Himmelrikets Favorit i augusti: "Vill stanna i Malmö"

Himmelrikets Favorit i augusti: "Vill stanna i Malmö"

Det är mycket nu, och mer kommer det säkert att bli. Himmelrikets Favorit för juli och augusti har inte spelat länge i Malmö FF, men redan blivit en favorit hos såväl tränare och supportrar som media. Det är nog lika bra att Ivo Pekalski vänjer sig vid uppmärksamheten. När Himmelrikets redaktion skulle säga sitt fick han över hälften av de rösterna.

Grattis Ivo!
– Tack så mycket. Verkligen roligt.

Full pott för dig sen du blev ordinarie i laget (Ivo vann även i maj och därefter har det inte varit någon Himmelrikets Favorit).
– Jag har haft en bra utvecklingskurva faktiskt. Sen tycker jag att det är många andra som hade kunnat få utmärkelsen den här månaden.

Du fick visserligen över hälften av rösterna, men det var, som du säger, en svår månad att utse bara en vinnare.
– Det kan jag tänka mig. Agon har varit ruskigt het och gjort mål på det mesta. Danne Andersson har varit stabil och tongivande i laget. Så det känns fantastiskt att jag vann.

Vilken match är du mest nöjd med för egen del?
– När vi mötte AIK hemma kändes det väldigt bra. De hade nästan ingenting där. Matchen mot Halmstad kändes också bra. Sen var det förstås skönt att göra mål mot Gais.

Det har blivit sex raka segrar och inga insläppta mål. Finns där ändå någon som lagmässigt sticker ut som extra godkänd?
– Det finns många matcher, och det på olika sätt. Mot AIK kom vi tillbaka efter förlusten uppe i Stockholm och visade att det är så här vi ska spela. Där tog vi första steget mot segersviten och gick in med inställningen att de inte skulle ha något att hämta. Vilket det inte hade. Det var en väldigt skön seger.

– Vi mötte Örebro som var kanske det formstarkaste laget i serien och de spelade för att haka på i toppen. Vi vinner med 3-0 vilket var väldigt starkt, tycker jag.

– Mot Gefle, där vi prövades mentalt i och med att den fick spelas om. Vi hade 1-0 från lördagen, men fick börja om med 0-0 dagen därpå. Att vinna med 2-0 var bra gjort. Vi vann tre halvlekar med 1-0. Det visade att vi är mentalt starka och inte har några problem att ladda om på kort tid.

– Och sen Elfsborg, som är ett svårt motstånd och tuffare än tidigare lag. Vi sattes i en situation där vi kunde gå upp i serieledning och vi stod upp bra i en jämn match. Där kan man säga att vi krigade oss till tre poäng, och det är också ett styrkebesked.

I de flesta matcherna går ni ner i tempo under matcherna. Är det ett medvetet val eller är det för att ni tappar?
– Vi brukar börja matcherna i ett väldigt högt tempo, och vi vill sätta vår prägel på matchen. Men det går inte att hålla samme tempo i 90 minuter, utan det är helt nödvändigt att sakta ner lite. För att orka spela vidare och bibehålla kvaliteten helt enkelt.

Så som bland andra de italienska lagen gör så bra?
– Exakt. Jag tycker att vi har gjort det bra hittills. Däremot måste vi försöka variera detta lite mer, och kanske inte ha det lite långsamma tempot under lika lång tid som vi ibland har. Men det gäller att värdera under matcherna hur det passar.

Är det någon i laget som bestämmer när tempot ska höjas eller sänkas?
– Nej, det är outtalat när det sker. Man känner av inom laget om någon kanske verkar lite trött eller om det är dags att sätta fart igen.

En i redaktionen beskriver din roll på planen som väldigt ovanlig, att den inte finns i så många andra lag. Han menar att du har en väldigt låg utgångsposition och ibland i det närmaste ligger i höjd med backlinjen. Håller du med honom?
– Det beror på hur man ser på det. I början när jag kom in i laget var det väldigt defensivt för mig. Men visst, jag har en roll som inte många andra lag i Sverige använder, att vara lite mer tillbakadragen. Men jag känner att jag ändå har en viktig uppgift och en stor del i uppbyggnadsfasen. Det är där bak man ska ta in boll, sätta tempo och variera. Jag håller med om att det är en tillbakadragen roll, men ändå att jag är mycket delaktig i spelet.

Han var inte kritisk mot dig, Ivo, utan mer konstaterande i att det behövs en sådan roll när resten av mittfältet och anfallet är så vansinnigt offensivt.
– Jag håller med honom. Man ser på offensiva lag som Spanien i VM bland annat att de har en riktigt defensiv mittfältare för att de andra offensiva spelarna ska kunna gå framåt. Men Wilton och jag har börjat byta position allt mer, där han går ner och möter. Fast det är fortfarande han som ska var lite längre upp i banan, och det tycker jag har fungerat bra.

När man ser dig spela slås man av med vilket härligt självförtroende du spelar.
– Det har väl kommit med tiden i och med att jag har fått chansen att spela, och tagit den. Jag har känt förtroendet från sidan och sen, när det gått bra under en tid, också från lagkamraterna. Det är två saker som gjort att självförtroendet är på topp.

Är det ditt goda självförtroende som gör att du till synes spelar med små marginaler emellanåt?
– Jag tror det. Men det är lite min spelstil också. Jag som spelare vill gärna hålla i bollen i stället för att göra mig av med den direkt. Det gör att jag tar in bollen och försöker hitta på något konstruktivt med den.

Tryggheten i laget, som du berättade om, gör väl att du känner att du kan spela så?
– Det är precis vad det handlar om. Man kan slå en halvdålig boll till någon, men alla har såpass bra fötter, och är så trygga, att det löser sig. Vi försöker spela oss ur alla situationer och det är uttalat att vi ska ha det självförtroendet att vi ska våga göra det också.

Du får oerhörda mängder med lovord från alla håll. Läser du allt?
– Jag läser en del, men samtidigt gäller det att stå med fötterna på jorden. Det kan svänga snabbt.

Du har väl en mamma som klipper ur och sparar intervjuer och artiklar?
– (Skratt) Mormor är nog den som sköter det mest, men det är klart att mina föräldrar håller koll på vad som skrivs om mig.

Du får göra många intervjuer när det går så här bra. Kan du berätta något om dig själv som inte framgått?
– Hm, det var svårt.

Du har ingen hemlig last?
- Nej, inte vad jag vet. Inte vad jag kan dela med mig av i alla fall. Jag är rätt lugn som person. Så, nej, jag tror inte där finns så mycket att berätta.

Det senaste liknande genomslaget som jag kommer att tänka på är Ola Toivonen säsongen 2008. Han gick till PSV Eindhoven året därpå, och när det kommer till dig så börjar frågorna nu också komma om en utlandsflytt. Hur ser du på din framtid?
– Jag känner att jag har mycket kvar att utveckla och att jag gör det bäst här i Malmö. Det känns som om vi har något stort på gång. Nu känns det, med tanke på hur bra det går, att vi har stora möjligheter till Europaspel nästa år. Det hade varit en både viktig och rolig erfarenhet. Dessutom känner jag att jag har många bitar som jag behöver utveckla ännu mer i Allsvenskan. Jag tänker att minst 2 säsonger här blir bra innan en utlandsflytt eventuellt kan bli aktuellt.

Vem i Allsvenskan ser du (också) som riktigt bra på din position?
– Elfsborg spelar ju inte riktigt på samma sätt som vi gör, men jag vill ändå säga Anders Svensson. Han är också lite mer tillbakadragen och ska fördela bollar. Man märker hur säker och trygg han är med bollen. Han är given i landslaget vilket säger det mesta.

Ni möttes i söndags. Såg du något som du direkt kände att du skulle ta med i ditt eget spel?
– Han styr och ställer i Elfsborg, det är han som är motorn i laget. Han är väldigt bekväm med bollen och blir aldrig stressad. Tidigare har han fått en del kritik, men jag tycker han förtjänar allt beröm som han får.

På tal om Europaspel – du kom inte med i U21-truppen. Har du fått någon förklaring varför?
– Jag snackade lite med Tommy Söderberg och han nämnde några grejer. Framför allt att det är tuff konkurrens, och så är det ibland. Det är bara att acceptera och köra på.

Viss besvikelse finns där ändå?
– Jo, det är klart att det hade varit kul att vara med, men samtidigt har jag en del skavanker. På det sättet är det skönt att vara hemma och köra lite rehab och ta det aningen lugnare.

Vad är det för skavanker?
– Jag har haft problem med hälsenan sen Gefle-matchen. Den är väldigt öm. Sen har jag fått en del smällar här och där, men framför allt är det hälsenan. Uppehållet kom rätt lägligt. 

Jag hör att du är lite snuvig och hostig. Är det samma virus som har gått runt i truppen?

– Jag tror det. Jag har haft det ett tag nu, så det finns smågrejer som behöver fixas innan Allsvenskan sätter igång på nytt.

Än en gång grattis, Ivo, och krya på dig!
– Tack så mycket.

*********

Spelare (och antal röster):

Ivo Pekalski (7)
Johan Dahlin (2)
Agon Mehmeti (2)
Daniel Andersson (1)

Magnus Johansson2010-09-02 07:45:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?