Himmelrikets Favorit i maj: Han fick ställa in i sista minuten

Himmelrikets Favorit i maj: Han fick ställa in i sista minuten

Himmelrikets redaktion har sagt sitt och röstat fram maj månads bästa spelare. I april var han inte ens ordinarie i laget, så man kan lugnt påstå att det har gått undan för den här Lunda-killen.

Det är på sin plats att berätta hur det går till när redaktionen röstar. Varje red-medlem lägger sin röst på en huvudkandidat samt en reserv. Ifall två eller fler spelare får lika många röster kommer "reserverna" till användning. För ovanlighetens skull hände just detta den här månaden: Ivo Pekalski och Wilton Figueiredo hamnade på 4 röster vardera. Men där Ivo fick 4 stycken reservröster fick Wilton endast 1. Därför vann Ivo titeln Himmelrikets Favorit i maj.

Grattis Ivo!
– Tack så mycket.

Klassisk sportfråga, hur känns det?
– Det är skitkul faktiskt. Alltid roligt att få positiv feedback, det värmer.

Fram till matchen mot Djurgården i slutet av april satt du på bänken, och det blev som bäst inhopp. Då blev Wilton avstängd och du bildade innermittfält tillsammans med Robert Åhman Persson. Du tog chansen när den dök upp, eller hur?
– Ja, det kan man verkligen säga att jag gjorde. Redan innan det tycker jag att jag gjorde bra ifrån mig i inhoppen, men det var riktigt kul att få chansen från start.

När Wilton var tillbaka i matchen därpå var det Robert som fick sätta sig på bänken.
– Ja, det blev så. Det känns väldigt bra att Rolle gav mig fortsatt förtroende efter första matchen, det är jag tacksam för. Det känns som om det var viktigt att få det förtroendet för att kunna fortsätta växa.

Har det gått fort tycker du?
– Från att ha inte fått spela så mycket överhuvudtaget till att spela väldigt mycket har det gått fort. Innan var det ju bara i U21-laget och de matcherna är typ en gång i månaden. Sen när jag fick spela med förstalaget blev det fem matcher på 13 dagar. Det var en ganska stor omställning.

Du är förhållandevis ny i MFF, om inte annat i startelvan. Kan du beskriva dig själv som spelare för dem som inte ser så många matcher?
– Jag ser mig själv som en tvåvägsspelare som gärna är med i uppspelsfasen. Helst vill jag vara med och styra och sätta tempot. Nu har jag befunnit mig lite längre ner i banan för att balansera upp Wilton, men jag upplever det som en av mina styrkor att vara med framåt också.

Du ser alltid väldigt lugn ut när du spelar.
– Jag förstår vad du menar. Det är en av mina kvaliteter, tycker jag. Jag är ganska lugn med bollen och vet oftast vad jag ska göra med den. Det är något som man bygger upp när man känner förtroendet från sidan.

En som röstade på dig gav motiveringen ”MFF har nu fått den spelmotor som vi har saknat sen Jonas Thern gick till Benfica 1989”.
– Det var inte dåligt att bli jämförd med en sån stor spelare. Han är en MFF-legendar och har varit ute överallt i Europa. Även om jag inte sett honom särskilt mycket så är det klart att Thern är en stor spelare, och självfallet är det trevligt att bli jämförd med honom. Men jag hoppas också att jag har en egen personlig stil.

Vill du kommentera din egen insats i de allsvenska matcherna här i maj? Om vi börjar med Trelleborg hemma.
– Där kände jag att vi dominerade matchen från början i stort sett. Jag var delaktig i spelet och hade mycket boll. Vi fick ett tidigt mål som gjorde att vi kunde spela avslappnat och göra det vi är bra på. Jag fick stora ytor att behandla bollen på. Jag är nöjd med den matchen.

Elfsborg borta.
– Det är nog den tuffaste matchen som jag har spelat. De satte stor press från början och anföll med mycket folk i första halvlek. Vi hade lite svårt att reda ut situationerna och kände att elfsborgarna var väldigt aggressiva. Det blev mycket defensivt arbete och mycket löpande för min del. Men jag tycker det var en bra match och det är sådana som är utvecklande som spelare.

Åtvidaberg hemma.
– Det är nog den matchen där jag har haft mest boll. Jag gjorde det bra defensivt och fördelade rätt bra framåt. Det var en väldigt skön match att spela. Och det var en viktig match efter att vi hade tappat poäng i slutminuterna uppe i Borås, så det var bra att vi vann där. Framför allt sättet som vi gjorde det på.

Mjällby borta.
– För egen tycker jag det gick helt okey. Jag försökte få tag i bollen och styra och fördela, men vi gav bort första halvlek. Vi slarvade där. Sen lyfter vi oss i andra halvlek, men kommer inte riktigt till på slutet av matchen. Det var synd.

BP hemma.
– Jag är nöjd med den. Jag klarade av det bra defensivt och att hålla bollen. Hela laget lyfte sig efter förlusten mot Mjällby och vi gick stärkta ur BP-matchen med en seger.

Du är från Lund och kom via Landskrona Bois förra säsongen till MFF. Var det en lagom väg att gå?
– Det har visat sig nu att det var ett bra beslut jag tog då i och med att jag hade störst chans att få spela A-lagsfotboll i Landskrona. Jag tror också att det gav mig lite trygghet och, som du påpekade, att jag har blivit lugnare med bollen än vad jag var för två år sen. Tiden i Landskrona hjälpte mig mycket, vill jag påstå.

Visade MFF något intresse för dig innan du valde att gå dit?
– Jag var i Malmö som sommarproffs och var även med på en turnering tillsammans med P90-laget i Tyskland när jag var runt 12-13 år. Intresset fanns redan då, men det blev inget.

Du avskräcktes inte av alla namnkunniga mittfältare som fanns i laget när MFF ville värva dig?
– Det är klart att det är många bra spelare. Samtidigt kände jag att jag hade varit i Bois ett tag och när de ville förlänga tänkte jag att jag behöver ta ytterligare ett steg, gå upp en nivå och spela med och mot bättre spelare för utvecklas ytterligare. Konkurrensen i MFF visste jag om men det gäller att tro på sig själv.

I de sista matcherna såg laget tröttare ut tycker jag. Fast du verkade fortfarande pigg. Håller du med?
– Det har känts bra faktiskt. När det var som mest intensivt matchande, när vi hade 5 matcher på 13 dagar, kände jag i den sista matchen att det var tungt. Även om det gick bra för mig kändes kroppen lite tröttare än vanligt dagarna innan och efter. Samtidigt är det inte konstigt, då jag inte hade spelat så här mycket tidigare. Nu på slutet har jag tvärtom känt mig väldigt stark, bortsett från Syrianska i cupen där jag sista halvtimmen kände mig oerhört sliten.

Är det tyngst för huvudet eller kroppen?
– Det är nog kroppen, dagarna innan en match. Men när man väl går ut på planen är det inga problem att ställa om. När domaren blåser igång är det som om all trötthet försvinner.

Nu är det semester fram till nästa måndag. Skönt förstår jag.
– Mycket.

Ska du göra något speciellt?
– Jag har kollat på sista-minuten-resor, men får se om det blir något av det i och med att kompisar jobbar eller pluggar. Annars blir det till att njuta av ledigheten med familjen och vännerna, kanske blir det en tripp till Stockholm. Det spelar inte så stor roll vad som händer, huvudsaken är att få ladda batterierna och vara redo när vi drar igång igen.

För guldjakten?
– Absolut. Vi ska göra allt för att ta hand om helsingborgarna.

Än en gång grattis, Ivo!
– Tack så mycket. Det är jättekul att få ett sånt här erkännande.

****************

Intervjun gjordes en dag innan Ivo blev inkallad till den svenska U21-truppen och de två kvalmatcherna mot Israel och Montenegro. Han behöver således inte fundera så mycket längre på sista-minuten-resor, eller om en nöjestripp till Stockholm vore att föredra. It´s all taken care of, som amerikanarna uttrycker det.

**********************

Spelare (och antal röster):

Ivo Pekalski (4)
Wilton Figueiredo (4)
Johan Dahlin (2)
Daniel Larsson (2)
Pontus Jansson (1)

Magnus Johansson2010-06-01 09:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?