Sammanfattning av Superettans tolfte omgången

Den tolfte omgången av Superettan sågs av 11344 personer. Hemmalagen gjorde 17-mål, och det gjordes sammanlagt 29-mål. Det blev fyra hemmasegrar och tre bortasegrar i den tolfte omgången.

Här hittar ni sammanfattning av alla matcher som spelats i Superettans tolfte omgång.

NORRKÖPING –LANDSKRONA 2-4
Norrköping inkasserade ett nytt förlust när man på hemmaplan föll mot Landskrona. Norrköping fick en bra start i matchen. I den 12:e minuten tog hemmalaget ledningen och det genom Riki Cakic. Timmy Wilhelmsson spelade fram Cakic som dundrade in ettan. Efter det skapade borta laget en hel del chanser, men IFK målvakten Ivo Vazgec svarade för ett par fina räddningar. Han kunde dock inte stoppa Pär Cederqvist från att kvittera i den 30.e minuten. 1-1 stod sig halvleken ut. I den andra halvleken var det hemmalaget som tog tag i matchen. I den 47:e minuten var IFK nära att ta ledningen, men Petru Racus skott räddades av målvakten. I den 52:e minuten bjöd hemmalaget på ett fint anfall. Cakic spelade ut bollen till Eirik Dybendal som i sin tur la bollen till Racu. Racu drog på ett jätte skott som satt stenhårt i krysset. Bortalaget replikerade omgående. Efter avspark rann pär Cederqvist igenom och satte dit kvitteringen. Med åtta minuter kvar av matchen tog BoIS ledningen i matchen. Johan Persson placerade in bollen bakom en chanslös Vazgec. Sex minuter senare fastställde Alexander Zaim slutresultatet.

VÄSBY –SUNDSVALL 1-2
Båda lagen spelade offensivt under den första halvleken, och skapade en hel del chanser. Det var dock svårtspelad på ett regnigt plan, och även skärpan saknades i avsluten. Första målet kom i den 32:a minuten. David Nordbeck fångade upp en bakåtpassning och serverade Elvis Santana som hade öppet mål och lugnt prickade in 1-0. Innan halvleken var över skapade hemmalaget två bra lägen till, men några fler mål blev det inte i den första akten. I den andra halvleken så vände bortalaget underläget till seger. Hannes Sigurdsson byttes in i halvtid, och det var just han som på passning från Anton Anderssons satte kvitteringen. Efter målet var Sundsvall det bättre laget, och pressade tillbaka Väsby. Med nio minuter kvar av matchen spelade Robert Lundström fram Linus Hallenius som satte dit segermålet för Sundsvall. I och med segern hakade Sundsvall på topplagen.

ÄNGELHOLM –SYRIANSKA 3-1
Ängelholm tog sin andra raka seger när man på hemmaplan besegrade Syrianska. I den 8:e minuten tog hemmalaget ledningen genom Mattias Adelstam, som skruvade in en frispark. Trots flera bra lägen för båda lagen, blev det inga fler mål i en första halvleken. Syrianska fick ett gyllene läge att kvittera i början av den andra halvleken. Robert Massi kom hel fri med målvakten men sköt över. Istället kunde hemmalaget öka på sin ledning tio minuter in i den andra halvleken. Mattias Adelstam spelade fram David Bennhage som sköt i stolpen, men på returen slog han in tvåan. Fem minuter senare gjorde Adelstam sitt andra och hemmalagets tredje mål i matchen. Efter det kontrollerade hemmalaget matchen. Syrianska lyckades reducera med tolv minuter kvar, och det genom Peshraw Azizi. Det blev även slutresultatet i matchen.

SIRIUS –ÅTVIDABERG 1-1
Åtvidaberg började matchen bäst, och skapade ett par bra lägen i inledningen av matchen. I den 13:e minuten spelade Radetinac ut bollen till Kristian Bergström. Bergström slog sedan ett perfekt inlägg som Pontus Karlsson nickade in i bortre burgaveln.
Två minuter senare var hemmalaget nära att kvittera när Johan Petersson spelade in bollen från vänsterkanten. Åtvidaberg tappade markeringen på Petter Östberg som kom på bortre stolpen och slängde sig, men kom lite försent till bollen. Hemmalaget tog sedan över matchen och var det bättre laget.
I den 33:e minuten kvitterade hemmalaget. Åtvidaberg tappade bollen på mitten och Sirius ställde snabbt om. Johan Petterson spelade in bollen framför målet, och Petter Österberg kunde helt omarkerad trycka in bollen bakom en chanslös Henrik Gustavsson.
Strax där efter var hemmalaget nära att ta ledningen i matchen. Shpetim Hasani hamnade i en löpduell med Da Silva. Hasani vann den, och kom nästan ren med Henrik Gustavsson, som kom bra ut och räddade.
I slutet av den första halvleken fick hemmalaget en frispark. Åtvidaberg spelarna ägnade sig åt att diskutera med domaren hur vida det var frispark eller inte. Under tiden passade hemmalaget på att anfalla, och Marcus Palmqvist kom fri. Hans skott gick dock strax utanför.
Fem minuter in i den andra halvleken fick Åtvidaberg en man utvisad, och efter det tappade hemmalaget sitt spel. Åtvidaberg jämnade ut spelet, och var det laget som jagade ett seger mål. Några fler mål blev det dock inte.

FALKENBERG –J-SÖDRA 1-0
J-Södra noterade sin tredje raka förlust. Den här gången blev Falkenberg för svåra. Det var tredje matchen i rad som Södra blev mållösa. Den första halvleken var ingen höjdare, och närmast mål var hemmalaget genom Johan Svahn, som sköt klockrent i ribban. I den 52:a minuten spelade Kristoffer Fagercrantz fram till Svahn. Svahn fick på en drömträff, och bollen satte i krysset. J-Södra hade svårt att skapa lägen, men i slutet av matchen fick man en straff. Lagets skyttekung Ricardo Santos sköt straffen, men Falkenbergs målvakt Stojan Lukic gick åt rätt håll, och räddade straffen. I och med segern gick Falkenberg upp på en tillfälligt andra plats.

MJÄLLBY –VASALUND 6-0
Mjällby tog en övertygande seger i den sista omgången innan uppehållet. Den första halvleken var en jämn historia. Efter en kvart spel spelade Erton Fejzullahu, Marcus Ekenberg som satte dit ledningsmålet. Även inledning av den andra halvleken var jämn, men i den 60:e minuten kom Ekenberg fri med målvakten Tommi Vaiho. Tommi Vaiho drog ner Ekenberg innanför straffområdet. Tommi Vaiho fick där med lämna matchen. Erton Fejzullahu satte den efterföljande straffen säkert i mål. Efter det så var det bara ett lag på plan. I den 84:e minuten ökade Adam Berner på hemmalagets ledning. Två minuter senare spelade Berner fram Marcus Ekenberg som satte dit fyran. I anfallet efter gjorde Tobias Johansson 6-0 framspelad av Ekenberg. Innan matchen var slut hann hemmalaget med ett mål till, och den gjordes av Patrick Osiako.

QVIDING –TROLLHÄTTAN 1-3
Qviding åkte på sin andra raka förlust när man på hemmaplan föll mot Trollhättan. Bortalaget var klart bättre i den första halvleken, och hade fullt kontroll på Qvidings anfallsspel. I den 22:a minuten blev Bilgin Aliosman frispelad av Andreas Wiklund. Allosman sprang igenom och satte behärskat 0-1, Tolv minuter senare ökade samme Allosman på till 0-2. Trollhättan hade bra kontroll på matchen även i den andra halvleken. I den 64:e minuten sköt Allosman in en frispark och fullbordade sin hattrick. Hemmalaget reducerade genom Mauricio Lopez i den 72:a minuten, vilket blev även slutresultatet i matchen.

ASSYRISKA –LJUNGSKILE 2-1
Hemmalaget fick en smakstart i matchen. Redan i den 2:a minuten tog laget ledningen. Nahir Besara sköt ett skott, som målvakten släppte. Tiago Pereira höll sig framme och slog in returen. Hemmalaget var det spelförande laget, medan Ljungskile valde att backa hem och satsa på kontringar. I den 25:e minuten lyckades LSK kvittera på just en snabb kontring. Edwin Phiri rann igenom på kanten, och spelade fram Martin Smedberg-Dalence som tryckte in kvitteringen. Bara fyra minuter senare replikerade hemmalaget. Andi Toompuu kom i bra läge, men istället för att skjuta själv valde han att spela fram Tiago Pereira som gjorde sitt andra mål för dagen. Ljungskile var nära att kvittera i slutet av den första halvleken då Smedberg-Dalence sköt i ribban. I andra halvleken skapade båda lagen chanser, men lagens målvakter spelade bra. Bortalaget var i slutet av matchen nära att kvittera vid ett par tillfällen, men hemmalagets målvakt gjorde ett par svettiga räddningar. I och med sager hakade hemmalaget på toppen.