Vi tycker om MFF: Vinnare vinner även när de underpresterar

Vi tycker om MFF: Vinnare vinner även när de underpresterar

Fredagspanelen luftar sina åsikter kring publiktillströmningen, anfallsparet och innebörden av tisdagens resultat. Denna vecka: Simon Pålsson, Tomas Erlandsson och Nils Byrfors.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Simon Pålsson
Ända sedan barnsben har MFF varit laget i hjärtat. Skribent på Himmelriket sedan i vintras. Läktarkultur, ungdomssatsning och historik är kärnor i supporterskapet och kärleken till Malmö FF. Bloggar på www.simonpalsson.wordpress.com 




Tomas Erlandsson
Malmömusiker som upptäckte MFF på allvar ungefär i samma ögonblick som Zlatan såldes. ÄLSKAR fotboll. Skulle, om han inte ansett det vara smått sjukligt, kunnat stå och kolla korpmatcher på Ribban bara för att släcka sin fotbollstörst. Inte direkt passionerad mer än när Barca eller Arsenal spelar, men kan lik förbannat dock aldrig slita sig från MFF, trots alla gånger han uttryckt sin totala ilska över dem.

Nils Byrfors
Passionerad MFF-supporter som följt laget sedan 80-talet. Tidigare redaktör på Sveriges bästa fansite, Himmelriket. Numera producent för MFF:s WebbTV-program, Magasin 1910. Producerade även dokumentärserien "I Zlatans fotspår" som sändes på SVT. 






Trots en munter inledning på allsvenskan där Malmö FF efter tre omgångar ännu inte hade förlorat, fått igång målskyttet och stundtals spelat en mycket underhållande fotboll infann sig knappt 12 000 åskådare till Malmös nya stadion i tisdags. Höga biljettpriser, väderkänslighet eller åren av uteblivna resultat... Vilka tror du är de främsta orsakerna till att publiken stannar hemma?

Simon: Jadu, du svarar på frågan själv. Det är antagligen en kombination av det hela. För vissa handlar det om brist på intresse då framgångarna uteblir. Det säger sig själv att ett lag som vinner och rider på framgångens våg är mer attraktivt för publiken. För vissa påverkar säkerligen vädret. Man tar på sig sin tunna vårjacka men inser snart att den inte räcker till. Vinterjacka? Nej, det fungerar inte på fotboll och man kan ju faktiskt se matchen hemma på TV:n. Inomhus. I värmen.

De höga biljettpriserna är ytterligare en teori och ett väldigt, i forumet, aktuellt diskussionsämne. Min åsikt är ganska självklar, man bör sänka priserna en aning. Det lockar mer publik, vilket faktiskt kan ge större inkomst i det långa loppet. Dessutom är en full stadion en full stadion, medan en halvtom stadion är en... halvtom stadion.

För att summera mitt svar lite tror jag att det är en kombination av alltihopa. Anledningarna är, om man studerar "problemet" noga, faktiskt ganska många att stanna hemma och titta på matchen på TV istället för på plats. Det är faktiskt ett ganska naturligt val för den massan av supportrar som nöjer sig med just det. 

Tomas: Min teori är att ett antal år med uteblivna förväntade resultat (eller infriade, det beror på hur man är funtad) samt en på tok för tidig start av säsongen har gjort att folket flyr arenorna. 

Lägg därtill tillgången på högkvalitativ fotboll från övriga Europa på mängder av sportsbarer, restauranger samt digitalboxutbud så tror jag man är rätt nära målet. Folk vill kanske inte se halvtaskig fotboll och dessutom frysa under tiden helt enkelt? 

Nils: Mycket bra fråga. Jag var grymt besviken på den knapra publiktillströmningen i tisdags, trodde på omkring 18 000 efter den positiva inledningen. Jag tror helt klart att åren av uteblivna resultat spelar in. 

Jag tror dock att det tar längre tid att tappa en publik, än att vinna tillbaka den. Ett par omgångar till med bra resultat och bra spel kommer få folk att lämna sofflocket och ta sig till stadion - lägg sen till lite härligt vårväder, så kan det bli riktigt bra. Men som sagt, jag var mycket förvånad över den blygsamma publiksiffran i tisdags.



Matchen mot Halmstad slutade oavgjord efter en ganska trist tillställning. Anfallsparet Larsson-Mehmeti var sällan inblandade i händelsernas centrum och många vill nu se Ofere från start i nästa match mot Kalmar. Håller du med? 

Simon: Ja. Definitivt. Vi behöver variation i anfallsspelet. Vi behöver Oferes tyngd. 

Tomas: Både ja och nej, jag tycker att det beror på motståndet. 

Larsson känns som en spelare som funkar bäst med en forwardkollega som kan hålla i bollen, alternativt göra sin gubbe och leverera till honom. Mehmeti är en klassisk måltjuv och är fenomenal på att ta tillvara på sina chanser, förlupna bollar inkluderat. Ofere är i mina ögon en klassisk centertank, tung och snabb men med längre accelerationssträcka än Larsson och Mehmeti.

Det är nog inte så enkelt som att bara byta ut en spelare hux flux. Anfallspar, precis som backpar och mittfältare måste lära sig varandras löpningar m.m. Att växla runt för mycket är inte heller det bästa för den mentala aspekten hos spelarna.

Som jag tidigare skrev; jag tycker det beror på motståndet, Har du långsamma tunga spelare i moståndarnas backlinjen så kan hastighet och teknik vara att föredra istället för tyngd. Å andra sidan är jag så Barcelona-indoktrinerad vid det här laget så jag är nog aningens färgad i mitt tänk. 

Nils: Oj, vilken svår fråga. Jag tycker inte att Agon har varit dålig på något sätt. Han jobbar och sliter, och är fantastiskt duktig på att vinna tillbaka bollen högt upp i banan. Han har gjort mål i två av fyra matcher. Jag tycker att han förtjänar fler chanser från start. 

Det som skulle tala för Ofere, är att vi vet vad han och Larsson kan åstadkomma tillsammans i och med höstens målproduktion, och kanske att han kan bidra med mer tyngd och möjligheten att suga tag och låsa fast bollen i anfallszon. Ofere var helt klart en injektion i matchen mot HBK, men vem som passar bäst i matchen mot Kalmar på söndag vågar jag mig inte på att sia om. Det är Rolles beslut. 



Förra säsongen startade Malmö också bra och var obesegrade efter fyra omgångar. Sedan dalade både form och tabellplacering. Hur känner du, oroar tisdagens bleka insats eller ser du det endast som ett nödvändigt kvitto på var lagets lägstanivå ligger?
 

Simon: Om tisdagens match var ett kvitto på lagets lägstanivå så ser det tämligen lovande ut faktiskt. Tisdagens resultat oroar faktiskt mer än själva insatsen, för jag vet att när vi har det på pappret bästa laget på plan har vi förutsättningarna att spela betydligt bättre. 1-1 mot Halmstad är aldrig bättre än 1-1 mot Halmstad, vilket naturligtvis inte är okej på hemmaplan. Jag hoppas, tror och vill att en period av segrar på löpande band inleds nu. Jag tippar på 15 raka poäng. Av 15 möjliga.

Tomas: Oroar mig börjar jag göra om de inte presterat nåt vidare lagom till tabellen vänder. Jag tycker att man som lag måste kunna underprestera, Det som skiljer vinnare från förlorare är att vinnarna vinner även när de underpresterar. 

Nu vet jag ju inte om det verkligen var så att de gjorde det mot Halmstad i tisdags. Att de gör mål och har två stolpträffar indikerar att det mycket väl kan ha skett en höjning av deras lägstanivå.

Nils: Jag oroar mig inte för att vi är på väg in i en negativ trend. Mot HBK gjorde vi en bra och en dålig halvlek. Det var helt klart frustrerande att se hur bra kontroll HBK hade på oss i första, men det berodde främst på att HBK de facto gjorde det bra. De hade ett femmannamittfält som jobbade effektivt med hög press, och framför allt Raskaj och Görlitz var grymt bra. 

Rolle och Pep har förhoppningsvis en bra taktik om andra lag väljer att spela på samma sätt för oss. Jag tror att vi kommer fortsätta plocka poäng och göra bra insatser. 

John Börén2010-04-09 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF