Svenska Spel om Supporterlaget:
Vi driver inte politik
Jonas Nirfalk ifrågasatte Svenska Spels motiv kring Supporterlaget för ett par dagar sedan. Opartiska är Himmelriket inte men vi försöker vara rättvisa. Därför har vi pratat med Andreas Jansson på Svenska Spel.
Det finns många som vill ha tolkningsföreträde när det gäller vad som är supporterskap och hur en bra/god supporter är. Svenska Spel har sin bild.
– För oss är det en person som stöttar sitt lag och visar det i aktiv handling på ett positivt sätt, säger Andreas Jansson, kommunikationsdirektör på Svenska Spel. En som vill bidra till bra stämning och som engarerar sig för fotbollen och sitt lag. Sen kan det vara på olika sätt. Det har vi inga särskilda åsikter om.
Svenska Spel är en av de största sponsorerna till idrott i Sverige och svensk fotboll. De ägs av staten och man ska vara ett ansvarsfullt och trovärdigt alternativ till illegalt spel. Överskottet av verksamheten delas mellan idrotten, övriga folkrörelser och statskassan. Man menar sig alltså ha ett samhällsansvar och kopplingen till idrotten är stark.
– Det vore förmätet av Svenska Spel att ha åsikter kring lösningar på våld och supporterbråk i samband med matcher, säger Andreas Jansson. Men dialog, samarbete, förståelse för varandras åsikter och mod att försöka göra något åt saker och ting är nog det som krävs.
Enligt Andreas Jansson bildades Supporterlaget för att försöka balansera den negativa bild som fotbollssupportar oftast får i media. Att främja den positiva läktarkulturen genom att lyfta fram de goda exempel som finns. I dagsläget finns det inga kontakter med de organisationer som jobbar med supporterfrågor i Sverige. De enda kontakter man har är klubbarna och Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF).
– Vi har inga politiska baktankar med det här, säger Andreas Jansson. Den röstning som genomförs just nu kommer att mynna ut i att vinnarna lyfts fram i olika sammanhang och att de får komma till Fotbollsgalan. Men inte att de ska bli representanter för supportrar på något annat sätt.