Alf Johansson om möten med Madeleine Sjöstedt: Vi är klara med vår hemläxa
Djurgårdens VD Alf Johansson tycker sig ha gjort sin hemläxa.

Alf Johansson om möten med Madeleine Sjöstedt: Vi är klara med vår hemläxa

I veckans Fredagsmys behandlades Madeleine Sjöstedts blogginlägg om att bollen i Djurgårdens arenaarbete ligger hos Djurgården som har mycket kvar att visa upp kring fyra överenskomna punkter. - Vi kommer träffa henne igen och gå igenom allt det här i detalj, för vi upplever ju att vi är klara med vår hemläxa, berättar han i dagens uppföljningsintervju.

Madeleine Sjöstedt har i ett blogginlägg vänt sig emot den beskrivning som vunnit hävd bland djurgårdare. Vi är, menar hon, inte bara ett politiskt beslut ifrån en egen arena.
- Min bild är tyvärr att det är mer än bara ”formella beslut” kvar, skrev hon och hamnade därför i kraftigt angrepp från diverse djurgårdare och även Forum 1891:s krönikerserie Fredagsmys. I dagens uppföljning av Fredagsmyset låter vi Alf Johansson bemöta Madeleine Sjöstedts påstående att informationen på pressträffen som startade allt detta var den samma som den som hon fick vid ett möte i början av maj.
- Till viss del har hon ju rätt när hon säger så, menar han, hon vet ju vad Djurgårdsförvaltningen har sagt, hon vet att vi håller på att jobba med Idrottsförvaltningen om att hitta ersättningsytor för de andra idrotterna, och hon vet vilket arbete staden ska göra. Det som möjligen är nytt är att vi nu känner oss trygga med finansieringen. Plus att vi har en mycket mer genomarbetad både kalkyl och kostnadsberäkning. Det är nytt. Men anledningen till presskonferensen var ju att vi ville gå ut och berätta för alla andra, som inte visste lika mycket som Madeleine. 

*  *  *

Stockholms Stad undersöker vilket underlag som krävs för ”prövning” vid byggande i Nationalstadsparken samt hur arbete kommer bedrivas. 

Vad innebär detta?
- Det som staden skulle jobba med var att undersöka om det överhuvudtaget är möjligt att uppföra en arena i den så kallade Idrottsparken. Det finns ju en hel del restriktioner kring det.
Det gäller både själva planfrågan men när man ska bygga någonting så är det ju ganska vanligt att det krävs någon form av detaljplaner. Dessa detaljplaner ska kunna läggas ut för granskning av intresseföreningar och andra så att alla människor ska kunna säga sitt om det. Och i hela den här processen har staden fått till uppgift att ta reda på vad som egentligen behövs. För ibland är det ju så enkelt, till exempel om du ska bygga ett garage hemma på tomten, då kan det vara så att det bara behövs ett bygglov som grannen skriver på att det är okej. Det skulle kunna vara så enkelt även för oss eftersom att vi använder redan exploaterad mark på Östermalms IP, men sannorlikt krävs det en planprocess av något slag. Och det är det som stan har till ansvar att ta reda på.

Så staden undersöker vilka tillstånd som krävs och hur man jobbar med det och tanken är att se ska kunna presentera det för er nästa gång ni ses?
- Ja, det är ju tanken. Sen vet inte jag hur långt de har kommit i det arbetet. Det är ju det vi ska få reda på. Det är ju säkert utlagt på ett antal olika instanser som hjälper till och jobbar med det. Det finns ju, till exempel, nåt som heter Stadsberedningskontoret som säkert har gjort ett arbete kring detta. 

*  *  *

Djurgården Fotboll tillser att extern part gör mer genomarbetade kalkyler, inklusive byggherrekostnader, för byggande av angiven arena.

Enligt Erik Jennische så har ni använt olika kalkyler när ni räknat på kostnaderna. Han hävdar att Tema Arkitekters kalkyl talar om 675 miljoner kronor medan ni säger 425. Hur är det med det där egentligen?
- Den arena som Tema Arkitekter ritat och räknat på är kostnadsberäknad till 425 miljoner kronor. Det han möjligtvis har i minnet är nog en arena som är lite större. I det första skedet när vi träffades hade vi en lite större arena, för kanske 24000 åskådare, i tankarna. Den skulle kostat drygt 600 miljoner kronor, men den visade sig vara alldeles för stor för att vi skulle kunna hitta någon lönsamhet i den så vi gick hem och anpassade den.

Men det är alltså inte, som Erik Jennische tycks mena, att ni har fått en kalkyl av Tema Arkitekter som säger 675 miljoner kronor men sen själva bestämt att ni ska säga 425, som Kalmars arena kostar?
- Nej, Kalmars arena kostar 238 miljoner kronor att uppföra och det är ett fast pris de fått av NCC. Den är på 11800 åskådare och behöver inte grävas ner i marken. Så det är ju inte så konstigt att våran kostar en bit över 400 miljoner, nästan dubbelt mot vad Kalmars kostar. Och självklart går det inte att göra kalkyler på det viset att man räknar på någonting och säger nåt annat. Det måste ju vara realism i det. Man kan ju inte sätta igång och bygga nåt för 425 miljoner om det sen visar sig att det kostar 650. Jag tror att det är så att han inte är uppdaterad på det senaste jobbet vi gjort innan sommaren och presenterade på presskonferensen. För det är helt rätt att vi jobbat på ett antal olika alternativ, men det vi fastnade för och gått ut och presentarat och det vi tror oss kunna räkna hem genom VIP- och logeförsäljning bland annat, det är en arena på knappt 18000 för 425 miljoner kronor. 

*  *  *

Arbetet med finansieringsuppläggning av arenan fortsätter av Djurgården Fotboll tillsammans med extern part.

Hur går arbetet på denna front?
- Vi känner oss trygga när det gäller finansieringen. Där kommer vi jobba med en kombination av traditionell finansiering och privata investerare. Det kommer vi också att presentera för Madeleine. Sen är det ju så att vi har ju inga underskrivna papper från någon, för det kan man inte ha innan man har någonting att visa upp. Man måste ju först ha tillstånd att bygga någonting innan man kan ha någon som sätter pengar i det. Men vi har så långt gångna diskussioner att vi känner oss trygga vad gäller finansieringen.

Vad är det ni har då? Har ni folk? Har ni namn?
- Alltså, vi har fört samtal, och det är främst vår ordförande Tommy Jacobsson som har gjort det. Det är ju naturligt eftersom att det är hans hemmaplan att jobba med finansieringslösningar av olika slag. Så det är Tommy som har jobbat mest med den här frågan, och även Lars-Erik Sjöberg som sitter i styrelsen och som också är finansman och jobbar på Carnegie till vardags. De två har jobbat en hel del med de finansiella lösningarna. Så där känner vi oss också trygga. 

*  *  *

En gemensam arbetsgrupp tillsätts för att utarbeta förslag avseende anläggningar för nuvarande idrotter som bedrivs på Östermalms IP.

Vilka är det?
- Av de som utnyttjar Östermalms IP idag kan man säga att den absolut största användaren av Östermalms IP är Djurgårdens ungdomsfotboll. Och det vore ju vansinnigt om vi uppförde en arena där då som slog undan fötterna för oss själva. Så självklart vill ju vi att det skapas fler anläggningar i närområdet. Och det har vi jobbat hårt och länge för. Vi har ju, till exempel, varit med och finansierat en konstgräsplan på Manillaskolan och Stadshusets idrottsförvaltining har lagt konstgräs på en hel del skolplaner vilket blivit väldigt bra för oss också. Nu är det också klubbat att Stadsdelsnämnden ska anlägga nya konstgräsplaner på Hjorthagen. Sen har vi ju en dialog med Djurgårdsförvaltningen som i egen regi håller på att göra en detaljplaneprocess för Storängsbotten och i det förslag som är ritat så finns det tre stycken ytterligare planer inlagda, en elva, en sjua och en femma. Så för ungdoms- och breddfotboll blir det fler anläggningar när arenan är uppförd jämfört med vad det är idag.

För övriga sporter då?
- Vi har ju friidrotten också som har en del löparbanor nere på Östermalms IP vilka utnyttjas av en del friidrottsklubbar men framförallt till skolidrott. Och då tycker ju vi att skolidrotten ska givetvis flytta in på Stockholm Stadion. Sen är det ju också vårt förslag att man flyttar skridskobanan och lägger den på Stockholms Stadion. Där har Idrottsförvaltningen gjort en utredning som visat att det är tekniskt möjligt att göra det. Vad som krävs är givetvis ett politiskt beslut från Idrottsförvaltningen. Sen måste ju nån betala för det, för det kostar givetvis att flytta den. I den här frågan sitter vi med Idrottsförvaltningen och har haft möten innan sommaren och tittat på hur olika idrotter har det. Med god vilja från alla inblandade parter så kommer vi hitta lösningar. Det kommer ju finnas fler anläggningar för fotboll i framtiden och då kommer det gå att hitta ett mycket större resursutnyttjande av Stockholm Stadion. Och det måste ju vara positivt. För vi flyttar ju ut från Stockholm Stadion 31 december 2013, då är det färdigspelat och då flyttar vi därifrån. Då måste det ju vara så att det är intressant att ha andra användare av arenan.

Vad har ni för dialog med de aktuella parterna? Har ni pratat med dem så ni vet vad de tycker?
- Nej. I det här läget har ju inte vi någon dialog med respektive nyttjare av Östermalms IP. För vi känner att det här måste göras tillsammans med Idrottsförvaltningen, det är ju deras anläggningar. Och då blir det, på nåt sätt, att gå ett steg för långt om vi föregriper och går ut och börjar diskutera och föreslå saker. Så det här måste lösas tillsammans med Idrottsförvaltningen och politikerna. Men om vi bara kommer igång och startar en detaljplaneprocess och den rullar och går i rätt riktning, då är det ju också dags att ta tag i alla detaljfrågor. För då är det ju sannorlikt att det blir en arena och då vet man att om två år måste den amerikanska fotbollen vara någon annan stans, och skolidrotten ska vara nån annan stans, och så vidare. Så det känns som att viktigast är att vi tillsammans med de styrande i Stadshuset blir överens om att det är en väldigt bra idé så nu jobbar alla hundraprocentigt för att vi ska få en arena på Östermalms IP. Det är det som vi vill komma till skott med under den närmaste månaden. 

*  *  *

- Det viktigaste nu är därför att vi hittar en bra dialog med Madeleine och att vi snarast träffas. Och det kommer vi att göra också. Vi kommer att ha ett möte alldeles snart, om bara nån vecka. Det finns ett antal olika datum som ligger ute och snurrar i mejlen och Tommy och Madeleine håller på att spika det. Så det kommer att bli av. Då kan vi presentera den nya kalkylen som Tema Arkitekter tagit fram. Och det har man ju gjort på uppdrag av Stadsledningskontoret och det . Det tycker jag är viktigt att framhålla, för de får mycket skit i forum och annat, våra kära politiker, men det är ju faktiskt också så att de har ju gjort ett stort arbete här och tagit på sig en hel del kostnader för att hjälpa oss att komma dit vi är idag. Så ritningar och det jobb som är gjort av externa parter är ju i mångt och mycket betalat av Stadshuset. Så det ska man i allra högsta grad ha cred för, man har verkligen hjälpt till här för att vi ska komma så långt som möjligt och verkligen kunna ta ställning till ”går det här eller inte?”

Går det, då?
- Vi är ju helt övertygade om att det här går alldeles utmärkt och att det dessutom kommer att bli fantastiskt bra. Nu måste vi bara övertyga alla andra om det.

Sebastian Björk2010-08-08 07:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården