Sammanfattning av Superettans första omgång

Drömstart för Norrköping, medan det blev förlust för Hammarby i den första omgången.

Falkenberg – J-Södra 1-1
Falkenberg spelade oavgjort i premiären mot J-Södra. Falkenberg var det bättre laget under hela matchen, men skärpan i avsluten gjorde att man fick nöja sig med ett oavgjod resultat.

Hemmalaget öppnade matchen piggt och redan i den 3:e minuten var man nära att ta ledningen. Mikael Boman fick på ett bra skott, men målvakten Nuredin Bakiu gjorde en fin räddning. Trots stor dominans och flertal jättelägen, lyckades inte hemmalaget spräcka nollan i den första halvleken.

Istället kom ledningsmålet i den 53:e minuten. Peter Nilsson frispelade Mikael Boman med en fin passning, och Bomans avslut var inte sämre. Elva minuter senare lyckades J-Södra kvittera efter en bra slagen av Kristoffer Fagercrantz. Hemmalaget pressade sedan för ett eventuellt segermål. Chanserna saknades inte, men bollen ville inte in.
Matchen slutade där med oavgjort 1-1.

Landskrona – Degefors 1-0
Det blev seger för Henrik Larsson och hans Landskrona i premiären mot Degerfors på hemmaplan. Matchens enda mål kom redan efter två minuter och det efter en hörna. Tomas Raun slog en bra hörna, där Sebastian Karlslson i borta-målet inte nådde fram på. Karlsson blev nedtryckt av BoIS-spelare och Niklas Nielsen kunde nicka in ledningsmålet för hemmalaget.

Degerfors spelade bra under hela matchen och var lite bättre i den första halvleken. Båda lagen bjöd på bra fotboll och båda lagen ville gå framåt. I den 23.e minuten var Degerfors nära att kvittera. Bollen kom ut till Solberg som sköt från distans. Bollen gick på en BoIS spelare och träffade ribban.
I den andra halvleken lyfte hemmalaget upp spelet och skapade ett par giftiga lägen. Trots det blev det inga fler mål i den här matchen.

Trollhättan – Assyriska 0-0
Hårtsatsande Assyriska fick med sig bara 0-0 från bortamatchen mot Trollhättan. Det var hemmalaget, som var lite bättre under hela matchen. Boyd Mwila var närmast mål i den första halvleken, men hans skott gick strax utanför.
Assyriskas bästa målchans kom i den 66:e minuten. Ceyhun Eris spelade fram en djupledslöpande Assyriska-spelare, som dock sköt utanför. Mot slutet var Boyd Mwila på nytt nära att göra mål, sedan inbytte Viktor Sköld vunnit tillbaka bollen. Boyd snurrade sig igenom försvaret men Magnus Bahne (Matchens Lirare i AFF) hann ut och avvärjde.

Syrianska – Ljungskile 2-0
Syrianska besegrade Ljungskile i premiären på hemmaplan. Matchen började avvaktande, men i den 14:e minuten var hemmalaget nära att ta ledningen. Robert Massi spelade fram Besim Kinic som fick ett jätteläge, men han avslutade utanför.
Den första halvleken slutade mållöst.

Fem minuter in i den andra fick Massi ett friläge, men även han sköt utanför. I den 53:e minuten föll matchens första mål och det var hemmalaget som gjorde den. Denis Velic spelade fram Peter Ijeh som vände och sköt ett välplacerad skott förbi Nobles i målet.
Åtta minuter senare ökade hemmalaget på till 2-0. Den här gången var det Velic som frispelade Besim Kunic. Kunic rundade målvakten och petade in tvåan.
Syrianska hade sedan bra kontroll på matchen och kunde ganska enkelt hålla undan till seger.

Norrköping – Öster 3-0
Norrköping besegrade Öster med klara 3-0 på hemmaplan. Den första halvleken bjöd inte på någon vidare skönspel och få klara målchanser skapades. Det var först efter en halvtimme spel som lagen började få till anfallsspelet. I den 35:e minuten fick Öster en straff, då Alexander Henningsson gick omkul i straffområdet. Oliver Karekezi tog hand om straffen, men hans skott gick högt över.

I slutet av den första halvleken tog hemmalaget ledningen. Ett inlägg nådde fram till Russel Mwafulirwa som fick träff på bollen och rullade in ettan för Norrköping.
Spelet blev bättre i den andra halvleken. Öster började jaga en kvittering, och det blev större ytor även för hemmalaget att spela fotboll på. Inledningen av den andra halvleken bjöd på en del halvchanser för båda lagen.

I den 76:e minuten ökade hemmalaget på till 2-0. Daniel Bamberg slog en frispark och Shepetim Hasani skallade in tvåan.

Bara två minuter senare kom också 3-0. Hasani stal bollen ett par meter in på egen planhalva och vände upp mot Östermålet. Full fart framåt, flankerad av Riki Cakic på högersidan och Christopher Telo på vänstersidan. De hjälpte till att dra isär backlinjen och det utnyttjade Hasani till fullo. Ett antal dribblingar och bortkollrat Österförsvar senare,så serverade han Telo en perfekt passning. Telo tog emot bollen och klappade till stenhårt mot målet. Bollen for över en ånyo chanslös Åkesson och in i mål.
3-0 för Norrköping är exakt det starten som lagen ville och behövde ha inför fortsättningen av årets Superettan.

Örgryte – Väsby 1-1
Örgryte och Väsby delade på poängen i premiären. Matchen började ganska avvaktande till en början. Få klara målchanser skapades i den första halvleken. ÖIS hade ett bra anfall där de utnyttjade sitt intränade bollinnehav där man förflyttade boll mellan lagdelarna, bollen hamnade till slut ut till Alex Pereira som slog in bollen i sidled till Pavel Zavadil som drog på ett hårt skott som flög mot krysset men gästernas målvakt gjorde en kvalificerad räddning.

I matchens 58:e minut kom matchens klart farligaste chans. Det var Väsby som hade bollen till höger och bytte kant, väl inne i straffområdet där bollen hamnade snurrade deras forward Magnus Eriksson bort Björn Anklev och sköt ett lågt, hårt skott som tog i stolpen - på efterföljande retur dunkade Fredrik Holster bollen i ribban men efter det fick Peter Abrahamsson till slut grepp om bollen.

Två minuter efter detta kom nästa chans. En vilt springande Fredrik Holster fick bollen inne i straffområdet och gjordes ner av Tommy von Brömsen och dagens domare Jim Petersson tvekade inte och blåste straff. Magnus Eriksson gick fram och sköt den till vänster medans Abrahamsson gick till höger och därmed hade bortalaget tagit ledningen på Gamla Ullevi.

ÖIS kämpade och tryckte på i hopp om att få till en kvittering och satsade allt framåt. Och till slut kom kvitteringen. På en retur efter en hörna som han själv skapade, klev Markus Anderberg fram och tryckte in bollen i den 90:e matchminuten via en försvarare.
1-1 blev slutresultatet i den här matchen.

Sundsvall – Brage 2-1
Det blev seger för Sundsvall i premiären mot nykomligen Brage. Segern satt docj hårt inne. Brage var på väg att ta med sig en poäng, men när fyra minuter var kvar av matchen avgjorde hemmalaget. Första halvleken var ingen höjdare och chanserna lyste med sin frånvaro. I den andra halvleken tog hemmalaget tag i matchen, men det krävdes en bjudning för att nollan skulle spräckas.
I den 61:a minuten slog Brages målvakt en passning rakt på Azziz Corr Nyang som chippade bollen mot mål. Gerhard Andersson som vaktade målet lyckades rädda, men på returen höll sig Ari Skulason framme och slog in returen.
Brage kom dock tillbaka och kvitterade i den 77:e minuten genom Johan Eklund, som nickade in kvittering.
Med fyra minuter kvar av matchen avgjorde hemmalaget genom Nuri Mustafi och alla tre poängen stannade i Sundsvall.

Ängelholm – Hammarby 3-2
Hammarby åkte lite överraskande på förlust i sin första match i Superettan. Det började så bra för bortalaget med 0–1 på en snygg genomlöpning av Linus Hallenius. Men utan att ha skjutit ett skott på mål kvitterade Ängelholm genom ett sjävlmål av Hammabry.
Linus Hallenius såg sedan till att ge Hammarby ledningen igen. Men det skulle inte räcka. Inhopparen Patrik Larsson kvitterade till 2–2 första gången han rörde bollen. David Bennhage gav sedan hemmalaget ledningen med ett riktigt klassmål. Ängelholm hade sedan bud på 4–2 i slutminuterna, men 3–2 stod sig.