Sommarserie - Var tog de vägen - 2008

Sommarserie - Var tog de vägen - 2008

Sommarserien fortsätter och nu tittar Himmelriket på spelarna som försvann under 2008.

Vi kommer att titta på alla spelare som lämnat oss under 2000-talet och dessutom spelat minst en tävlingsmatch (detta av rent praktiska skäl).
I serien kommer vi försöka reda ut hur det gick i MFF, och var spelaren sedan tog vägen.

Först ut i serien är spelarna som lämnade under eller efter säsongen 2009, och sedan fortsätter vi hela vägen ner till 2000. Eftersom vi börjar i slutet finns det av naturliga skäl inte så mycket att rapportera om vad gäller vad som hänt efter tiden i MFF.
Betygsskalan är, givetvis, högst subjektiv och grundar sig på en skala 1-10 där 10 är fullständigt fantastisk, 5 fullständigt godkänd och 1 fullständigt miserabel.



Namn: Ola Toivonen
Period i MFF: 2007-2008
A-lagsmatcher (mål): 70 (21)
Hur gick det i MFF:
MFF vann Toivonen i kamp med de flesta allsvenska klubbarna, som ville ha den degerforsfostrade anfallaren. Ola hade varit en av seriens mest intressanta spelare trots att Örgryte åkte ur och förväntningarna i Malmö var skyhöga. En säsong in på sejouren var det inte lika goda vitsord till den långe Toivonen, som i mångt och mycket köptes in som ersättare till Jari Litmanen. Toivonen hade svårt att imponera och i princip det enda man minns från debutåret är hans segermål på Olympia.
Säsong 2 blev dock annorlunda - Ola växte något enormt och gick från en medioker spelare till en av seriens absolut bästa. Han hittade rätt som en något släpande anfallare bakom Edward Ofere och hans briljanta år gjorde att vi tyvärr inte hade en chans att behålla honom i laget.
Betyg på tiden i MFF: 8,5
Vad hände sedan: Flyttade till PSV Eindhoven och även om det inte hela tiden varit en dans på rosor i Holland, utan även en del bänknötande, har han utvecklats på ett bra sätt och spelade från start när Sverige mötte Bosnien nyligen.

Namn: Daniel Sliper
Period i MFF: 2003-2008
A-lagsmatcher (mål): 9 (2)
Hur gick det i MFF:
Daniel Sliper sågs länge som en av de mest lovande ungdomarna i Malmö, och mittfältaren såg ut att ha en god möjlighet att slå sig in i A-laget när han fick bra matchträning i Superettan med framförallt Bunkeflo.
Varken Sören Åkeby eller Roland Nilsson tyckte dock att Sliper var tillräckligt bra för MFF och därför släpptes han efter säsongen 2008 till GIF Sundsvall efter att bara ha gjort en match i Allsvenskan (då under Tom Prahl).
Betyg på tiden i MFF: 2,5
Vad hände sedan: Flyttade till Åkeby i Sundsvall och har där varit en av lagets absolut bästa mittfältare. Gjorde under fjolåret åtta mål och hoppas i år kunna höja sitt spela ytterligare för att få spela i Allsvenskan nästa år - då han fyller 24.

Namn: Daniel Theorin
Period i MFF: 2007-2008
A-lagsmatcher (mål): 11
Hur gick det i MFF:
Malmö plockade in "Theo" från Norge för att lösa problemen i backlinjen som MFF hade mest hela tiden under Sören Åkeby. Han fick göra ett inhopp i premiären mot Elfsborg när Jimmy Dixon utsattes för ett mordförsök av Daniel Alexandersson, men trots att Theorin gjorde en godkänd debut blev det hans enda framträdande i Allsvenskan för Malmö. Flyttade sommaren 2008 till nordligare breddgrader efter en i princip helt intetsägande period i Malmö - Hur bra han var vet vi egentligen ingenting om efter Anders Andersson gjorde storsuccé som mittback och bildade ett av seriens bästa mittbackspar tillsammans med Jimmy Dixon.
Betyg på tiden i MFF: 2
Vad hände sedan: Hamnade i Gefle och har där varit i princip given i startelvan från dag ett. Håller bra allsvensk klass i den numera inte alls ljusblå tröjan.

Namn: Anders Andersson
Period i MFF: 2005-2008
A-lagsmatcher (mål): 305 (50)
Hur gick det i MFF:
När Anders vände hem var det många som hoppades att han skulle kunna bli vår nye härförare på mittfältet. Tillsammans med Daniel Andersson skulle han utgöra ett innermittfält av internationellt snitt. Så blev det inte.
Dubbel-Anders hade svårt att göra riktigt bra i från sig på mittfältet och det var först när Sören Åkeby flyttade ner honom i backlinjen kände vi igen vår lille favorit. AA var en dundersuccé som mittback och visade upp en enorm spelförståelse blandat med en grym spänst, vilket gjorde honom till ett utmärkt komplement till det dyra köpet Jimmy Dixon. 2008 förstördes dock av en allvarlig skada som uppstod på försäsongen och drog igång debatten om det inte borde vara krav på att ha benskydd även på träningar.
Betyg på tiden i MFF: 6,5
Vad hände sedan: Efter skadeåret 2008 ville inte Rolle Nilsson satsa på veteranen, som därmed fick hänga upp skorna. Är dock det närmaste MFF kommer en VM-spelare i år då han jobbar som expert på TV4. Anders representerar oss där på ett gott sätt och han är fortfarande en favorit för många av oss.

Namn: Mike Jensen
Period i MFF: 2008
A-lagsmatcher (mål): 11
Hur gick det i MFF:
Skulle vara en spelskicklig innermittfältare som plockades in på lån från Bröndby, men även om "Fisse-Micke" inte gjorde miserabelt i från sig i MFF kändes värvningen mycket märklig då Rolle inte verkade hitta någon bra position till den unge dansken. Blev framförallt märklig då vi gjorde klart med Ricky Kruys i ungefär samma veva. Det blev aldrig aktuellt att försöka köpa loss Jensen.
Betyg på tiden i MFF: 3.5
Vad hände sedan: Återvände till Bröndby där han visat upp en betydligt bättre sida än i MFF. Startade till exempel den gångna säsongen 29 matcher för BIF - endast två utespelare i laget startade fler matcher. Var dessutom råast i laget med åtta varningar. Bröndby slutade trea i tabellen.

Namn: Christian Järdler
Period i MFF: 2006-2008
A-lagsmatcher (mål): 75 (3)
Hur gick det i MFF:
Järdler kom till MFF för att ersätta den flyktade Joseph Elanga, och trots hans bakgrund som HIF-spelare var det mycket som talade för honom. Han var relativt ung, offensivt lagd och varit på gränsen till landslaget - potentialen fanns där helt klart.
Det började också positivt, men den 17 april 2006 förändrades allt. Raoul Kouakou svarade för en av tidernas mest sanslösa halvlekar då han dels gjorde självmål och dels skallade Järdler så pass allvarligt att vänsterbackens okben skadades allvarligt. Kouakou skall givetvis inte lastas för Järdlers uteblivna framgångar i MFF, men det kändes som att den skadan stoppade mycket. När han sen kom tillbaka på allvar började Behrang Safari imponera som ytterback och Järdler gjorde aldrig något större intryck i MFF - även om man väl dock inte heller kan säga att han var dålig.
Betyg på tiden i MFF: 5
Vad hände sedan: Flyttade 2009 till Halmstad där han skulle förpassa Offsidekrönikören "Texas" Johansson till historien, men Järdlers första säsong var ingen större hit, även om han fick mer speltid i startelvan än i MFF. I år har han dock varit mer bofast och kanske är 28-åringen på väg tillbaka mot formen han visade i Helsingborg.


Namn: Johan Andersson
Period i MFF: 2007-2008
A-lagsmatcher (mål): 11 (2)
Hur gick det i MFF:
Värvades till MFF lite på chans från Landskrona BoIS. Han var billig och MFF:s förhoppning var att han skulle börja leva upp till sin talang och hålla sig undan skadorna. Tyvärr blev det i princip så att vare sig hans fysiska eller psykiska tillstånd passade i MFF. Johan visade praktiskt taget ingenting på matcherna och verkade inte ha allt som krävs för att lyckas på Malmö Stadion - talangen att spela fotboll fanns där, men det räcker inte alltid.
Betyg på tiden i MFF: 3
Vad hände sedan: Flyttade till norska Stabaek där han verkade passa bättre. Debuterade på sin nya hemmaplan med att göra två mål och vann ligaguld första säsongen. Har dock fortfarande vissa problem med skador och fick också en klassisk sågning av förbundskaptensduon Lagerbäck/Andersson "Han är inte utanför landslaget för att vi inte sett honom utan för att vi har just det" (citat från minnet).


Namn: Behrang Safari
Period i MFF: 2001-2008
A-lagsmatcher (mål): 110 (14)
Hur gick det i MFF:
Efter att ha testats i de flesta offensiva roller lossnade allt för Safari när han sattes ner som vänsterback. Under 2006 var Safari fortfarande en spelare som främst nyttjades i offensiva sammanhang - ofta som vänsterytter. 2007 bestämde sig dock Sören Åkeby för att Safari skulle flyttas ner i banan, och vilken succé det blev.
Safari, som debuterade i A-laget 2004, växte snabbt ut som en "modern" ytterback som fyllde luckan vi haft på positionen sedan Elangas dagar. Stark, snabb och med ett mycket bra bollsinne gav Safari oss en vänsterback vi åter kunde känna oss riktigt stolta över. Den starka säsongen gjorde att han dels fick debutera i landslaget under 2008 och dels fick ett utlandskontrakt med Basel.
Safari hade ett utgående kontrakt och Malmö kunde inte göra mycket annat än att tacka för tiden och ta emot en mindre övergångssumma när Safari lämnade.
Extra plus till Safari för att han förmodligen haft det coolaste namnet av våra etablerade spelare under decenniet.
Betyg på tiden i MFF: 7
Vad hände sedan: Basel värvade Safari, som har fortsatt utvecklas och han är numera tämligen given i landslagstruppen. Har under tiden i Schweiz även fått chansen i Champions League, och nu i sommar har det ryktats att den skotska storklubben Celtic visat intresse.

Namn: Jonatan Johansson
Period i MFF: 2006-2008
A-lagsmatcher (mål): 71 (30)
Hur gick det i MFF:
Sällan har en spelare varit en lika stor succé som JJ var från dag nummer ett. Tillsammans med Junior bildade den finske anfallaren ett anfallspar som spred skräck i Allsvenskan och som fick oss att minnas Ijeh/Skoog. Tyvärr kunde duon dock inte följa upp succén under 2007 och Sören Åkeby fick allt svårare att hitta en lämplig konstellation på topp, vilket bland annat ledde till att Junior och JJ hamnade i kantroller under vissa perioder.
Även om Jonatan bara gjorde ett mål mer under 2007 och 2008 tillsammans än under 2006 (då han bara spelade halva säsongen) var han även under de två sista säsongerna en väldigt nyttig spelare som alltid slet oerhört och betydde mycket för offensiven.
Var en stor målskytt i MFF under en begränsad period, men under hela sejouren i klubben var han en spelare av mycket hög allsvensk klass.
Betyg på tiden i MFF: 7
Vad hände sedan: Flyttade efter 2008 tillbaka till Skottland, där han tidigare firat stora triumfer i Glasgow Rangers. Skrev på ett kontrakt över 1.5 år för Hibernian, men hade mycket svårt att ta en plats och släpptes från kontraktet efter ett halvår. Skrev därefter på ett kortidskontrakt med St. Johnstone där han återigen hittade målet, men ändå inte kunde förmå dem att förlänga hans vistelse och efter blott sex matcher lämnade han klubben och flyttade hem till Finland.
Spelar sedan årsskiftet i TPS och har där visat att han fortfarande håller för att göra mål - åtminstone i den finska ligan.


Text: Ulf "Raulolle" Nilsson
Research: Magnus Johansson, Ulf "Raulolle" Nilsson

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2010-06-17 08:06:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?