Inför Superettan: GIF Sundsvall

Inför Superettan: GIF Sundsvall

Joakim Kjeller på Sundsvalls-redaktionen berättar här om läget i laget efter försäsong och silly season. Jonas Wallerstedt blir återigen viktig för Norrlands representant i Superettan.

1.
2.
-------------------------------------
3.
-------------------------------------
4.
5. GIF Sundsvall
6. IFK Norrköping
7. Landskrona
8. Jönköping Södra
9. Ljungskile
10. Ängelholm
11. Falkenbergs FF
12. Öster IF
------------------------------------
13. Degerfors IF
14. Väsby United
------------------------------------
15. Brage
16. Trollhättan 

GIF Sundsvall bildades 1903 och spelar sina hemmamatcher på Norrporten Arena, numera med konstgräs. Fredrik Sundfors är den spelare som gjort flest allsvenska matcher för föreningen med 153 stycken. Klubbens främsta merit är en femteplats i Allsvenskan 1988. 

Vilken målsättning finns för laget inför säsongen 2010?
- Självklart att gå upp till Allsvenskan. För GIF Sundsvall är alltid en lyckad säsong en som efterföljs av allsvenskt spel och en misslyckad en som inte gör det. 

Hur har försäsongen sett ut?
- Försvarsspelet ser mycket vassare ut än på många år och man har gått in med en mindre naiv inställning till matcher mot bättre lag. Frågetecknet är om man kan praktisera det låga försvarsspelet kombinerat med ett bra offensivt spel. Jag är också orolig för att det blir för mycket knatteliga på topp och att tyngden framåt kommer att saknas mot lag som backar hem. 

- De stora förlusterna till årets säsong är Sundfors som lagt av och ersatts av Naurin på målvaktssidan och Erkan Saglik i mittförsvaret, som dock mestadels gick skadad ifjol, som ersatts av Fredric Jonson. Naurin ser stabil ut medan Jonson ännu inte hunnit debutera. 

Vilka är lagets styrkor?
- Det finns flera irrationella offensiva spelare som kan avgöra jämna matcher, däribland Aziz, Forsberg och Skúlason. 

Vilka svagheter ser du?
- Försvarslinjen övertygade inte ifjol och ser ännu tunnare ut i år, spelare för spelare, men förhoppningsvis kan vinterns försvarsfokus förbättra det kollektiva försvarsspelet.
- Laget lär sakna offensiv tyngd och få svårt att avgöra mot lag som sjunker djupt. Det är då väldigt viktigt att Wallerstedt fyller på i straffområdet och att spelare som Skúlason skjuter bra från distans. En riktig målskytt saknas. 

Vilket lag blir årets överraskning i Superettan?
- Jönköpings Södra, som har värvat några intressanta spelare, kan störa de flesta lagen och möjligen hota i toppen. 

Vilka tre nyckelspelare tar du ut ur den egna truppen.
- Jonas Wallerstedt. När Åkeby vägrar att spela med en stor och stark forward kommer det att bli oerhört viktigt att ”Walle” fyller på i straffområdet för att det ska finnas ett hot i huvudspelet. Måste spela som i hemmamatchen mot Norrköping ifjol för att en topplacering ska vara möjlig för GIF.
Kristian Ek, höll inte i Superettan ifjol och är inte en av de tre bästa spelarna i årets trupp. Är dock den kanske största nyckeln till framgång i år. Misslyckas han kan det tunna försvaret få stora problem, men jag har förhoppningen att en vinters hård fysträning kan ha gjort den spelskicklige men tidigare alltför veke mittbacken till en stabil SE-försvarare.
Nuri Mustafi. Den ende oersättlige spelaren i fjolårets trupp gick tyvärr sönder. I år får förhoppningsvis Nuri styra på mittfältet i 30 matcher. 

Vilken annan spelare i Superettan skulle du gärna se i ditt eget lag?
- En stabil mittback av allsvensk klass, som Patrik Gerrbrand i Hammarby, skulle inte vara fel. Hannes Sigurdsson i vår egen förening skulle jag också gärna se i finare sammanhang än reservlagsspel... 

Så här i slutet, finns det något mer du vill tillägga kring GIF Sundsvall inför årets säsong?
- Ja, GIF kommer förmodligen att spela ett mer försvars- och kontringsinriktat spel i år, jämfört med tidigare. Laget känns i det avseendet byggt för Allsvenskan, men jag tror att det kan innebära problem i Superettan, avslutar Joakim.

Fotnot: Alla redaktionerna har givits chansen att tippa tabellen i årets Superettan. Baserat på redaktionernas tips har vi räknat samman en sluttabell. Presentationen av lagen sker bakifrån sett ur den tippade tabellen.

svenskafans.com2010-04-08 08:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans