Inför Superettan: Hammarby IF
Gladare miner i år månne?

Inför Superettan: Hammarby IF

Södermalms hjältar föll tungt förra året. Är de kapabla att resa sig och direkt ta klivet upp? I så fall krävs ett helt annat offensivt spel än förra året.

1.
2. Hammarby IF
-------------------------------------
3. Örgryte IS
-------------------------------------
4. Syrianska FC
5. GIF Sundsvall
6. IFK Norrköping
7. Landskrona
8. Jönköping Södra
9. Ljungskile
10. Ängelholm
11. Falkenbergs FF
12. Öster IF
------------------------------------
13. Degerfors IF
14. Väsby United
------------------------------------
15. Brage
16. Trollhättan 

Hammarby trillade ur allsvenskan förra året efter en riktigt bedrövlig säsong där framförallt målskyttet lös med sin frånvaro. I år laddar spelare och publik för en förhoppningsvis kort sejour i Superettan men visst tvivel finns fortfarande på just anfallssidan.

Fredrik Karlsson på Söderst@dion. Vilken målsättning finns för laget inför säsongen 2010?
- Det där är en fråga som samtliga är enade om. Hammarby ska tillbaka till Allsvenskan omgående.

Hur har försäsongen sett ut?
- Vi har inte förlorat än men inte heller mött något överlägset motstånd, så det är lite svårt att ha ett hum om hur det kommer gå, än så länge. Däremot har vi ungefär gjort fler mål på försäsongen än på hela förra säsongen. Bakåt ser det också stabilt ut. Spelet har väl inte varit bländande men det känns lovande med tränarna som har provat sig fram vad det gäller spelarna och deras positioner. Glädjande är att PF(O) är tillbaka och vi då får en renodlade ytter. Men annars känns det tyst kring fotbollen.

Spelare som lämnat:
Haris Laitinen , Assyriska
Kristoffer ”Poppen” Björklund
Nathan Paulse (Lån fram till juni)
Emil Johansson, Molde
Rafael Magalhaes, Lån avslutat
Claudio da Silva, Lån avslutat
Igor Arman, Kuban Krasnodar
Christian Traoré, Lån Hönefoss Ballklubb

Spelare som tillkommit:
Petter Furuseth (mf)
Filip Bergman (b)
Tobias Holmqvist (f)
Robin Wikman (b)
Sebastian Bojassén (mf från HTFF)

Vilka är lagets styrkor?
- Mittfältet känns oerhört starkt och brett. Vänsterkanten med Simon Helg ser riktigt bra ut. Nu har vi även fått in Petter Furusteth så förhoppningsvis blir det fart även på högerkanten så kanterna kommer bli superviktiga. Men både Helg och Petter har en riktigt fin inläggsfot och med en tung tank som Holmqvist i boxen kan det bli riktigt bra. Med en skadefri Rami har vi också superettans bästa målvakt. Monday James känns lite som en joker, han har inte riktigt hunnit visa sin klass ännu, men han är en spelare som absolut kan dominera om han kan komma till rätta med skador och privatliv.

Vilka svagheter ser du?
- Anfallet känns inte helt klockrent, tre anfallare i truppen som jag ser det varav alla håller ungefär samma klass.

Vilket lag blir årets överraskning i Superettan?
- Syrianska är ingen överraskning längre men de har ett vasst lag. De har även gjort ett par mycket intressanta värvningar inför säsongen så de kan förmodligen överraska!

Vilka tre nyckelspelare tar du ut ur den egna truppen?
- Andreas Dahl, nyckelspelare som styr mittfältet och är en viktig bollvinnare och med ett läskigt tillslag kan han smälla dit några mål i år.
Simon Helg talangen som började blomma ut förra hösten, tyvärr var det lite för sent men om han fortsätter på samma sätt i superettan kan han bli svår att få behålla om vi inte går upp i allsvenskan. Dessutom en spelare med ett stort bajenhjärta.
Rami Shaaban kommer också bli viktig i år med sin pondus och sina kvalitéer som vi vet att han besitter. Det gäller bara att visa de nu.

Vilken annan spelare i Superettan skulle du gärna se i ditt eget lag?
- Någon av Hannes Sigurdsson, Peter Ijeh eller Alvaro Santos skulle gärna få dra på sig Hammarbytröjan.

Är det något mer som du, så här i slutet på intervjun, vill lyfta fram inför seriestarten?
- Det känns som att vi har oerhört starka kanter på mittfältet med fyra spelare som alla kan göra ett bra jobb. Förra året var det ett av de stora problemen. Sen är det oerhört viktigt att vi kan göra mål. Det var därför vi åkte ur. Det känns bra med de nya tränarna och det känns som föreningen andas optimism.  Jag tror att vi kommer få se ett taggat Hammarby som kommer kämpa och ge allt till domaren blåser.

Fotnot: Alla redaktionerna har givits chansen att tippa tabellen i årets Superettan. Baserat på redaktionernas tips har vi räknat samman en sluttabell. Presentationen av lagen sker bakifrån sett ur den tippade tabellen.

Svenskafans.com 2010-04-09 08:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans