbanan går återigen. Ett arbetspass på Råsunda är avslutat.



Fotnot:
Bråket som inträffade på den södra läktaren är den värsta händelse som inträffat där sedan 2006 då AIK mötte IFK Göteborg. Sedan den händelsen har säkerhetsfokus legat på bortaklacken, ingen av AIK:s representanter trodde att det skulle hända något nu då så få supportrar från Helsingborg var på plats vid matchen.
Fotbollsförbundet hyr publikvärdkompetensen av de allsvenska klubbarna. Jobbar man som publikvärd så kan man även få jobba på landskamper. För landskamper och allsvenska bortamatcher utgår en ersättning. AIK:s publikvärdar jobbar dessutom ofta på andra evenemang som till exempel melodifestivalen, fotbollsgalan och innebandyfinalen.
Har du frågor eller funderingar kring publikvärdjobbet kan du kontakta Henrik Koch. Se även www.aikfotboll.se för ytterligare information.

Tommy Arvidsson2009-05-15 10:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen