Tredje raka efter bortavinst mot serieledarna: Botolds straffmål räckte för tre nya poäng...

Syrianska svarade för en stark laginsats då man under lördagen tog tredje raka segern efter 1-0 borta mot serieledande Hammarby TFF. Försvararen Joonas Botolds straffmål i den första halvleken blev matchens enda trots att de rödgula skapade flertalet chanser i offensiven. Trots stundtals riktigt bra spel framåt så var det ett disciplinerat försvar som låg bakom de tre poängen denna eftermiddag. I och med vinsten, som var den första någonsin mot just HTFF, är Syrianska på allvar med och hotar i tabelltoppen igen.

Efter 4-1-segern hemma mot Boden senast, där spelet trots vinsten lämnade en hel del att önska, var det ett Syrianska som var heltaggat inför bortamötet med serieledande Hammarby TFF under lördagen. De fyra senaste mötena lagen emellan hade alla slutat med rödgul förlust och det med klara siffror (2-5, 0-3, 0-4, 0-5) så visst var man inställda på tufft motstånd då man gästade ett soligt Söderstadion. Syrianska öppnade matchen riktigt starkt och stundtals dominerade man stort på den utmärkta naturgräsmattan. Med ett varierat anfallsspel i högt tempo så ställde man till med stora problem för HTFF-försvaret och hemmamålvakten George Moussan tvingades vid ett flertal tillfällen till riktigt bra ingripanden för att freda sitt mål. Att Syrianska i den 28:e minuten skulle ta ledningen var nog inte oväntat för de tusentalet åskådare som såg matchen från läktarplats. Hammarbys vänsterback Erik Figueroa hade inte mycket att välja på då han kapade en framstormande Mattias Mete i straffområdet och huvuddomare Patrik Magnetorp från Luleå tvekade inte en sekund då han dömde straffspark för gästerna. Joonas Botold gjorde inte bort sig då han satte bollen upp i nättaket till 0-1 inför jublande tillresta supportrar.

Syrianska fortsatte att trumma på i offensiven utan att överlista hemmakeepern Moussan som höll tätt. Hammarby skapade inte mycket mer än ett par distansskott i den första halvleken som slutade med bortaledning.

Efter paus så sänktes tempot något och Hammarby flyttade upp sitt lag för att få till en kvittering. Syrianskaförsvaret stod för en riktigt disciplinerad insats och stoppade gång på gång hemmalagets försök till anfall. Det blev aldrig riktigt farligt framför Aly Keita i de rödgulas mål även om HTFF pressade på rejält under matchens avslutande tio minuter. Syrianska kunde sticka upp och skapa ett par halvchanser där man med lite flyt kunde avgjort matchen med ett andra mål men något sådant kom aldrig. Man fick nöja sig med en välförtjänt uddamålsseger, 0-1, borta mot serieledarna och det efter försvararen Joonas Botold's tredje mål på de två senaste matcherna.

Segern innebär tre nya poäng att räkna in i den fina höstsviten där Syrianska tagit full pott i fyra av de fem matcherna man spelat efter sommaruppehållet. Bottenstriden känns allt mer avlägsen och nu har man viss kontakt med topplagen där lokalkonkurrenten Västerås SK placerar sig på en kvalplats med fyra poäng mer i en något haltande serietabell. Just VSK är vad som väntar för Syrianska i ett stekhett derby under söndagen som kommer. Höstderbyt ser på förhand ut att bli en riktigt intressant historia på ett Swedbank Park vars läktare förhoppningsvis kommer att vara välfyllda.

::: MATCHFAKTA: Hammarby TFF - Syrianska IF 0-1 (0-1) :::