Sammanfattning av Superettan 9:e omgången

Hammarby tog en efterlängtad seger. Norrköping vände 1-2 till 3-2 i seriefinalen mot Syrianska

J-Södra – Öster 4-3
J-Södra tog sin andra raka seger när man på hemmaplan besegrade Öster i en mycket underhållande match. Hemmalaget fick en bra start på matchen. Redan i den 2:a minuten tog man ledningen genom Patrik Redo, som slog in en retur på Kristoffer Fagercrantzs skott. Fagercrantz spelade fram Pär Cederqvist som satte dit tvåan i den 9:e minuten. Fagercrantz var inblandad i mycket under den första halvleken. I den 38:e minuten ökade han på till 3-0, och då såg det ur som att hemmalaget redan avgjort matchen. I den andra halvleken bytte Andreas Ottosson, tränare i Öster, taktik till en 4-3-3, och det visade sig ge utdelning. Den första reduceringen kom till i den 63:e minuten, när inbytte Oliver Karekezi hugger på en retur som Bakiu tvingas släppa.
Och både 3-2 och 3-3 skulle komma. Det första genom duktige Smajlovic innan inhopparen Katenda kunde sätta dit kvitteringen. 3-3 var alltså ställningen med 12 minuter kvar att spela.
Det var en match med mängder av målchanser i båda riktningar, men Fagercrantz skulle till slut få sista ordet. Det var via en frispark som det matchavgörande målet kom till. Frisparken från vänsterkanten missar precis Cederqvists huvud, men borrade sig ändå nesligt in i målvaktens bortre hörn och 4-3 var ett faktum.

Sundsvall– Örgryte 2-1
Sundsvall besegrade Örgryte i toppmöte på hemmaplan. Båda lagen inledde matchen avvaktande under första kvarten. Därefter tog hemmalaget i taktpinnen, och i den 22:a minuten kom även ledningsmålet. Efter fint förarbete av Wallerstedt och Forsberg, som avslutades av att Foppa smekte iväg bollen ända fram till bortre stolpen och till Ari Skúlason, som i fritt läge nära målet, tog emot bollen och placerade in bollen intill målvaktens högra stolpe.
Gästerna Örgryte hade inte mycket i den första halvleken och kvitteringsmålet kom lite överraskande. Hemmalaget gav bort en hörna och Pavel Zavadil snappade upp den efterföljande undanresningen. Pavel lyfte in bollen med fel fot (vänstern) mot spelarna som dröjt sig kvar efter hörnan. Hannes i hemmalaget nickade iväg inlägget men inte bättre än att det hamnade hos en helt fri Öisare i form av brassen Alex. Han formligen dunkade upp bollen i närmsta krysset bakom Tommy Naurin.
Gästerna började klart bäst i den nya halvleken. Hemmalagets spelare hade ytterst svårt att hitta rätt med passningarna och det var ofta som Sebastian Johansson och Pavel Zavadil kunde bryta högt upp i banan och slå farliga passningar framåt. Öis hade en boll i ribban efter ca 60 minuter efter ett inlägg från vänster.
I den 79 minuten kom segermålet. En fint slagen hörna av Silfver nickades i helt fritt läge av Fredric Jonson, mot ett givet mål. Men Abrahamsson räddade mycket skickligt. Returen kunde dock inte den lovande målvakten stoppa. Bollen rullade lockande ut mot skottvillige Ari Skúlason, som sköt lågt, via målvakten, och in i mål till 2-1.

Assyriska – Ljungskile 0-0
Assyriska besegrade Ljungskile och där med hängde laget på toppstriden. I första halvlek började Assyriska bäst, men när det inte gav utdelning tappade laget något och Ljungskile kämpade sig in i matchen. Därför var Assyriskas ledningsmål efter knappt en halvtimmes spel - ett hårt pressat långskott ac Ceyhun Eris som gick in via stolproten - inte helt logiskt i det läget. Assyriska tog över totalt efter målet och skapade flera fina lägen under den sista kvarten av första halvlek. Den bästa kom på stopptid, då Haris Laitinen träffade stolpen efter en snygg framspelning av Ceyhun Eris.
Sex minuter in i den andra halvleken ökade hemmalaget på sin ledning, när Eddie Moussa kom fri med målvakten och kyligt lyfte in tvåan för hemmalaget. Nästan direkt efter målet hade Ljungskile en stolpträff och bortalaget jobbade sig in i matchen mer och mer. Örebrolånet Erik Nilssons reducering till 2-1 kom i den 69:e minuten, men hemmalaget hade sedan god kontroll på matchen och höll hela vägen.

Brage – Degerfors 1-1
Brage och Degerfors delade på poängen i nykomlingmötet. Degerfors hade några hyfsade chanser i inledningen, medan det dröjde länge innan Daniel Åkervall sköt Brages första skott mot mål, men det gick utanför. Åkervall höll sig dock framme i den 36:e minuten, då han snappade upp en djupledsboll, tog sig förbi målvakten och rullade in bollen i öppet mål. Målet kom som en blixt från klar himmel och än en gång visade Brage upp sin imponerande effektivitet.
I den andra halvleken tryckte Degerfors på för en kvittering. Brage blev allt mer tillbakapressade och hade inte mycket att komma med i anfallsväg. Degerfors gjorde det bra och var steget före i de flesta närkamper, så Brage fick aldrig en lugn stund.
Kvitteringen kom allt närmare ju längre matchen led och gästerna saknade inte chanser. De hade inte mindre än tre bollar i ribban. Två av de chanser var särskilt farliga, först ett skott från nära håll efter inlägg och lite senare en lobb över Gerhard Andersson men bollen tog i ribbans underkant.
Efter en av alla oräkneliga frisparkar kom till slut kvitteringen. I ett ypperligt läge, mitt framför målet någon meter utanför straffområdet, sköt Degerfors in bollen efter marken. Den tog på både hemma- och bortaspelare och ställde Gerhard Andersson som inte hann reagera.

Hammaby – Väsby 2-0
Hammarby tog en efterlängad seger, när man på hemmaplan besegrade Väsby. Hammarby fick drömstart och tog ledningen i matchen redan i den 3:e minuten. Linus Hallenius levererade igen och gjorde sitt sjunde mål på åtta matcher. Hammarby var klart det bättre laget under första delen av den första halvleken. Väsby jobbade sig in i matchen sista kvarten, och laget skapade ett par farligheter. I den andra halvleken hade hemmalaget full kontroll på matchen, och vid flera tillfälen hade man läge att göra både två och tre noll. Matchen avgjordes helt i den 89:e minuten då Petter Furuseth sköt in tvåan för Bajen.

Norrköping – Syrianska 3-2
Norrköping vände underläge på hemmaplan och besegrade Syrianska i seriefinalen. Det var en underhållande match som publiken bjöds på. Hemmalaget tog ledningen i den 34:e minuten. Daniel Bamberg spelade fram Armin Tankovic som satte dit ettan. Bara tre minuter senare kvitterade bortalaget genom Rabi Elia. 1-1 stod sig halvleke ut. Den andra halvleken var en jömn historia och nästa mål kom i den 85:e minuten. Kutshi Kanga gav Syrianska ledningen i matchen, och då var det inte många som trodde på en IFK-seger. Bara tre minuter efter Syrianskas ledningsmål, kvitterade Christopher Telo för hemmalaget. Efter det jagade Norrköping ett seger mål, och den kom i den 94:e minuten. Christopher Telo spelade fram Russell Mwafulirwa som sköt Norrköping till en seger.

Ängelholm – Falkenberg 1-1
Falkenberg såg länge ut att gå mot en seger, men hemmalaget lyckades kvittera i den 85:e minuten. Några mål blev det inte i den första halvleken. I den 49:e minuten tog Falkenberg ledningen i matchen genom Tobias Nilsson. Antonio Rojas räddade dock en poäng för Ängelholm med sitt mål i den 85:e minuten.

Trollhättan – Landskrona 0-2
Landskrona tog en ganska enkel seger på bortaplan mot Trollhättan. BoIS var det bättre laget i den första halvleken. Landskrona tog ledningen i den 10:e minuten efter ett snabbt anfall. Bollen gick ut till Fredrik Karlsson som spelade in den framför mål. Där dök Fredrik Olsson upp, och tråklade in bollen i mål. Med två minuter kvar av den första halvleken gjorde Olsson sin och BoIS andra mål i matchen. I den andra halvleken blev spelet sämre. Landskrona kontrollerade matchen, och segern var aldrig hotad.