Inför Superettan: Ljungskile
Martin Smedberg-Dalence blir viktig för LSK även denna säsong!

Inför Superettan: Ljungskile

Vilka spelare i LSK är värda entrepengen i år? Hur har laget värvat? Ljungskiles redaktion reder ut begreppen inför årets säsongspremiär.

1.
2.
-------------------------------------
3.
-------------------------------------
4.
5.
6.
7.
8.
9.  Ljungskile
10. Ängelholm
11. Falkenbergs FF
12. Öster IF
------------------------------------
13. Degerfors IF
14. Väsby United
------------------------------------
15. Brage
16. Trollhättan 

Ljungskile SK bildades 1926 och hör hemma i Uddevalla Kommun i västra Sverige. Klubben är känd för sin snabba klättring genom seriesystemet då man 1990 spelade i division 5 för att 1997 klara avancemang till Allsvenskan efter en kvalseger mot Umeå. Förra året slutade laget på 9:e plats i Superettan.

Vilken målsättning finns för laget inför säsongen 2010?
- Någonstans bland de fem bästa om allt går vägen med skador osv. 

Hur har försäsongen sett ut?
- Anfallsspelet känns bra, där har vi fått behålla stommen och de som har försvunnit verkar har blivit ersatta. Många nya spelare in i försvaret som det lagts en hel del fokus på under försäsongen. LSK har mött bra och varierande motstånd från Sverige och Norge, lag som både är bättre och sämre med hyfsade resultat. Det ser ut som att hela laget har försvunnit, men så är det inte. Många av spelarna som inte är kvar var spelare som satt på bänken. Dock har sex startspelare försvunnit, med mest tyngd på försvaret.

- Lite utropstecken har ju nye brassen Josemar varit. En mittback som kommit in väldigt bra i laget och ser ut som en ledare på plan. Det skall även bli intressant att följa anfallaren Gabriel Altemark-Vanneryr som gjorde 25 mål och 11 assist i div. 2 förra året, och har börjat bra även i år. 

- David Durmaz får väl ses som det namnstarkaste nyförvärvet i LSK och skall enligt ryktena vara ett uppköp jämfört med Ryan Miller som LSK-supportrarna var oerhört förtjusta i förra året.

UT:
Colin Burns (målvakt, Sparta Sarpsborg)
Richard Jansson (back, Assyriska FF)
Etchu Tabe (back, Rovaniemi)
Robert Johansson (back, Oddevold)
Cedomir Zarkovic (back, klubblös)
Ryan Miller (back, Halmstads BK)
Tobias Johansson (mittfältare, Nybergsund)
Jacob Flingmark (mittfältare, Oddevold)
Victor Adebahr (mittfältare, klubblös)
Niklas Löfgren (anfallare, Lindome?)
Daniel Åkervall (anfallare, IK Brage)
Jörgen Wålemark (anfallare, slutar)

IN:
Nick Noble (målvakt, Austin Aztex)
Sören Ferm (back, Ytterby IS)
Andreas Tobiasson (back, GAIS)
Henrik Nikkilä (back, Särö IK)
David Durmaz (back, Malmö FF)
Josemar (back, Brasilien)
Arash Bayat (mittfältare, Qviding FiF)
Johan Friberg da Cruz (mittfältare, GAIS)
Gabriel Altemark-Vanneryr (anfallare, Jonsereds IF)
Andreas Lind (anfallare, IF Sylvia) 
 
Vilka är lagets styrkor?

- Offensiven. Men även mittfältet ser starkt ut med Smedberg, Bayat, Genalvo och Kitic. Historiskt har ju LSK varit ett väldigt tungt lag att möta och har lyckats spela väldigt bra utifrån resurserna. Tror att utvecklingen mot ett mer bollspelande lag fortsätter 2010.
Vilka svagheter finns?
- Försvaret har verkar darrigt emellanåt. Den är ny, men har blivit bättre allt eftersom under försäsongen. Vi vet samtidigt att exempelvis Tobiasson och Durmaz är duktiga fotbollspelare, så förhoppningsvis blir det ett utropstecken i stället för ett frågetecken.

Vilket lag blir årets överraskning i Superettan och varför?
- IFK Norrköping, känns som att det finns någon inneboende kraft i det laget.

Vilka tre nyckelspelare tar ni ut ur den egna truppen?
- Martin Smedberg-Dalence är lagkapten och en av Superettans bästa spelare. Växer allt mer för varje år. Johan Patriksson är viktig för anfallsspelet. Gjorde 13 mål förra året, 21 poäng. Kommer leverera i år också.
- Förra året hade LSK under vårsäsongen stora problem med målvaktsspelet. Nicklas Svensson, vår målvakt, ger med sin rutin och attityd en annan stadga till försvaret, särskilt nu när han är med från början av säsongen. 

 Vilken annan spelare i Superettan skulle du gärna se i ditt eget lag?
- Richard Jansson och David Leinar.

Så här i slutet på intervjun, är det något annat ni vill lyfta fram gällande Ljungskile?
- Förra året var ganska turbulent för LSK, man bytte ju tränare och tog in Gudmundur Magnusson som ersatte David Wilson efter det Allsvenska året 2008. Dock misslyckades islänningen då LSK bara skrapat ihop 2p på de inledande 5 omgångarna. Detta till trots att man lyckades behålla de flesta spelarna från Allsvenskan (9/11 spelare var startspelare i Allsvenskan året innan!). Istället kom Bosse Wålemark in själv till en början för att sedan under sommaren komplettera med Örjan Glans, och man avslutade andra halvan av serien som det näst bästa laget i Superettan. Därmed tror vi att när man nu behållit dessa två herrar på tränarpositionen som fått vara med en hel försäsong istället för att komma in mitt i säsongen, kan man bygga vidare på den fina hösten som LSK hade förra året.

Tack till Pontus Glimsand, David Classon och Mårten Hougström som svarat på frågorna kring laget!

Fotnot: Alla redaktionerna har givits chansen att tippa tabellen i årets Superettan. Baserat på redaktionernas tips har vi räknat samman en sluttabell. Presentationen av lagen sker bakifrån sett ur den tippade tabellen.

svenskafans.com 2010-04-06 15:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans