Gästkrönika: Jag vill se Mjällby i Allsvenskan

Gästkrönika: Jag vill se Mjällby i Allsvenskan

"...Stämningen är inte sämre på deras arena Strandvallen än i Allsvenskan. Kanske ofta tvärtom. Visst har de flaggor och visst sjunger de. Klackens roll är att bistå laget. Inte att vara ett självändamål..."

Listerbönderna är i en rasande fart på väg tillbaka. Som en frisk fläkt och fräsch kontrast till hypade och påklistrade läktarkultur. Som många allsvenska klubbar i storstäderna skryter med.

Mjällby är ett kulturarv och en kvarleva från svensk folkhemsfotboll.

Inspiration på You Tube
I dagens allsvenska är det mycket snack om nya arenor och hur många flaggor klacken hade på tifot. Lyriska tv-journalister gurglar av glädje när storstadssupportarna visar ett nytt skådespel. Som oftast är kopierat från någon italiensk arena och visat på You Tube.

Jag tror att det finns en hel del aktiva svenska tifosis som är engagerade just för tifots skull. Resultatet spelar mindre roll än om de vann läktarstriden. Inte något bråk utan vem som hade flest färger och sjöng längst.

Lika men annorlunda
Därför vill jag se Mjällby i Allsvenskan. Stämningen är inte sämre på deras arena Strandvallen än i Allsvenskan. Kanske ofta tvärtom. Visst har de flaggor och visst sjunger de. Klackens roll är att bistå laget. Inte att vara ett självändamål.

Listerpubliken må gå på fotboll i träskor. Men kunskapen och traditionen är djupt inrotad.. Efter så många år i eliten kan listerlänningarna mycket om fotboll.

Mjällbyandan lever i dessa lokalpatrioters stora engagemang. Mycket av aktiviterna kring matcherna sköts av ideella krafter. Presskontakterna Björn och Jens är inte anställda. De har vanliga jobb och tränar pojklag på vardagskvällarna.

Allt sammantaget gör Mjällby AIF till vad de är. Det är fotboll och engagemang utan påklistrade modenycker.

Andreas Jemnlinus.sunnervik@svenskafans.com2009-06-17 11:20:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans