Arenafrågan - den viktigaste AIK frågan under min livstid
Hemma på Råsunda?

Arenafrågan - den viktigaste AIK frågan under min livstid

"Jag har bestämt mig, har du?"

Stockholmsarenan, Swedbank Arena eller något annat alternativ i Norrort/Västerort? Eller kan svaret på AIKs nya hemmaarena rent utav bli ett totalrenoverat Råsunda? Idag finns inga givna svar. Något som dock redan nu står helt klart är att valet av arena kommer att symbolisera ambitionen och drömmarna för vårt AIK. Arenan kommer att representera vad vi i AIK, dvs. medlemmar och supportrar, vill med AIKs framtid. De personer som i slutändan utnyttjar sin maktposition som representativa representanter för AIK Fotboll AB respektive AIK FF måste bli medvetna om att de för all framtid kommer att hållas ansvariga för sina beslut. Beslut som under inga omständigheter får landa i slutresultatet Swedbank Arena. Jag kommer i denna krönika istället att slå fast några grundkriterier för AIKs framtida arena, grundkriterier som enligt min och många andras mening måste styra det fortsatta arbetet inom arenagruppen. Välkomna till några lapidariska funderingar och synpunkter kring AIKs arenafråga – den enkom viktigaste frågan för AIK Fotboll under min livstid.

Jag oroar mig för att det är så pass tyst kring AIKs arenafråga. Jag känner att frågan är alldeles för viktig för att jag passivt ska nöja mig med att frågan hanteras inom den av AIK FF tillsatta arenagruppen. Frågan är helt enkelt alldeles för viktig för att inte diskuteras och debatteras mer. Alla som bryr sig om vårt AIK måste göra sina röster hörda i frågan. Denna krönika är därför ett försök till just detta.

Arenagruppen
AIKs arenagrupp har till uppgift att ta fram ett beslutsunderlag kring AIKs val av framtida hemmaarena samt att medverka till en bred förankring inom AIK-sfären beträffande ett sådant underlag. Ett slutligt beslut i arenafrågan ska dessutom föregås av ett medlemsmöte i AIK FF. Allt detta beslutades vid ett extra medlemsmöte i AIK FF den 9 februari 2009.

Arenagruppen består av åtta personer och har följande maktstruktur.

• AIK FF 2 representanter
• AIK Fotboll AB 2 representanter
• AIK Hockey 1 representant
• AIKs huvudstyrelse 1 representant
• Medlemmar i AIK FF 2 representanter

Värt att komma ihåg i sammanhanget är att AIK FF är majoritetsägare av AIK Fotboll AB varför det kan diskuteras om inte deras respektive representanter i ett skarpt läge i allt väsentligt representerar en och samma röst. Vilken betydelse detta sedan får eller inte får går det i nuläget inte att ha någon bestämd uppfattning om. Men det manar till eftertanke.

Att AIKs huvudstyrelse är representerade i arenagruppen känns fullt naturligt och bra. Mer förvånande är kanske att ishockeyn som enda övrig AIK sektion har en representant med i arenagruppen. Detta kanske kan förklaras med ishockeys starka ställning inom AIK ur ett historiskt perspektiv. En mer spännande uttolkning av detta faktum är istället att man även tänker sig utreda möjligheterna att skapa en gemensam arena för AIK Fotboll och AIK Hockey – i sig en mycket intressant tanke om den visar sig vara korrekt. Slutligen finns två supporterrepresentanter med vilket är bra. Supporterrepresentationen ger arenagruppen en legitimitet och arbetsro den annars inte hade fått i samma utsträckning. Detta är dock enbart bra under förutsättning att medlemsrepresentanterna lyckas hålla sig på armslängds avstånd i den meningen att de inte blir ”spelade” av mer rutinerade maktutövningsproffs.

Arenagruppen har nyligen avlämnat en statusrapport i arenafrågan. Den blev tillgänglig för envar att läsa tisdagen den 9 mars och alla som bryr sig om AIK rekommenderas att läsa densamma. Även om statusrapporten inte ger några konkreta svar så är det i många delar en intressant läsning. Några intressanta punkter att lyfta fram är följande.

• Swedbank Arena & Stockholmsarenan är hårt styrda och långt gångna projekt där AIKs val består i att vara hyresgäst eller inte, dessutom på villkor som AIK i hög utsträckning inte synes kunna påverka – ett slutande av hyresavtal är inte nödvändigt i närtid.

• Arenagruppens arbetsinriktning är därför att utreda en egen AIK-arena utifrån urvalskriterierna geografi, utformning och ekonomi.

• En diskussion förs kring ett arenaprojekt i Norrort/Västerort - affärssekretessen är dock total.

• Solna stads nuvarande kommunledning har för närvarande planer för fastigheten där Råsunda står som inte sammanfaller med AIKs intressen.

• Inte heller samarbetspartnern Peabs intressen för Råsundafastigheten sammanfaller med AIK intressen.

• I mars 2011 ska arenagruppen presentera sitt beslutsunderlag för AIK FFs årsmöte.

Att läsa arenagruppens rapport känns bra samtidigt som jag upplever att min oro inte lindras. Jag har ingenting att invända mot det som står skrivet. Nej min oro har istället sin grund i det som inte står skrivet. Jag saknar beslutsamhet, energi och visioner.

Vad vill vi med AIK Fotbolls framtid?
När jag har tänkt på arenafrågan – och det är inte lite ska ni veta – så har till slut ett för mig viktig konstaterande utkristalliserat sig i ett virrvarr av känslor utblandat med försök till konstruktivt tänkande. Ett konstaterande som jag upplever som väldigt viktigt att vi alla som är engagerade i AIK på något sätt förhåller oss till.

Valet av arena kommer att symbolisera vilken ambition och vilka drömmar
vi alla har när det gäller AIK Fotbolls framtid

Detta konstaterande är inte revolutionerande på något sätt men inte desto mindre viktig att i skrift slå fast.

Men vad vill vi då med AIKs framtid? Vilka ambitioner och drömmar har vi?

För mig finns det vissa grundkriterier som ska styra arbetet med beslutsunderlaget för AIKs arena. Dessa grundkriterier ska slås fast i skrift och fungera som den utgångspunkt arenagruppen har att arbeta efter och där vi under inga omständigheter kompromissar. Utan denna riktningsförändring i arenagruppens arbete kommer arenagruppen inte nå i mål med sitt uppdrag att skapa en bred förankring inom AIK-sfären beträffande sitt beslutsunderlag – detta är ett löfte. Det är våra, dvs. medlemmarnas och supportrarnas, ambitioner och drömmar som ska styra arenagruppens arbete och ingenting annat. På detta sätt styr vi i AIK vår egen agenda istället för att till viss del bli styrda av andra intressenter - intressenter som Solna stad, Svenska Fotbollsförbundet, Peab m.fl.

Arenagruppens uppgift blir sedan att omsätta dessa grundkriterier till verklighet. Om detta arbete sedan tar två år, tre år eller kanske rent utav tio år är i sig inte det avgörande i sammanhanget. Avgörande är istället att vi bestämmer oss för vad vi vill med AIKs arena och därmed AIK Fotbolls framtid och sedan till etthundra procent arbetar mot detta långsiktiga mål. Johan Segui kan därför redan nu planera för nästa T-shirt inom merchandisehanteringen.

”Vi har bestämt oss – AIK-arena 2LAX15”

Vilka grundkriterier ska symbolisera våra ambitioner och drömmar?
Det finns naturligtvis mängder av omständigheter att beakta i detta avseende. Arenagruppen beskriver det hela mycket väl i sin rapport under huvudrubrikerna Geografi, Utformning & Ekonomi. Grundkriterierna måste begränsas till antalet för att inte låsa fast och därmed omöjliggöra den fortsatta processen och det måste självklart vara AIKs, dvs. medlemmarnas/supportrarnas, ambitioner och drömmar som styr dessa grundkriterier. Vad vill då AIK, dvs. vad vill vi medlemmar/supportrar?

Fotbollsarena eller multievenemangsarena?
Atmosfären kring AIKs hemmamatcher är den enkom viktigaste komponenten för helhetsupplevelsen. Det finns vid sidan av alla oss miljöskadade supportrar många människor som upplever det som njutbart av att gå på AIKs hemmamatcher enbart p.g.a. den fantastiska publika inramningen och den atmosfär som detta skapar. AIKs arena ska därför byggas och skapas för att skapa bästa möjliga förutsättningar för publik inramning och atmosfär för fotboll. Jag har ingenting emot om arenan sedan kan användas även för andra arrangemang – tvärtom – men det får inte medföra ett kompromissande när det gäller att skapa en positiv helhetsupplevelse för fotboll.

Konstgräs eller naturgräs?
Två alternativ där svaret inte känns lika självklart. Jag förespråkar i grunden precis som många andra naturgräs och den känsla naturgräset för med sig under perioden juni – september (mitten av), då åtminstone Råsundas gräsmatta har hållit hög kvalitet. Men nu är det så att vi inte spelar våra flesta matcher under sommarmånaderna, tvärtom är det så att vi åtminstone vartannat år har långa speluppehåll när våra spelplaner är som bäst. Vi ska även spela tävlingsmatcher i april, maj, slutet av september, oktober, november och ibland, såsom nu 2010, även i mars.

AIK vill vara ett spelande lag och AIK drabbas sportsligt negativt av att spelplanerna i Sverige är dåliga. I valet mellan förhållandevis jämn kvalitet på spelplanen oavsett årstid kontra spelplan med bäst känsla under en begränsad tidsperiod så är valet för mig ganska enkelt – konstgräset vinner kampen över naturgräset. Vi måste inse att vi lever i ett klimat där naturgräset har begränsade förutsättningar att fungera ändamålsenligt – det är således dags att göra upp med romantiseringen! Frågan om val av gräs är däremot ingen avgörande principiell fråga.

Publikkapacitet?
Råsunda ger oss idag i bästa fall en publikkapacitet på strax över 34 000 personer. AIK är överlägset mest professionella när det gäller att attrahera nya publikgrupper till fotbollen och inte minst Lasse Pettersson ska ha ett stort tack för sina visioner och sitt arbete i denna del. Den som för 15 år sedan hade sagt att AIK skulle få den publikutveckling som har varit från 1998 och framåt skulle ha anklagats för att likt Emma leva i fantasin.

Med detta vill jag ha sagt att det finns stora möjligheter att utveckla AIKs arrangemang ytterligare och att locka ännu fler människor till AIKs hemmamatcher. Ambitionen publikt måste vara att växa och det är fullt realistiskt för AIK att om säg tio år ha ett publiksnitt som är låt säga 10 000 högre än vad publiksnittet är idag. Ingenting är omöjligt som Gunde Svan brukade säga. Publikkapaciteten på arenan är således en viktig faktor när det gäller ambitionerna och drömmarna om vårt framtida AIK. En publikkapacitet för den nya AIK-arenan som skulle ligga under den publikkapacitet vi idag har på Råsunda skulle sända helt fel psykologiska signaler när det gäller vision och ambition – signalen skulle enkelt utgöra en defensiv signal med ett visst mått av uppgivenhet i sig. Publikkapaciteten för AIK-arena måste därför vara 35 000+.

I arenagruppens senaste statusrapport talas det om tidsaspekten för förstudie, projektering och byggandet av en egen normal arena som tar c:a 25 000-30 000 personer. Skrivningen oroar eftersom skrivningen skvallrar om att det är inom detta publikspann arenagruppen befinner sig mentalt när det gäller en egen AIK-arena. Denna mentala inriktning måste, om den existerar, helt enkelt tas bort.

Ska arenan kunna användas till annat?
Javisst ska den väl kunna göra det. Utifrån ett ekonomiskt perspektiv är det dessutom troligen ett måste om AIK ska sköta driften av en egen arena. AIK Hockey känns dessutom som en spännande idé. Men detta innebär inte att avkall får göras för grundprincipen att arena ska vara byggd för att skapa bästa möjliga förutsättning för en helhetsupplevelse när det gäller fotboll.

Geografisk placering?
Ju närmare arenan ligger Stockholms innerstad desto bättre – ja så tycker naturligtvis de allra flesta. Idag finns vår arena i stadsdelen Råsunda och så får det gärna förbli. Jag ser gärna ett totalrenoverat och moderniserat Råsunda ägt av AIK som AIKs framtida hemmaarena.

För att ett totalrenoverat och moderniserat Råsunda ska kunna bli verklighet krävs först och främst en politisk riktningsförändring i Solna stad. Politikerna i Solna stad strålar sig gärna i AIKs glans när AIK har framgång. Men enligt politikernas översiktsplan när det gäller fastigheten ifråga så ingår inte AIK i politikernas planer. Politikerna har andra prioriteringar. En helt ny arena byggd på den plats där Skytteholms IP idag ligger skulle även det vara ett intressant alternativ – en nybyggnation som byggs ihop med Solnahallen skulle vara en spännande tanke. Kom ihåg att ingenting är omöjligt – men det krävs hård press på politikerna för utan politisk vilja och förankring är ingenting inom Solna möjligt.

Visar det sig att politikerna i Solna stad inte är intresserade finns det alltid alternativ mark att uppbringa. I så fall får vi föra en diskussion med andra kommuner tills vi hittar någon kommun som har förmågan att se värdet av AIKs varumärke. Varför tar inte arenagruppen exempelvis tunnelbanan en extra hållplats och sätter sig på ett fik vid Näckrosen tillsammans med representativa politiker från Sundbyberg och diskuterar frågan förutsättningslöst – kom ihåg att ingenting är omöjligt. Under alla förhållanden får den geografiska placeringen inte bli en helig ko.

Delad arena med ronk?
Kan AIK tänka sig att dela arena med någon annan, t.ex. dela arena med aporna/pyjamaspartyt/ronk eller vad ni nu väljer att kalla de vars namn jag inte vill uttala? Aphjärnan inom mig säger givetvis direkt nej till det hela men en annan del av mig känner att frågan måste hållas öppen och får inte bli en fråga där vi helt låser oss. Orsaken till detta stavas enkom ”Ekonomi”. Att via ett delägt dotterbolag samäga arenan till 50 procent med någon annan skulle innebära att man fortsatte att äga besluten och intäkterna till sina egna arrangemang samtidigt som kostnaderna för den löpande driften skulle halveras. En sådan lösning skapar viss begränsning i makten över besluten och det i sig är inte bra - men kanske det pris man måste vara beredd att betala som en av flera pusselbitar i arbetet med att skapa en långsiktig verklighetsbaserad finansieringslösning.

Att samäga en arena har givetvis många andra risker som t.ex. att ronk trillar ner i seriesystemen och därmed i princip nästan upphör att existera och därmed inte har råd med att ha kvar en egen arena. I det exemplifierade scenariot ska dock substantivet ”risk” bytas ut mot ditot ”chans/möjlighet”. Det finns helt klart många tänkbara scenarier som kan inträffa och där det s.a.s. alltid måste finnas en plan B.

Sammanfattning grundkriterier
Antalet grundkriterier får inte bli för många och det känns ganska naturligt att begränsa dem till tre till antalet. Men dessa bör slås fast i skrift och vara vägledande för det fortsatta arbetet. Under devisen – ”Vi har bestämt oss – AIK-arena 2LAX 15” – ska följande grundkriterier vara vägledande utan möjlighet till avsteg.

1. AIK-arena ska skapas utifrån ett supporterperspektiv, dvs. den ska byggas för att skapa den bästa möjliga atmosfär och positiva helhetsupplevelse för fotboll.

2. Publikkapaciteten på AIK-arena ska vara 35 000+.

3. AIK ska genom en helt eller delvis ägd arena till 100 procent fatta besluten kring och få intäkterna från sina egna matcharrangemang.

Övrigt

Swedbank Arena & Stockholmsarenan?
Utifrån de grundkriterier som slås fast ovan så framkommer det tydligt att varken Swedbank Arena eller Stockholmsarenan är några möjliga långsiktiga alternativ, åtminstone inte när det gäller de ambitioner och drömmar som jag och många med mig har för vårt AIK. En bred förankring inom AIK-sfären för dessa två multievenemangskolosser – it is as simple as that. Däremot kan en av arenorna vara ett fullgott hyresalternativ fram till dess att AIK-arena står färdig att ta i bruk. Magkänslan säger mig då att Stockholmsarenan är det bästa alternativet.

Peab - en samarbetspartner?
AIK och Peab har enligt uppgift nyligen förlängt sitt samarbetsavtal med varandra med ett år. Varför undrar jag i egenskap av supporter, ständig medlem och aktieägare. Betänk följande!

• Peab är huvudentreprenör får såväl Swedbank Arena som Stockholmsarenan.

• Huvudentreprenörskapet på Swedbank Arena inkluderar en option att köpa Råsunda, att riva Råsunda och att istället bygga nya bostäder på fastigheten.

• AIK är intresserat av att köpa och totalrestaurera Råsunda – ett intresse som står i direkt strid med Peabs intressen.

Jag vet inte vad ni alla anser men filmtiteln ”Sova med fienden” känns mer närliggande än begreppet samarbetspartner. Fy fan!

Gör din röst hörd!
Tycker du att jag är rätt ute i min syn på de grundkriterier som ska styra det kommande arbetet med AIKs arena. Delar du mina drömmar och ambitioner får vårt AIK i denna del. Hjälp då till att skapa ett momentum i frågan genom att maila devisen ”Vi har bestämt oss – AIK-arena 2 LAX15” till christopher.kviborg@svenskafans.com Det är dags att bryta tystnaden – gör din röst hörd.

AIK-arena konto
För att skapa ytterligare positiv energi bland supportrar i arenafrågan föreslår jag att det skapas ett bankkonto med arbetsnamnet ”AIK-arena account”. Bankkontot ska omges med stadgar om hur pengarna på kontot får användas och ansvariga för administrationen av kontot får gärna bli exempelvis SvenskaFans.com

Pengarna på kontot ska vara öronmärkta för kostnader kopplade till AIKs arena enligt de grundkriterier som slås fast ovan. För att skapa ett momentum kring kontot och arenafrågan bör AIK Fotboll på sin hemsida skapa ett rullande räkneverk som dagligen uppdateras med aktuellt saldo på kontot.

AIKs supportrar, medlemmar, supportergrupperingar, sponsorer, samarbetspartners m.fl. kan visa sitt engagemang i frågan genom att var och en initialt fondera låt säga 1LAX. Den som kan vill får naturligtvis bidra med mer – the sky is the limit. Panta burkar – ta ett extrajobb – gör vad som helst (nästan – inga kiosker Martin) för att rota fram minst 1LAX per person och sätt in det på ett så småningom aviserat konto. Har du inte möjlighet att få ihop 1LAX så är mindre bidrag naturligtvis välkomna de också – det viktiga är att du aktivt visar ditt stöd genom att lämna någon form av bidrag.

Skapa dessutom AIK-arena bössor i Derby butiken, AIK-shopen, i alla biljettluckor där AIK-biljetter säljs m.m. Jag är övertygad om att med rätt marknadsföring och support från alla positiva AIK-krafter går det att få ihop minst tio sköna miljoner redan före VM-uppehållet.

Tio miljoner kronor är naturligtvis kaffepengar när det gäller helhetskostnaden kring en AIK-arena men det är inte helhetsfinansieringen jag är ute efter. Nej det viktiga är istället den signal och den positiva energi det skickar till alla som jobbar i AIKs namn. Jag lovar att stå först i kön med att betala in 1 000 kronor när (inte om) detta blir möjligt. Anders Nettelbladt – denna stafettpinne överlämnas till dig – se till att föra den vidare och realisera ”AIK-arena account”.

”Jag har bestämt mig – AIK-arena 2LAX15”

Johan Gefvert2010-03-16 19:09:00
Author

Fler artiklar om AIK