Inför Superettan: IFK Norrköping
Daniel Bamberg blir viktig i år igen!

Inför Superettan: IFK Norrköping

Göran Åberg från redaktionen kring Norrköping hjälper oss att fokusera på det blåvita laget med så anrika traditioner. Hur är egentligen läget efter försäsong och silly season?

1.
2.
-------------------------------------
3.
-------------------------------------
4.
5.
6. IFK Norrköping
7. Landskrona
8. Jönköping Södra
9. Ljungskile
10. Ängelholm
11. Falkenbergs FF
12. Öster IF
------------------------------------
13. Degerfors IF
14. Väsby United
------------------------------------
15. Brage
16. Trollhättan 

IFK Norrköping är ett av Sveriges mest meriterade lag med 69 säsonger i Allsvenskan och imponerande 12 SM-guld vilket ger föreningen en fjärde plats i den allsvenska maratontabellen. Laget spelar sina hemmamatcher på Idrottsparken i Norrköping och där publikrekordet sattes 1956 då fantastiska 32 234 såg matchen mot Malmö FF. 

Göran Åberg, Parkens Vita Hjältar, vilken målsättning finns för laget inför säsongen 2010?
- Målsättningen borde vara att bli bättre än förra året, vilket inte är så svårt. Jag tror målsättningen är att spela ihop en bra grund inför nästa års säsong, då man från IFK uttalat en satsning på Allsvenskan. 

Hur skulle du beskriva försäsongen?
- Försäsongen startade överraskande bra, med 2-2 på bortaplan mot regerande svenska mästarna AIK och det gav supportrarna lite tro tillbaka på laget. Efter två betydligt sämre insatser mot Degerfors (1-1) och Elfsborg (0-4), såg man att vägen inte var så rak som man trodde. Insatsen mot Åtvidaberg visade att laget kan prestera på en hyfsad nivå och man var klart bättre än det nyuppflyttade laget trots bara 0-0. Hyfsade insatser mot Husqvarna och Myresjö, men inte mer. 

- Det som saknas är killerinstikten framåt, men det kanske kommer när serien startar. Det som ser bra ut, är fysiken på killarna. De har tränat hårdare och annorlunda mot tidigare. Lägg därtill IFK:s viktigaste nyförvärv, Dale Reese rehabtränare. Han är nu tillbaka efter en tid i USA och kommer betyda mycket för spelarnas fysiska status. 

- När det gäller silly season, har det varit rätt lugnt och småtråkigt på den fronten. Därmed är det inte att förringa de spelare som kommit. Shpetim Hasani är en spelare som kan göra stor nytta i laget. Niklas Westberg kommer att göra stor nytta i målet. Jättetalangen Marcus Johansson kommer att fasas in i laget och har en väldigt stor potential. Tre doldisar i form av Tobias Rickhammar, Mikael Lindskog och David Wiklander är tre stabila spelare, som kommer från lägre divisioner. 

- Förlusterna av Stefan Thordarson, Mikael Blomberg, Magnus Samuelsson och Mikael Roth märks förstås. Fyra tunga pjäser som många gånger fått bära IFK på sina axlar. På förlustsidan finns även Nuredin Bakiu (J Södra), Andreas Haglund (utlånad till IK Sleipner) och Armando Ibrakovic (3,5-årskontrakt med fångvården) 

Vilka är lagets styrkor?
- När man är bra, är man riktigt bra. Då rullar bollen bara på och IFK skapar ett stort tryck mot motståndarmålet. 

Vilka svagheter finns?
- Virrigheten i försvarsspelet, samt avsluten i anfallsspelet. 

Vilket lag blir årets överraskning i Superettan?
- Jag tror inte att något lag kommer att överraska i år. De lag som kommer slåss om platserna till Allsvenskan är så många, så eventuella överraskningslag göre sig icke besvär. Däremot kanske vi kan få se några negativa överraskningar. Där finns det en hel del aspiranter i Assyriska, Syrianska, Hammarby, Örgryte, Sundsvall 

Vilka tre nyckelspelare tar du ut ur den egna truppen.
- Daniel Bamberg är nummer 1 Han är numera lagkapten i IFK och kan han förvalta sin ganska fria roll på mitten, är han ett bra vapen för IFK. Niklas Westberg, nyvärvad målvakt, kommer att ha väldigt stor betydelse för IFK:s , stundtals virriga försvarsspel. I mitt tycke IFK:s bästa nyförvärv inför säsongen. Christopher Telo, yttermittfältare med hög potential. Väger lite för lätt i vissa situationer, men är en härligt irrationell spelare med ett bra skott. 

Vilken annan spelare i Superettan skulle du gärna se i ditt eget lag?
- Det skulle nog vara Jonas ”Walle svettpanna” Wallerstedt. En grovjobbare och ”goalgetter” som skulle behövas i laget. 

Så här i slutet på intervjun, vad vill du mer lyfta fram kring IFK Norrköping inför årets seriestart?
- Det här är väl vad man kan kalla ett lågbudgetlag. Då menar jag inte att laget är riktigt dåligt utan att det är ett lag som är anpassat efter de ekonomiska förutsättningar, som idag åder i IFK. Att förvänta sig stordåd av dessa killar nu är alldeles galet. Däremot tror jag det kan bli riktigt bra på sikt, med några spetsvärvningar. I år ska IFK-supportrar räkna med en stabil mittenplats, inget annat.

Fotnot: Alla redaktionerna har givits chansen att tippa tabellen i årets Superettan. Baserat på redaktionernas tips har vi räknat samman en sluttabell. Presentationen av lagen sker bakifrån sett ur den tippade tabellen.

svenskafans.com2010-04-07 15:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans