I tio år har de förgyllt läktarna – Gnagarforum möter AIK-tifo
AIK-tifo har alltid legat i framkant. Här ett prisat exempel från 2006.

I tio år har de förgyllt läktarna – Gnagarforum möter AIK-tifo

Hur förbereder man egentligen ett tifo? Vilka är AIK-tifo? Gnagarforum följde med Sveriges bästa tifogrupp i förberedelserna inför derbyt mot Hammarby för att få svar på dessa frågor, och mycket mer.

Senhösten 1998. Det var då ett gäng gnagare bestämde sig för att gå ihop och bilda AIK-tifo. Man ansåg att koreografier hade lyst med sin frånvaro på Råsunda, men att publikintresset och underlaget fanns där. Gruppens första arrangemang genomfördes i den allsvenska premiären 1999. Sedan dess har mycket hänt. En som har varit med på hela resan är Patrik ”Putte” Samuelsson – nybliven ordförande och stor kreatör i tifogruppen. Gnagarforum följde med Putte, och de andra i AIK-tifo, under föreberedelserna inför derbyt mot Hammarby, för att se hur ett tifo blir till. 

Vi möts en höstkall onsdagskväll i Restaurang Råsunda. Det är första gången som AIK låter tifogruppen låna restaurangen. 
- Här är det perfekt att vara när man gör flaggor och sådant. Jättebanderollen som vi hade mot Djurgården fick vi däremot måla under en bro i Huvudsta. Det var mörkt och kallt som fan. Vi fick ha helljusen på bilarna på under hela tiden och vi tände eldar i oljefat för att hålla värmen och för att få målningen att torka. Polisen kom flera gånger och undrade vad vi höll på med, trots att vi hade pratat med dem innan. Det bästa vore om vi kunde vara i Solnahallen, eller någon annan idrottshall, men det är alltid någon aktivitet som gör att det inte går. AIK försöker hjälpa oss med lokal men det är svårt, säger Putte när vi träffas i den varma restaurangen. 

Ikväll ska flaggorna till tifot mot Hammarby tillverkas. Det är ett tidskrävande jobb. PVC-rör ska kapas till rätt längd, plasten som utgör flaggorna ska klippas och tejpas fast på rören. Killarna har delat upp sig i olika stationer, där en grupp klipper flaggor, en annan fixar med rören och en tredje rullar ihop de färdiga flaggorna. Arbetet ser förvånansvärt välorganiserat ut, men skenet kan bedra en aning. 

Hur ser förberedelserna inför ett tifo ut? Hur lång är processen från idé till genomförande?
- Om jag skall vara ärlig så måste man säga att planeringen skulle kunna vara mycket bättre. Oftast är det så att jag, eller någon annan, kommer med en idé som vi sedan kör på. Det är ofta tight om tid. Allt material måste beställas, färg köpas in och så måste skissen göras. Efter att materialet har kommit är det bara att sätta igång och tillverka. Vi har nästan alltid tillgång till Råsunda dagen innan match, eller tidigt på matchdagen, så vi kan förbereda på läktaren. Men arbetet är väldigt kaotiskt eftersom vi inte har någon egen lokal att vara i. Så processen är ganska lång men resultatet blir alltid bra, även om jag aldrig blir helt nöjd. Det finns alltid något som man borde ha gjort annorlunda eller bättre. Jag tycker att det är viktigt att vara så kräsen, det är den perfektionismen som har gjort oss till Sveriges bästa tifogrupp. 

Under tiden jag och Putte sitter och pratar växer högen med färdiga flaggor. Ingen vet dock exakt hur många flaggor som kommer att behövas till koreografin, så killarna har många timmars jobb kvar innan det är färdigtejpat. 
- Vi behöver all hjälp vi kan få. Idag är det grabbar från Ultras Nord och Södra Tifo här och hjälper oss. Det är kul att många vill engagera sig, det är viktigt för återväxten inom tifogruppen, säger Putte och tittar bort mot de hårt arbetande grupperna. 


De färdiga flaggorna placeras ut på Norra Stå 

Vi förflyttar oss framåt i tiden några dagar, till lördag, dagen innan derbyt. Tifogruppen träffas igen, denna gång på parkeringen utanför Norra Stå, för att tillverka den gigantiska banderollen som skall pryda större delen av läktaren under tifot. Omgående stöter man på problem. Råsundas vaktmästare har parkerat sin bil mitt på parkeringen och står självklart i vägen för tillverkningen av banderollen. 
- Förstår du vad jag menar med att vi alltid jobbar i motvind? Alltid är det något, från småsaker till hela pyroteknikfrågan, suckar Putte och skakar på huvudet. 

Arbetet med banderollen är betydligt svårare än det med flaggorna. Man har tagit med sig snören för att mäta upp hur plasten skall klippas till, men vinden, den felparkerade bilen och delade meningar gör att arbetet går långsamt framåt. De som inte är med och jobbar med banderollen bär upp konfetti från norra nedre hela vägen upp till fondläktaren. Även det är tungt och tidskrävande. Ytterligare några sysslar med att placera flaggorna från i onsdags på läktaren. Det är extremt viktigt att alla flaggor ligger på exakt rätt plats, om bara några få flaggor placeras fel blir hela tifot misslyckat och allt jobb blir bortkastat. Det gäller även att flaggorna inte placeras i samma mönster som under ett tidigare tifo, man måste alltid komma med något nytt. Något som kan vara svårt. 


Arbetet med banderollen pågår för fullt

Inspireras ni från andra tifogrupper runt om i Europa, och finns det grupper som blir inspirerade av er?
- Man vill ju inte sno ett tifo rakt av från någon annan. Det är snarare så att man tittar på genomförandet än på själva tifot. Det var mer så att man sökte inspiration från andra under de första åren. Då var Italien den stora inspirationskällan, men Italien är inte längre vad de tidigare var. Nu görs det mycket fina tifon i Frankrike, Schweiz och Österrike – tro det eller ej. Jag var nere i Sevilla i vintras och där fick jag mängder av idéer, bland annat gjorde jag skissen till derbyt mot Djurgården där nere.
Det är faktiskt så att vi har blivit kontaktade av några olika tifogrupper från andra länder. Bland annat Bröndbys supportrar som kontaktade oss för att få råd och tips. Dessutom har Milans legendariska ultras, Fossa dei Leoni, kontaktat oss får att höra hur vi gjorde med tifot i cup-finalen 2002. 

Timmarna går. Flaggorna har placerats ut på Norra Stå, konfettin är framställd och banderollen tillklippt. Det enda som kvarstår är att tejpa fast bokstäverna på banderollen. Ett jobb som är minst lika avancerat som de tidigare. Bokstäverna måste komma i en precis linje, annars bli budskapet oläsligt och tifot misslyckat. 


Bokstäverna tejpas på banderollen

Man förstår att det är mycket som kan gå fel men med Puttes, och de andras, erfarenhet gör det sällan det. Skulle ett tifo bli misslyckat är det som att kasta pengarna i sjön. Och det rör sig om mycket pengar. AIK-tifos ekonomi är inte den bästa, men de jobbar hårt på att förbättra läget.
- Vi har varit ganska dåliga på att skramla in pengar med hinkarna. Även om det var en förbättring mot Gefle, då vi fick in 20 000 kronor. Killarna som står med hinkarna bli äldre och tröttnar, vilket är fullt förståeligt. Men numer finns det ju en SMS-tjänst där man kan skicka in pengar till oss. Vi jobbar även på att få igång ett autogiro så många AIK:are kan stödja oss varje månad. Vi planerar även att börja sälja souvenirer som även ger gratisreklam. Vi vill dock inte ha ekonomiskt stöd från AIK, utan vi vill vara självständiga.
Nu är det så att vi är tvungna att betala mycket material på faktura. Det gör att vi hamnar efter med betalningarna och måste skramla ihop till skulderna innan vi kan planera för nästa tifo. Då blir allt fel. Ett tifo kostar trots allt mellan 15 000-30 000, säger Patrik och fortsätter med banderollen. 

Arbetet börjar lida mot sitt slut. Killarna börjar droppa av, en efter en, och kvar blir bara Putte och några till. Många av de som är med och hjälper till med förberedelserna är inte äldre än 15-16 år, något som uppskattas av de äldre i tifogruppen. 

Hur ser AIK-tifos framtid ut? Vad skall ni göra för att fortsätta hålla denna höga nivå som ni har gjort genom åren? 
- Återväxten är mycket viktig och det är jättekul att så många kids vill engagera sig. Titta bara på Södra Tifo. Jag hoppas att vi kan fortsätta att utvecklas som grupp på ett liknande sätt som vi har gjort de senaste åren. För egen del har jag alltid sagt att jag kommer hålla på tills AIK tar SM-guld, så vi får se hur det blir (denna intervju är gjord innan allsvenskan avgjordes). Det viktiga är att få in folk med idéer. Vi har varit lite osynliga och slutna tidigare, men nu jobbar vi på att synas mer. Vi kommer bland annat att öppna upp ett forum där man kan vädra sina idéer, komma med kritik och så. Så det känns som att AIK-tifo kommer att kunna hålla samma höga nivå i framtiden, även om vi äldre inte är kvar. 

Förberedelserna inför tifot mot Hammarby är äntligen klara. Som vanligt har det varit mängder av planering, målning, klippning och tejpning. Men resultatet av dessa förberedelser talar för sig självt. Man kan inte annat än att imponeras av det otroliga jobb som Putte, och de andra killarna och tjejerna, i Sveriges – ja norra Europas - bästa tifogrupp lägger ner. 


Resultatet av flera dagars slit.                       FOTO: Magnus Neck

Sist men inte minst; Stöd AIK-tifo!

Fotnot: Vill du skänka pengar till AIK-tifo eller känner du för att hjälpa till? På www.aiktifo.se finner du information om hur du kan bidra. Du kan dock på ett enkelt sätt ge ett bidrag via sms.
Det finns olika fasta summor man kan bidra med. Skicka ett SMS till 72550 med texten AIKTIFO, siffran anger summan du bidrar med. Exempelvis AIKTIFO 50 innebär att du stödjer AIK Tifo med 50 kronor.


Micke Widerberg2009-11-10 10:00:00
Author

Fler artiklar om AIK