FAQ - frågor och svar om DIF:s nya arena

FAQ - frågor och svar om DIF:s nya arena

Här är en FAQ som kommer att uppdateras allt eftersom, där tanken är att du enkelt ska kunna ta argument och ha svar på de frågor som meningsmotståndare kommer med i kommentarer, på bloggar och vid kaffeautomater. Fler frågor & svar dyker upp i takt med att de ställs.

Var ska arenan ligga?
På nuvarande Östermalms IP. Den kommer inte att ta några nya markytor i anspråk.

Vem ska betala för arenan?
Djurgården Fotboll finansierar själva arenabygget, bland annat genom privata finansiärer. Byggbudgeten är beräknad till 425 miljoner SEK. Bygget av Djurgårdsarenan kommer inte att belasta Stockholm stads budget.

Så skattebetalarna behöver inte betala en enda krona?
Rivningen av Östermalms IP kostar en del, men i sammanhanget en mycket liten summa. Sett till de skatteintäkter som den nya arenan kommer generera är detta en vinstaffär för alla stockholmare.

Vad kostar rivningen av ÖIP, på ett ungefär?
Någon exakt summa finns inte idag men den är i sammanhanget mycket liten. Konstgräset och rören går att flytta till andra platser så dessa pengar är inte bortkastade, t.ex. kan konstgräset flyttas till Hjorthagen. Staden betalar ett arrende på marken men det gör de å andra sidan redan idag.

Vad vill DIF ha av Stockholms stad?
Att staden upplåter marken där arenan ska byggas, nuvarande Östermalms IP. Helt enligt de borgerligas vallöfte inför valet 2006 där man lovade mark till en arena för Djurgårdens IF.

Förlorar stan inte pengar på att skänka bort marken för ÖIP till DIF?
De pengar staden förlorar är de som plöjts ner i upprustningen av ÖIP, dessa pengar tas snabbt igen med de skatteintäkter arenan ger. Dessutom skapas det flera arbetstillfällen i området. Staden äger inte marken (det gör Kungen), och marken kan inte användas till annat än idrott och rekreation. Det är alltså inte tal om mark som går att tjäna pengar på kommersiellt, annat om där byggdes en modern fotbollsarena.

Kungliga Djurgårdsförvaltningen (KDF), som förvaltar marken, har tidigare sagt nej. Har detta förändrats?
KDF har haft regelbundna möten med representanter från DIF och sagt att de inte motsätter sig våra planer.

De andra idrotterna då?
Bygget av en ny idrottspark och arena kommer skapa möjlighet för ännu fler att utöva idrott i området. Detta är ett kliv framåt för alla inblandade. Till exempel kommer det tillkomma nya konstgräsplaner på Storängsbotten som skapar mer utrymme för alla som vill idrotta. Stadion frigörs och friidrottare och andra får fler möjligheter att träna och tävla.

En skridskobana för tävlingsåkning går väl inte att bygga på stadion?
Idrottsförvaltningen har tagit fram ritningar och gjort beräkningar på detta och säger att det går alldeles utmärkt att bygga en tävlingsbana för skridskor på Stockholms Stadion.

Varför kan inte DIF spela på Stockholmsarenan?
Stockholmsarenan kommer bli en fantastisk arena för internationella arrangemang, konserter och annat. Men för Djurgårdens IF:s behov är den inte anpassad och DIF väljer därför att söka andra alternativ. Framför allt är det ekonomiskt ofördelaktigt för Djurgården att hyra in sig på Stockholmsarenan. DIF har gjort klart för Stockholms stad sedan länge att Stockholmsarenan aldrig var ett alternativ. Detsamma gäller Swedbankarenan i Solna.

Men i Rom och Milano kan de ju dela arena, varför inte i Stockholm?
Roma/Lazio och Milan/Inter letar alla aktivt efter möjligheter att bygga nya arenor - de förlorar på att dela. Liknande exempel har vi sett i stockholmshockeyn där tanken var att stockholmslagen skulle dela på Globen. Idag är ett av lagen borta, ett är på ruinens brant och ett gör svagt resultat trots finalspel. Det spelas idag väldigt lite hockey i Globen.

Kommer området nu invaderas av huliganer?
Precis som tidigare kommer antalet ordningsstörningar i samband med Djurgårdsmatcher att vara väldigt få. Den nya arenan är dessutom bättre anpassad för att handskas med stora grupper av fotbollspublik och kommer underlätta för arrangörer, polis och supportrar.

Men supportrar bråkar och förstör, varför ska de få en egen arena?
Arenan är till för även de som inte förstör och som faktiskt är i en stor majoritet. Faktum är att det är väldigt lite bråk och förstörelse i samband med matcher på Stockholms Stadion.
Med den nya arenan kommer Djurgårdens hyllade projekt Djurgårdsandan få ännu bättre möjlighet att arbeta med sociala frågor i hela Stockholm. Till exempel att låta supportrar som hamnat snett arbeta och få en chans att komma till bukt med sina problem, till att bedriva "Drive in-fotboll" i förorter som Tensta och Botkyrka. Med den nya arenan kan Djurgårdens IF fortsätta vara ett föregångsexempel på hur en fotbollsförening aktivt arbetar för att förbättra situationen för barn och ungdomar i sin stad.

På vilket sätt är arenan miljövänlig?
Arenan är bilfri, vilket betyder att man inte kommer att bygga stora parkeringar nära arenan. Istället vill man få supportrarna att i stor utsträckning åka kollektivt till arenan. Arenan kommer att byggas med grönt tak för att maximera de spridningsvägar och gröna kilar som är viktiga för djurliv i nationalstadsparken. Arenan kommer att öka antalet gröna ytor i området och integrera arenan i dess omgivning. Dessutom byggs arenan energisnål i linje med nya Djurgårdsstaden.

Kommer arenan inkräkta på områdets utseende?
Djurgården har lärt sig av misstagen med planerna på Storängsbotten för några år sedan. Den nya arenan kommer vara lägre än den befintliga trädgränsen och anpassas för att smälta in i omgivningen på ett naturligt sätt. Kungliga Djurgårdsförvaltningen, som förvaltar marken, är nöjda med Djurgårdens planer för området.

Är det någon större infrastruktursatsning att tala om nu när arenan är planerad till ÖIP samt är tänkt som "miljöarena" med allt vad det innebär med mindre bilar o.s.v.?
Biltrafiken på Lidingövägen kommer minska ändå tack vara Norra länken. De som väljer att åka kollektivt får möjligheten att använda tre tunnelbanestationer (Stadion, Tekniska Högskolan och Gärdet) och två olika linjer istället för som idag en. Det underlättar kollektivresandet. Dessutom kommer Cityspårvägen sannolikt att dras till Ropsten och ge ytterligare alternativ till kollektivresande.

Varför just den här storleken? Är den inte för liten för exempelvis derbyn?
Arenans storlek beror på flera faktorer. Dels att den måste passa in på den befintliga ytan på Östermalms IP, och skulle den bli högre skulle den vara högre än träden runt omkring vilket inte uppskattas av KDF. Dels är det en kostnadsfråga, en större arena blir dyrare. Kanske viktigast - arenans storlek är baserad på Djurgårdens publiksnitt i både ett kort och långt perspektiv. Då är den nuvarande storleken den som passar bäst baserat på dessa faktorer.

Vad kostar Östermalms IP Stockholms stad idag?
Stockholms Stad betalar ett arende på marken på ungefär 1Mkr/år. Dessutom har ÖIP ju kostat en hel del med tanke på att idrottsplatsen har rustats upp. 100 miljoner är en siffra som idrottsförvaltningen brukar ange att de har investerat de senaste 10-15 åren.

425 miljoner låter väldigt billigt för en ny arena, är inte det en för optimistisk kalkyl?
Det är inte DIF som kommit fram till siffran 425 Mkr, det är Tema arkitekters projektavdelning. Vi har räknat på både större och mindre arenor och arenor med olika standard. Det här är en arena som vi känner oss komfortabla med avseende finansiering. DIF kommer inte att bygga något som vi inte har råd att bygga. Vi vill bara att Stockholms Stad, i enlighet med sitt löfte, skall tillhandahålla marken att bygga på.

Robin Fredriksson2010-07-19 16:15:00
Author

Fler artiklar om Djurgården