Ospelbara planer förhindrar första träningsmatchen.
Det tar tid att smälta snön. Trots två dygns värme så ligger fortfarande snön tät på konstgräset.

Ospelbara planer förhindrar första träningsmatchen.

Matchen mellan Qviding och Gunnilse som skulle bli först ut måste ställas in eftersom det fortfarande inte finns någon spelbar plan tillgänglig i Göteborg. De värmeslingor som Valhalla IP är utrustad med har hittills stått avstängda av ekonomisk själ. Men efter en överenskommelse mellan Got Event och de nyttjande klubbarna så värms nu planen upp för att säkra kommande försäsongsmatcher och träningspass.

Vintern har skapat problem för fotbollen.
Den kalla vintern har för många varit efterlängtad i en stad som Göteborg där alternativet är grådis och slask. För alla fotbollsklubbar har det dock blivit till ett dilemma där det trots att kommunen investerat 100 miljoner på anläggningar med konstgräsplaner så har ingen varit spelbar i kylan. Enligt vad Svenska Fans erfar så är det endast Ruddalen och Gais egna anläggning som varit brukbar och det finns en förklaring till det. 

Ett irritationsmoment under dessa veckor har varit varför Göteborgs enda uppvärmda fotbollsplan inte värms upp, när det behövs som bäst. Detta föranledde mig att ta kontakt med ansvariga på Got Event, förvaltningen i Göteborg som har till uppgift att sköta driften av anläggningarna i det så kallade arenastråket, där Valhalla IP ligger mitt i centrum.

Josip Baric förklarar att det kostar en miljon för att starta upp värmen och det spelar ingen roll om det handlar om en vecka eller de 3 månader som prislappen baseras på, kostnaden blir samma oavsett. Got Event har dessutom fått ett sparkrav på sig där uppsägning av personal på Valhallabadet varit en av åtgärderna vilket i sin tur gör situationen ännu mera besvärlig enligt Josip.
Har klubbarna något ansvar i det här?
- Ja, delvis, för vi ville få till en överenskommelse under hösten där vi erbjöd de inblandade klubbarna att för en viss summa pengar så kunde vi garantera driften, men de backade ur.
Hittills så har enda alternativet varit delsjöhallen som varit hårt belastad. En planstorlek motsvarande sjumannaplan fungerar naturligtvis kortsiktigt men inte för en längre tid. 

Det besvärliga läget tvingade fram en överrenskommelse.
Nu när läget blivit allt mer besvärligt med flera veckors missad effektiv försäsongsträning och där kommande matcher hotas, så träffades alla inblandade under torsdagen och kom där fram till en lösning med resultatet att värmen nu kopplats på.

Fick klubbarna vara med och betala kalaset?
Josip: - Ja de fick de, men jag vill inte nämna några belopp här, men vi kom överens om en lösning där klubbarna får vara med och ta en del av kostnaden. 


Bilden över Valhalla IP tagen på lördagen.

Exakt vilka klubbar som medverkar vet jag inte mer än att Qviding och IFK Göteborg deltog. Sannolikt så berör det även allsvenska damlaget  Kopparberg Göteborg som har Valhalla som hemvist och möjligen någon eller några av de andra allsvenska klubbarna. 

Det tar några dagar innan planen kan komma i bruk.
Det som händer nu är att värmen är på och isen under måste smälta vilket sker snabbare om snön får ligga kvar på ytan. På måndag är det meningen att snön skall plogas bort och planen bli spelbar framöver. En garanti för att de efterlängtade träningsmatcherna och träningspassen skall kunna genomföras.

För att återanknyta till det där med förklaringen till varför Ruddalen och Gais har haft spelbara planer så handlade det enligt Josip Baric om att regnet som föll under juldagen frös på under annandagen och där fanns det några vakna människor som var på plats på dessa ställen och fick plogat undan slasket. Det i sin tur har gjort att de planerna har kunnat hållas plogade medan på de övriga frös fast.

Bra att man lär sig något nytt och jag konstaterar därmed att det var juldagen som till stora delar har förstört inledningen av försäsongen för Göteborgsfotbollen. 

Frågan om uppvärmningen på Valhalla har varit föremål för diskussioner de senaste vintrarna och snacket om den höga kostnaden har legat som en ständig förklaring om varför den inte satts i drift. Samtidigt så har de relativt milda vintrarna aldrig satt frågan på sin spets eftersom planerna ändå varit brukbara om än mycket hala. Det gäller och andra sidan alla andra planer runt om i Göteborg också. Backar vi tiden tillbaka så var det inte så länge sedan som bara grus var alternativet vintertid och där talar vi inte om någon uppvärmning. 

Frågan skall vara löst tills vidare.
Nu skall ändå problemet vara ur värden och lite får nog klubbarna ta på sig att detta inte varit löst tidigare. Frågan har inte tagits på allvar förrän de stått inför fakta och ingen trodde att vintern skulle bli så sträng med kyla. Som alltid är det pengarna som styr och för många klubbar ett problem där planskötseln anses ligga på kommunen att ta ansvar för. Det kan vara tufft att på förhand säga ja till att hosta upp runt 200 000kr för något som kanske inte är nödvändigt i slutänden. Om det handlade om dessa 200 000 nu ville inte Josip avslöja men min gissning är att klubbarna klarade sig lindrigare undan. 

Ett förslag som skulle befria klubbarna från kostnader.
Mitt förslag är att klubbarna skall befrias från den direkta kostnaden för värmen. Detta för att samtidigt så driver Idrott o föreningsförvaltningen Hedens isbana för Gais bandy. En kostnad där Gais bandy ställs helt utan ekonomiska anspråk från kommunens sida. Här talas det om upp emot 3 miljoner i kostnad/år. En vinter som denna borde generera ett plus för driften av isbanan sett till det budgeterade beloppet. Inte minst eftersom kommunen enligt de uppställda direktiven krävde en energieffektiv drift av heden. En besparing som direkt skulle kunna flyttas till värmen på Valhalla. Inte minst av rättvisesjäl för klubbarna å ena sidan och sporterna å andra. Det fördelaktiga i detta är att när behoven ökar för den ena anläggningen så minskar den för den andra eftersom det är temperaturrelaterat.

- Det låter logiskt säger Josip Baric på Goth Event, men det är väl en fråga som får lyftas upp till politikerna.

Got Event och Idrott o föreningsförvaltningen arbetar på uppdrag av kommunen. De står i frontlinjen och skall driva alla anläggningar med besparingskrav hängande som ett ok över axlarna. De blir ofta utsatta för kritik när något inte fungerar som man tänkt sig. De stora besluten tas i kommunfullmäktige och förvaltningarna med tjänstemännen har bara att följa givna direktiv. 

En liten fråga men med stora konsekvenser.
Att frågan om Valhallas värme ens varit uppe på politikernivå håller jag för osannolikt. Frågan kan tyckas ligga på tjänstemannanivå, det vill säga Got Event. Fast för fotbollen så betyder den en säker tillgång till matcharena oavsett vad termometern visar. Göteborg är noga med att profilera sig som "Evenemangsstaden Göteborg". Fotbollen tillhör en av tårtbitarna i egenskap av den publikmagnet den utgör. Att fotbollens inflytande ligger på den nivå att detta till synes enkla problem borde vara löst för länge sedan. Frågan har bara hamnat mellan stolarna eller att någon aldrig lyft upp den till rätt nivå. Förutsättningen för att hålla toppfotbollen vid liv är naturligtvis att ge elitklubbarna en möjlighet att nå dit, en fungerande fotbollsplan även vintertid är basen i det arbetet. Pengarna borde finnas om de bara fördelades rätt mellan förvaltningarna, eller mellan Bandy och fotbollen om man så vill. När det som nu handlar om en förflyttning mellan två förvaltningar så ligger det på politisk nivå att lösa.

Jag hoppas att denna lilla fråga, med för Göteborgs fotbollen så viktiga till slut hamnar där. 



Roger Lindberg2010-01-23 14:38:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans