Måndag Morgon: Nu kör vi

Äntligen är det dags - äntligen doftar gräset och lädret igen.

Silly Season är för många en av höjdpunkterna på året. Det är där och då alla har en chans att återigen hävda sig och visst är det så att det kittlar till lite när det diskuteras om vilka spelare som kan vara på väg. Den ekonomiska sits som MFF befunnit sig i har ju också inneburit att vi, i princip sedan Zlatan lämnade, varit ett av de lagen som det har ryktats allra mest kring. Några av värvningarna har vi lyckats med (Jari, Afonso, Dixon till exempel), medan andra har stannat vid våta drömmar (Hyypiä, Figo med flera).

Trots att vi alltså, minst sagt, varit i ropet under många Silly Seasons är detta på många sätt en pina för mig. Transportsträckan mellan sista matchen en säsong och den första nästa kan vara stundtals olidlig, och försäsongsmatcherna underlättar bara vardagen tillfälligt och till mycket begränsad del. Äntligen kan vi dock lägga oss möget bakom oss och äntligen kan vi återigen starta upp en ny allsvensk säsong med nya drömmar, genombrott och glädjestunder.

Som en start på den nya säsongen tänkte jag titta närmare på vad vi kan förvänta oss den kommande säsongen - kvällstidningsstyle.

Årets spelare: Guillermo Molins i MFF, Tobias Hysén i hela serien. Guillermo är väl kanske den spelare som i Allsvenskan är närmast en flytt utomlands i konkurrens med Wanderson och Emir Bajrami. Guille är inte seriens bästa spelare, men han är ung, talangfull och har en spelstil som brukar rendera i ett kontrakt i någon klubb i typ Holland.

Årets genombrott: Markus Halsti i MFF, Jonas Lantto i hela serien. Halsti är ju knappast någon ny spelare, men likväl tror jag att han nu är redo att bli en viktig kugge i MFF. Mycket hänger nog dock på om Rolle vågar peta någon av DA och Jasmin i backlinjen.

Årets comeback: Wilton Figueiredo I MFF och Fredrik Risp hela serien. Wiltons första säsong i Malmö var inte direkt glimrande. Nu i år måste han visa varför han en gång ansågs vara en av Allsvenskans bästa offensiva spelare, och jag tror han tar chansen. Skjut Wilton skjut!

Årets hemvändare vi gärna slipper möta: Tobias Grahn Mjällby för MFF och Lindström/Ericsson för GAIS i hela serien. Att Grahn inte riktigt passade rent socialt i Malmö är väl möjligen ett av tidernas understatement, men samtidigt är det inte många som betvivlar att Grahn besitter en enorm fotbollstalang. Får han ordning på den blir det inga roliga möten med Mjällby.

-------------------
Hur bra är då Malmö FF i år? Ja, rent spelarmässigt tycker jag nog att vi står oss mot de flesta lagen i serien, men jag betvivlar tyvärr att vi har vad som krävs för att vinna serien.
Rolle är självklart ingen dålig tränare, men han har fortfarande mycket att bevisa innan jag tror att han blir vår näste guldtränare. Att han dessutom måste börja på väldigt mycket nytt i år gör inte saken bättre.
Det pratas om att vi fick behålla nästan alla spelare från hösten och att det kommer gynna oss - Jag förstår inte riktigt det snacket. I backlinjen kommer vi inleda med minst 50 % nya ansikten och vårt centrala mittfält har också genomgått förändringar. Det kan stå oss riktigt dyrt.

Betygssättning på respektive lagdel (1-5 där 5 är allsvensk toppklass och 1 Superettan)
Målvakterna 4
Om Johan Dahlin håller sig frisk har vi nog en femma, men med tanke på de skadeproblem han hade under hösten och försäsongen blir det i stället en svag fyra. Jag tycker Dusan och Dejan är bra backups, men jag är inte helt tillfreds om de kommer att matchas i mer än fem matcher.

Backlinjen 2
Ricardinho är rimligen seriens bästa ytterback, och att Daniel Andersson är en fantastisk spelare på allsvensk nivå är tämligen tydligt. Problemet är att vi nu har en lång rad förändringar som gör att den kanske viktigaste lagdelen känns väldigt osäker. Daniel har nog alla förutsättningar att bli en riktigt bra mittback, men frågan är hur lång tid det tar.

Mittfält 2+
Visst - Jag gillar många av våra mittfältare, men ärligt talat - Hur många är det som skrämmer slag på motståndet? Flera av spelarna har potential att tillhöra seriens bästa mittfältare, men det är nu dags att fler än Molins faktiskt visar det också. Hur skall Rolle formera innermittfältet?

Anfall 5
Visst, nu är Eddie skadad och Daniel Larsson har sett rejält trubbig ut under försäsongen, men totalt sett tycker jag ändå att vi har en oerhört högkvalitativt anfallsbesättning. Eddie och DL känns som förstavalet, men vi har andra vassa alternativ i framförallt Agon och Wilton.

-------------------
Jag tror och hoppas att vi kan vara med och slåss om medaljerna i år, men jag är inte övertygad om att vi tvunget måste få en bra start. I fjol inledde vi lysande, men det hjälpte föga.
Med det sagt - Vi behöver nog vinna mot lag som GAIS.

-------------------
Lite kul att många MFF-supportrar, jag själv inkluderad, har gnällt på att vi tidigare år bara fått ha fem avbytare. Nu får man ha sju och då väljer Rolle att bara ta med sex. Finns det överhuvudtaget någon som helst anledning till det?
 - Är det en ekonomisk orsak?
 - Hade det inte kunnat ge en del av våra unga spelare en hel del att bara följa med, sitta på bänken och kanske lära sig lite om hur det fungerar i en allsvensk premiär?

-------------------
Det bästa med att säsongen drar i gång är nästan att man nu faktiskt har riktiga saker att skriva om i "Måndag Morgon"-format i stället för alla krystade krönikor som kommit, åtminstone från min sida, sedan säsongen tog slut.

-------------------
I kväll gäller det. Fjolåret är glömt och nu ska vi återigen visa var skåpet ska stå. Nu kör vi.

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2010-03-15 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?