Dittan och dattan om TFF

Vårsäsongen är slut och vi kan summera denna men även under speluppehållet ta upp frågor som kastar djupa skuggor över framtiden för TFF.

När inte seriespelet är igång kommer andra diskussionsämnen upp. Allsvenskan går bakåt publikt och ekonomiskt. Hammarby och Djurgården är spektakuläre exempel men även TFF är drabbat. För TFF synliggörs det genom att inget händer beträffande arena och organisation. Det är symptomatiskt när t.ex. Abelsson konstaterar att det inte hänt så mycket under hans frånvaro från klubben. För ett år sedan hörde vi mycket från vår ordförande om en ny arena som skulle kunna stå färdig 2012. Nu klagar han högt över att föreningen inte ens får tillgång till en ny konstplan från kommunen. Det senaste utspelet från Abrahamsson är att TFF går in och köper Vångavallen av kommunen. Kommunen har avvisat en ny arena med hänvisning till att man inte ens har råd till en ny träningsplan med konstgräs! Det är uppenbart att framtidsfrågorna går i cirklar. Man får ett starkt intryck av att föreningen missat något i kontakterna med ansvariga politiker.

Tyvärr är även allmänhetens uppslutning bakom TFF svag. Man skall inte vänta sig samma publiksiffror på Vångavallen som i betydligt större städer men 2000 till 3000 åskådare är obegripligt svagt. Med ett annat publikt intresse hade förmodligen även de politiska företrädarna och opinionsbildarna i kommunen sett annorlunda på TFF. Man kan diskutera orsakerna fram och tillbaka utan att bli mycket klokare. En gemensam synpunkt från många är att TFF borde synas bättre. Barbro Bengtsson, marknadsansvarig för TFF, tror inte mycket på traditionell marknadsföring. Hon hänvisar i stället till betydelsen av internet och pekar stolt på den nya hemsidan. Visst, den har blivit bättre men inte orsakar den publikrusning till Vångavallen. Något mer innehållslöst får man leta efter. Vad fanns där i skrivande stund? Summering av försäsongen –inte. Presentation av hur speluppehållet skall utnyttjas – inte. Rapport från den intressanta U21 matchen mot MFF – inte. Vi får emellertid se att auktionen av matchtröjor har avslutats. Jag tror att man missade något när man inte hade en betydande kampanj inför den första hemmamatchen. Den nya klubblåten skulle ha presenterats på stan dagarna före t.ex. Plus massor av affische/banderollerr över hela kommunen. I varje fall denna gång. Något mer måste göras. Försäljningen av årskort borde ha ökat men den ligger helt stilla från år till år.

Samtidigt som de sportsliga framgångarna ökar och ungdomsverksamheten blomstrar och producerar nya talanger står således klubben stilla i andra avseenden. Man ser ibland ordet handlingsplan omnämnas men finns den till uppvisande? Det behövs en klar och tydlig handlingsplan för föreningen nu. En plan som inspirerar och föder engagemang. En handlingsplan skall vara konkret med tydliga mål som kan mätas och utvärderas. Varför inte göra en plan i delar tillsammans med kommunen. Ju mindre de gemensamma resurserna är desto mer måste man samverka.

Viktigt för TFF framöver är att man kan engagera människor även utanförTrelleborg. En allsvensk klubb i fotboll är något stort som många delar av landet längtar efter. Att vi har en i Trelleborg borde vara en angelägenhet för fler än trelleborgsborna. Jag har framför mig Ystads allehanda från den 20 april. Dagen innan har TFF efter en hjälteinsatts spelat oavgjort mot MFF på deras nya mångomskrivna Swebank arena. Hur uppmärksammas detta? Jo av de 16 spor sidorna får TFF-MFF en textmassa motsvarande en ¼ sida. Samma utrymme som div 2-kvalet i bowling mellan Tomelilla KS och IFK Malmö. Det är bra att även mindre hårt arbetande föreningar uppmärksammas men var är avvägningen? TFF har mycket arbete att göra om man vill vara en allsvensk klubb också om några år. Hur ser man på lanseringen av föreningen i Ystad. Hur många ystadbor köper årskort. Vad skall man göra för att öka antalet.Fotbollsbussaqr på matchdagarna? Finns det något samarbete med näringslivet där? Är namnet på föreningen förhandlingsbart?

En handlingsplan bör också sätta upp mål för att engagera medlemmarna i arbetet. I år har vi inte haft ett enda medlemsmöte förutom årsmötet. Man måste försöka engagera medlemmarna. Vi har inte råd att vara utan den kraften. Vi kan inte förvänta oss att enbart ”andra” skall göra arbetet i en så liten klubb. Det är en sak för oss alla som älskar fotbollen, tror på den och vill föra den framåt till nya generationer.

Hans Welinder2009-06-06 17:52:49
Author

Fler artiklar om Trelleborg