Inför Superettan: Assyriska FF

Inför Superettan: Assyriska FF

När redaktionerna sagt sitt står det tydligt klart att favoritskapet i årets upplaga av Superettan tillfaller storsatsande Assyriska FF. Dags för klivet upp i allsvenskan igen?

1. Assyriska FF
2. Hammarby IF
-------------------------------------
3. Örgryte IS
-------------------------------------
4. Syrianska FC
5. GIF Sundsvall
6. IFK Norrköping
7. Landskrona
8. Jönköping Södra
9. Ljungskile
10. Ängelholm
11. Falkenbergs FF
12. Öster IF
------------------------------------
13. Degerfors IF
14. Väsby United
------------------------------------
15. Brage
16. Trollhättan 

Assyriska FF grundades 1974 som ett lag i korpserien av assyriska flyktingar från Mellanöstern. Laget är hemmahörande i Södertälje och tog 1992 klivet upp i division 1, det som då var Sveriges andraliga. Inför det att årets spel i Superettan ska dra igång får Assyriska finna sig i att ha favoritskapet på sina axlar. När redaktionerna här på svenskafans.com tippade tabellen var Assyriska det lag som flest tror vinner serien.

Vilken målsättning finns för laget inför säsongen 2010?
- Målet är enkelt och tydligt – att avancera till Allsvenskan! Det är också klubbens officiella målsättning.

Hur har försäsongen varit?
- Försäsongen har gått upp och ner. Det är många nya spelare och en ny tränare som kommit under vintern. Det tar tid att skapa den harmonin som behövs. Därför har spelet också varit lite knackigt. Rikard Norling har testat många spelare för att hitta sin formation och startelva.
Försäsongen har störts av mycket skador, speciellt på backlinjen.

- Silly Season är något som ingett positiva signaler från klubbens sida. Assyriska har värvat mycket och starkt. Det som saknas är ju självklart att de ska hinna spela ihop sig tillräckligt för att prestera.

Spelare in:
Kristoffer Björklund (mv), Hammarby
Ceyhun Eris (mf), Denizlispor
Stefan Batan (mf), Djurgården
Magnus Bahne (mv), Halmstad
Mikael Thorstensson (anf), AIK
Mikael Eklund (förs), Kalmar
Gustaf Segerström (förs), Sirius
David Björkeryd (förs), Qviding
Rickard Jansson (förs), Ljungskile
Marco Kotilainen (mf), Gunnielse
Rikard Norling (trä), kontraktslös

Spelare ut:
Filip Bergman (förs), Hammarby
Lamin Conateh (förs), Arameiska Syrianska
Tiago Perreira (anf), Ny klubb okänd
Daniel Lopes Dos Santos (förs), Ny klubb okänd
Conny Karlsson (trä), Helsingborg
Martin Lorentzson (förs), AIK
Petter Furuseth (mf), Hammarby
Jon Rytterbro (mv), Valsta Syrianska

Vilka är lagets styrkor?
- Största styrkan i år är lagets bredd - på alla positioner. Men även tränarkonstellationen med Rikard Norling som assisteras av spelande tränaren Göran Marklund ser lovande ut. Norling med sin rutin och sitt taktiska kunnande i kombination med Marklunds höga status och kännedom om laget är positivt.

Klubben har värvat riktigt bra och tidigare år har truppen varit känslig för skador, något som inte känns som något problem i år. Dessutom är det klasspelare som trillat in. Bahne, Thorstensson, Batan, Eklund, Björklund kommer alla från Allsvenskan. Dessutom Eris från turkiska ligan. Det är inga medelmåttor i Superettan direkt.

Vilka svagheter finns?
- Största svagheten är andra sidan av myntet. Att alla värvningar ska spelas ihop. Ny tränare och i mångt och mycket en ny startelva kan bli problematiskt.

- Den största oron är backlinjen eftersom den helt är utbytt jämfört med ifjol. Även målvakten är utbytt. En backlinjes trygghet är just att de är samspelta. Hur lång tid det tar går aldrig att förutspå.

Vilket lag blir årets överraskning i Superettan?
- Ljungskile SK. De hade sin obligatoriska svåra säsong efter en degradering ifjol, men såg riktigt starka ut under hösten 2009. De kommer klubben bygga vidare på. Dessutom är en av seriens bästa spelare kvar i Martin Smedberg-Dalence. Spelare som David Durmaz och Rikard Nilsson har också förstärkt backlinjen.

- LSK är ett otroligt starkt hemmalag och svårtspelat överlag. Och är i regel ett topplag i serien då man pendlat mellan Superettan och Allsvenskan sista åren.

Vilka tre nyckelspelare finns i det egna laget?
- Magnus Bahne, Dennis Östlundh och Eddie Moussa.

- Först och främst undrar de flesta varför inte Ceyhun Eris, som kan ses som Sveriges största värvning i år, ses som en av tre nyckelspelare. Det är av den enkla anledningen att det är en chansning. Man vet aldrig hur han kommer anpassa sig och hur motiverad han är. Men också för att det också går hand i hand med hur han passar ihop med Dennis Östlundh, som är en av nyckelspelarna.

- Östlundh är en viktig kugge med sin ledarstil och egenskap av vice lagkapten (efter Marklund). Han styr och ställer på mitten och tar förmodligen ett kliv nedåt i banan för att ge Eris den offensiva innermittfältsrollen. Det gör honom än viktigare med sin rutin och motorn i speluppbyggnadsfasen.

- Magnus Bahne kommer med stor rutin med spel från högre serier och skapar stabilitet mellan stolparna. En mycket bra ersättare till Oscar Berglund som gjorde en strålande säsong ifjol. 

- Eddie Moussa hade en otrolig höst när han flyttades upp i anfallet. Kan han fortsätta det fina spelet kan han med sin snabbhet riva upp hela försvar, och det är ovärderligt för Assyriska. Dessutom finns det mycket hjärta i killen som i princip spelat i klubben hela sin karriär.

Vilken annan spelare i Superettan skulle du gärna se i ditt eget lag?
- Martin Smedberg-Dalence. Det är en komplett mittfältare som är för bra för serien.

Så här på slutet av intervjun, vad annat vill ni lyfta fram kring laget?
- Rikard Norlings betydelse för klubben. I och med värvningen av en av Sveriges mest ansedda tränare visar att klubben har ett starkt varumärke och kan dra till sig de allra tyngsta pjäserna i landet. Norlings intåg i klubben lyfter varumärket ytterligare och ökar intresset för Assyriska. För att inte nämna hans färdigheter som tränare – det kommer att betyda oerhört mot slutet av säsongen när det drar ihop sig.

- Viktigt är att han får förtroendet oavsett hur bra eller dåligt det skulle gå första halvan. Man får inte glömma att AIK 2005 inte var i toppen av Superettan under vårsäsongen utan kom igång under hösten och vann i princip allt då. Likadant kan det gå för Assyriska i år – då måste man ha tålamod och överseende. 

Tack till hela Assyriskas redaktion för svaren på frågorna!

svenskafans.com 2010-04-09 11:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans