Himmelrikets Favorit i mars: "Vilket jävla skitmål det var"

Himmelrikets Favorit i mars: "Vilket jävla skitmål det var"

2005 började redaktionen rösta fram månadens spelare. Eller som vi föredrar att kalla honom: Himmelrikets Favorit. Man kan alltså lugnt påstå att detta har blivit en institution. Så passande då att 2010 års första Favorit är en trotjänare, som tillsammans med sin pappa och bror väl får anses vara en institution i Malmö FF.

Grattis, Daniel Andersson, månadens spelare!
– Jasså, blev jag det? Tack så mycket. Det var jätteroligt att höra.

Du får ett enda ord för att summera MFF:s tre allsvenska matcher i mars. Vilket blir det?
– Koncentrerat.

Hur menar du?
– Jag tycker att spelet har varit väldigt bra och koncentrerat. Eller fokuserat kanske hade varit ett bättre val. Vi har haft bra skärpa i matcherna och hela laget har jobbat hårt. Vi har släppt till få målchanser tycker jag. Slappnar man av och inte är koncentrerad och fokuserad så dyker det lätt upp målchanser mot en. Den biten har vi varit duktiga på.

Ska vi prata lite kort om matcherna som har spelats? Om vi börjar med Gais i Göteborg.
– Det var en bra kämpainsats, även om jag tycker att vi kunde ha spelat lite bättre än vad vi gjorde. Planen var verkligen inte bra, men vi borde ha kunnat gjort en bättre match. Vi var nog för inställda på att slå långt eftersom vi inte ville riskera nånting på den dåliga gräsmattan. Vi blev fast i det.

Och så var det Örebro hemma.
– Det var en klockren match. Riktigt bra spel av allihop. Vi jobbade bra både offensivt och defensivt.

Slutligen Gefle i söndags.
– Vi gjorde vad vi skulle. Vi hade kunnat spela bättre, men vi behövde inte det. Sen blir det svårt när motståndarna inte bjuder till det minsta lilla. Det kändes väldigt märkligt; vi leder och de står bara och tittar på oss. Men jag tycker att vi gjorde det väldigt bra ändå, utifrån förutsättningarna.

Vilken härlig känsla det måste vara på planen att ”vi hade kunnat spela bättre, men vi behövde inte det”.
– Absolut. Men sen gäller det att vi spelar bättre i nästa match så att vi inte fastnar i det. Härnäst väntar ju Halmstad och vi måste vara på tårna där. Vi får inte tro att vi får något gratis.

Vilken av marsmatcherna är du mest nöjd med för egen del? 
– Örebro var en sån match där många bollar kom till en. Ibland blir det så att de dimper ner där man står. Det stämde väldigt bra där. Samtidigt tycker jag försvarsspelet har känts bra i alla tre matcherna.

Jag skulle just komma till det. Det är stort fokus på dig och Jasmin Sudic. Många har undrat hur det skulle gå och det har funnits en osäkerhet inför Allsvenskan hos många. Det är lätt att glömma bort att ni är fyra backar samt målvakt Dahlin.
– Så är det, plus att hela laget har jobbat väldigt bra defensivt. Det betyder mycket att där är press på bollhållaren, annars blir det tufft för en backlinje. Det har underlättat väldigt mycket för oss där bak. Sen är det som du säger att hela backlinjen har arbetat riktigt bra. Halsti är jäkligt stabil, och Ulrich kan man alltid lita på. Han är där han ska vara. Och mitt och Jasmins samarbete fungerar väl rätt bra, eller hur?

Har du kommit så långt att du numera skriver ”mittback” på ditt visitkort?
– Ja, det kan man väl säga. Det kommer att komma svårare matcher framöver, men som jag har sagt hela tiden så har jag spelat mittback tidigare. Steget var inte så svårt att ta. Det var många som tyckte och tänkte, men det var ingenting som jag kunde gå och fundera över.

Roland Nilsson sa i en intervju jag gjorde med honom för en tid sen att han inte är det minsta orolig för hur du ska klara det. Du är så klok att du behöver bara några få matcher, sen kan du det.
– Det var snällt sagt av honom. Jag känner själv att det har blivit bättre nu sen Allsvenskan drog igång. De där matcherna vi spelade på IP var otroligt svårvärderade. Man kände sig liksom inte säker när man sprang och halkade hela tiden. Då är man lätt en halv meter fel i situationerna, och en sån insats går inte att värdera korrekt.

Pratar du något med broder Patrik och pappa Roy om din nya position i laget? Kommer de med tips och förslag på hur du ska agera?
– Jag har frågat Patrik om några saker, hur man ska placera sig i vissa lägen och så där. Det var någon situation där jag kollade med honom var man ska placera sig när bollen är i ett visst läge på planen. Det var skönt att höra att han tyckte likadant som jag. Sen finns de förstås bägge där som stöd hela tiden.

Grattis till målet mot Gefle förresten!
– Ja, vilket jävla skitmål det var (skratt). Jag har spelat fotboll länge nu, men jag har inte fått gjort många skitmål. Det är roligt att ha fått gjort ett sånt också.

Jag skulle vilja säga att det var ett typiskt Niklas Skoog-mål.
– Ja, kanske det. Ett riktigt måltjuvsmål skulle man kunna kalla det för, va? Jag hade ju inte kunnat göra nåt annat heller, det var enda alternativet; tån. Det var tur att den gick in. Men som sagt, så många år som man har spelat så något skitmål ska man väl få göra i sitt liv.

Du gick av strax efteråt. Blev du skadad i den situationen?
– Nej. Jag har haft lite ont upp i baksidan av höften under en längre tid. Det blir jobbigare på konstgräs för det är så hårt att springa på. Jag ville inte riskera något och såg därför till att bli utbytt. Jag hoppas den här åkomman ska vara väck till nästa plastmatch. Annars ska det inte vara någon fara framöver. Det är onekligen skönare att springa på mjukare underlag när man har lite ont.

Grattis än en gång, och trevlig påsk!
– Tack så mycket och tack det samma. 

******************

Spelare (antal röster):

Daniel Andersson (6)
Johan Dahlin (3)
Jimmy Durmaz (3)
Guillermo Molins (3)

Magnus Johansson2010-04-01 11:19:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?