Sammanfattning av Superettans 29:e omgången

Den 29:e omgången av Superettan sågs av 19 321 personer. Hemmalagen gjorde 12-mål, och det gjordes sammanlagt 20-mål. Det blev fem hemmaseg och det blev tre bortasegrar i den 29:e omgången.

Här hittar ni sammanfattning av alla matcher som spelats i Superettans 29:e omgång.

VASALUND –ÅTVIDABERG 0-1
Åtvidaberg är tillbaka i Allsvenskan efter 0-1 på bortaplan mot Vasalund. Vasalund fick en spelare utvisad i början på matchen, men Åtvidaberg hade svårt att få igång spelet. Det var hemmalaget som skapade de hetaste chanserna i första halvleken, men Henrik Gustavsson I ÅFF-målet höll tätt. I den andra halvleken blev Åtvidaberg spel bättre, och laget skapade ett par bra lägen. I den 89:e minuten kom matchen enda mål. Efter en frispark blev det rörigt framför hemmamålvakten. I röran hittade Haris Radetinać rätt, och sköt Åtvidaberg till Allsvenskan. Laget är nu tillbaka i finrummet efter 27-år. Vi på SvenskaFans säger grattis till Åtvidaberg.

QVIDING –SYRIANSKA 0-2
Qviding tappade viktiga poäng i bottenstriden. Det började illa för hemmalaget. Syrianska tog ledningen redan i den första minuten. Robert Massi hittade fram till Rabi Elia som satte dit ettan. Hemmalaget skapade bra chanser i den första halvleken, men bollen ville inte in. I den andra tappade Qviding spelet, och i den 66:e minuten ökade Syrianska på till 0-2. Efter tveksamt försvarsspel kunde Imad Zatar fastställa slutresultatet. Syrianska är nu bara tre poäng efter Assyriska som ligger på tredje platsen, och man har en liten chans att nå kval. Då måste Assyriska förlora i sista omgången.

MJÄLLBY –FALKENBERG 2-1
Serieledande Mjällby besegrade Falkenberg på hemmaplan. Falkenberg var tvunget att vinna för att ha en chans till kval. Det var dock hemmalaget som startade piggast och verkade vara mer sugna.
Något som också resulterade i ett ledningsmål signerat David Löfquist. Marcus Ekenberg hittade fram till Löfquist som i den 12:e minuten satte ettan. Med fyra minuter kvar av den första halvleken kvitterade Stefan Rodevåg för Falkenberg. På det hela taget var dock Mjällby det bättre laget, och vaskade också fram de farligaste chanserna. Patrick Osiako fastställde slutresultatet i den 73:e minuten och ny seger för Mjällby var ett faktum. I och med förlusten så är Falkenberg helt borta från kvalplatsen,

ÄNGELHOLM –VÄSBY 2-0
Väsby hade chansen att säkra kontraktet vid i egenskap av en seger. Det blev dock inte så. Laget föll på bortaplan mot Ängelholm. Hemmalaget var det bättre laget och skapade en hel del chanser under den första halvleken. Första målet kom i den 59:e minuten. Det var Martin Andersson som hittade rätt bakom Niklas Westberg. Väsby saknade två viktiga spelare i form av Silva Santana och Admir Č Č Čatović, och det märktes på plan. I den 78:e minuten avgjordes matchen helt, när David Bennhage gjorde 2-0. Väsby ligger trots försluten på rätt sidan av kvalsträcket.

SUNDSVALL –LJUNGSKILE 0-3
Sundsvall förlorade mot Ljungskile på hemmaplan. Båda lagen jagade viktiga poäng. LSK kunde vid en seger säkra nytt kontrakt. Sundsvall i sin tur jagade en kvalplats till Allsvenskan. Bortalaget inledde matchen klart bäst och chockade hemmapubliken genom att vaska fram två jättechanser under de första fem minuterna. Gästerna gjorde nämligen 1-0 genom Patriksson i den 27:e minuten och sedan 2-0 i den 28:e, denna gång genom Niklas Löfgren. Det första nickstyde av Johan Patriksso in efter en hörna när hemmaförsvare tittade på.
Om det första målet var lite billigt så var det andra riktigt snyggt. Lurige Patriksson vände bort sin back och slog sedan, från höger, ett lågt tidigt inlägg, som Löfgren mötte med höger insida och styrde bollen rakt upp i krysset. I den andra halvleken jagade Sundsvall en reducering, som uteblev. Istället satte Löfgren spiken i kistan med tio minuter kvar. LSK säkrade där med nytt kontrakt, medan Sundsvall får nu svårt att nå kvalplats. I sista omgången måste laget vinna, samtidigt som Assyriska inte tar några poäng.

ASSYRISKA –LANDSKRONA 4-1
Assyriska besegrade Landskrona på hemmaplan och gick där med upp på en kvalplats. Assyriska började riktigt piggt och redan efter två minuters spel fick Stefan Batan ett drömläge framför mål med vänsterfoten. Batan fick dock en riktig dålig träff på bollen och istället kunde Landskorna på efterföljande anfall ta ledningen efter ett grovt försvarsspel av annars stabile Pierre Bengtsson. I ett pressat läge försökte Bengtsson spela upp bollen via mittfältet, vilket misslyckades, och 0-1 stod sig till 17:e matchminuten när Göran Marklund resolut dundrade in 1-1 från nära håll via nättaket efter ett fint inspel av Eddie Moussa från högerkanten. Knappt tio minuter efter var det åter dags för Göran Marklund att kliva fram. Denna gång lurade han i bakgrunden när en hemmaförsvarare skulle nicka hem bollen till den egna målvakten. Marklund hann däremellan och kunde retfullt placera in bollen bakom Landskronas målvakt. 2-1 var slutresultatet när första halvleken var slut. Resultatet var högst rättvist och lite i underkant. Hemmalaget hade ett kraftigt bollinnehav och med lite mer effektivitet framför mål hade det kunnat stå 4-1 redan efter första halvlek.
Men 4-1 blev ändå slutresultatet när domaren blåste av matchen. För i den 50:e matchminuten hittade mittfältsgiganten Dennis Östlundh en löpandes Eddie Moussa med en delikat djupledsboll mellan Landskornas försvarare och den kvicke Moussa placerade bollen mycket kyligt bakom en utrusande Peter Karlsson i Landskrona-målet. Dennis kunde därefter avgöra matchen när han, en bit utanför straffområdet, pricksköt 4-1 för de rödvita i den 65:e matchminuten. Det blev även slutresultatet i matchen.

NORRKÖPING –J-SÖDRA 1-0
Norrköping tog tre mycket viktiga poäng på hemmaplan, och säkrade ett nytt kontrakt. Norrköping var det laget som dominerade spelet under hela matchen. Trots mängder med chanser för hemmalaget blev det bara ett mål i matchen. Den kom i den 23:e minuten. Viktor Rönneklev stod för fint förarbete från högerkanten och Russel Mwafulirwa kunde sätta dit segermålet.

SIRIUS –TROLLHÄTTAN 3-0
Ett taggat Sirius vann mot ett håglöst Trollhättan med klara 3-0. Duon Johan Pettersson och Shpetim Hasani klev fram när det behövdes som mest, med varsina mål och målassist. Hoppet lever alltså för Sirius, som i och med segern klättrade upp till den övre kvalplatsen. Efter fem minuter tog Sirius ledningen. Johan Pettersson, som haft en jobbig säsong i övrigt, klev återigen fram och gjorde ett viktigt mål. Shpetim Hasani stod för sin första målpass någonsin i Sirius sedan han spelade in till Johan Pettersson och ”P” gjorde inget misstag, utan petade enkelt in 1-0 till publikens stora förtjusning.

Sex minuter före halvtid kom också 2-0. Denna gång var det Johan Petterssons tur att tacka för senast och låta Shpetim Hasani göra mål. Precisionspassningen fram till Hasani satt på foten och Hasani placerade in bollen mycket välplacerat. Ett par minuter senare var Petter Österberg nära att sätta 3-0, men skottet gick i ribban i kombination med att han var offside. I övrigt hade Sirius det mesta spelet och gick till halvtid med en välförtjänt ledning. Med fem minuter kvar fastställde Fredrik Olsson slutresultatet.