Inför Superettan: Örgryte IS
Pavel Zavadil blir viktig även i år!

Inför Superettan: Örgryte IS

Örgryte ämnar slita hårt för att direkt spela sig tillbaka till allsvenskan efter förra årets degradering. Gabriel Carlbaum hos Örgrytes redaktion på svenskafans berättar om läget i laget inför säsongspremiären.

1.
2.
-------------------------------------
3. Örgryte IS
-------------------------------------
4. Syrianska FC
5. GIF Sundsvall
6. IFK Norrköping
7. Landskrona
8. Jönköping Södra
9. Ljungskile
10. Ängelholm
11. Falkenbergs FF
12. Öster IF
------------------------------------
13. Degerfors IF
14. Väsby United
------------------------------------
15. Brage
16. Trollhättan 

Örgryte IS trillade ur allsvenskan förra säsongen och får detta år istället rikta sig in på spel i Superettan. Den anrika Göteborgsklubben bildades redan 1887. 1985 vann man SM-guld. Lagets publikrekord sattes 1959 när man på Nya Ullevi spelade mot IFK Göteborg inför 52 194 åskådare.

Gabriel Carlbaum, Örgrytes redaktion, vilken målsättning finns för laget inför säsongen 2010?
- Målsättningen kommer självklart vara, att ta en av de två direktplatserna till nästa års allsvenska. Vi har fått behålla stora delar av fjolårets trupp, som avslutade allsvenskan på ett fenomenalt sätt. Vi har även i år två riktigt intressanta anfallare i Álvaro Santos och hemvändaren Ken Fagerberg. Det är bara att hoppas att de får vara hela och friska. Det kommer inte att bli en lätt resa tillbaka till allsvenskan, speciellt nu när det finns så många bra och hungriga lag, men vi skall göra vårt bästa för att vara med där uppe och utmana ända in på upploppet.

Hur har försäsongen sett ut?
- Det har gått lite upp och ner. Det är fortfarande mycket som det behöver jobbas med, speciellt i försvaret, som likt ifjol är lite knackigt. Vi har bland annat slagit GAIS med 2-0, när båda lagen ställde upp med bästa manskap. Samtidigt har vi förlorat mot Giffarna Sundsvall med hela 0-3 (två straffmål dock). Man ska dock komma ihåg att vi i vissa matcher mönstrat ett lite b-betonat lag och gett våra unga lovande spelare chansen. Annars offensivt, så har vi flera intressanta pjäser att ställa på planen. Bakom Álvaro och Ken så har vi snabba Nicolas Sandberg och Markus Anderberg, samt targetspelaren Luka Mijaljevic.

Vilka är lagets styrkor?
- Vi har en bra bredd i truppen med många duktiga spelare. Sedan så har vi ett mycket starkt mittfält och anfall som kommer att bli mycket intressant att följa och se vad de kan göra med motståndarnas backlinjer. Vi har ju också fått in en ny tränare, Janne Andersson som tränat Allsvenska Halmstads BK i många år. Jag tror att Janne kan tillföra en hel del med den rutinen han besitter. Till sist får vi inte glömma att vi har en väldigt lovande målvakt i Peter Abrahamsson. Han kommer att få ett stort ansvar i år då han kommer att vara förstemålvakt. Redan förra säsongen var han tänkt att vara vår förstemålvakt i allsvenskan, men skadade ett finger och blev borta en längre tid.

Vilka svagheter ser du?
- Som jag sagt tidigare så är försvaret vår sämsta lagdel, där vi ibland släpper till alldeles för mycket. Mittförsvaret kan ibland vara väldigt långsamma och på vänsterbacken så har vi inget riktigt säkert namn. Att vi sedan är nykomlingar i superettan är också en sak som talar emot oss. Det är inte bara att tro att man kan komma in och dominera för att man kommer från en högre serie. Det gäller att inte underskatta motståndarna utan kämpa och kriga i varje match. Skulle Peter Abrahamsson i målet gå sönder så har vi ingen stabil ersättare bakom honom. Så det blir att hoppas på att han kan hålla sig frisk och i bra form!

Vilket lag blir årets överraskning i Superettan?
- Jag tror att Henke Larssons Landskrona BOIS kan överraska många. Henrik har haft några av världens bästa tränare och har nog tagit en hel del lärdom utav dom. Han har också tagit med sig en del spelare från Helsinborgstiden, samt fått in Kristoffer Näfver som har varit en stor talang i Örebro SK.

Vilka tre nyckelspelare tar du ut ur den egna truppen?
- Peter Abrahamsson, Björn Anklev och Pavel Zavadil. Målvakten Peter Abrahamsson kommer att kunna hjälpa oss i en hel del matcher med sitt fina målvaktsspel. Björn Anklev är vår lagkapten och driver på de andra i laget, han kör alltid 100%! Till sist så har vi Pavel Zavadil, tjecken som i förra sejouren av superettan dominerade stort på mittfältet. Det återstår att se om Pavel kan hålla samma nivå den här gången också. Jag skulle kunna ha med Álvaro Santos och Ken Fagerberg och en hel del andra bra spelare också, men det är de här tre spelarna jag anser är våra viktigaste för att spelet skall fungera.

Vilken annan spelare i Superettan skulle du gärna se i ditt eget lag?
- Jag tycker att vi redan har ett väldigt starkt lag, men om jag skulle välja någon så skulle jag välja Syrianskas Abgar Barsom. Han verkar vara en riktig krigare som alltid gör sitt bästa. Sådana spelare är alltid välkomna!

Fotnot: Alla redaktionerna har givits chansen att tippa tabellen i årets Superettan. Baserat på redaktionernas tips har vi räknat samman en sluttabell. Presentationen av lagen sker bakifrån sett ur den tippade tabellen.

svenskafans.com 2010-04-08 15:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans